ΗΠΑ – Μεξικό: Εύκολο(;) απόγευμα για τους Αμερικάνους

faried   davies

Το πρώτο χρονικά παιχνίδι στην νοκ άουτ φάση του φετινού Μουντομπάσκετ είναι αυτό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Ή αλλιώς ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ, αφού φαβορί υπάρχει και μάλιστα ξεκάθαρο, και η διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι κάτι παραπάνω από χαώδης.

Η Team Usa «ξεμπέρδεψε» εύκολα (όπως αναμενόταν δηλαδή) από την πρώτη φάση του τουρνουά. Σε έναν όμιλο που δεν είχε το μεγάλο όνομα να αντιμετωπίσει τελείωσε με 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και το μέσο όρο των διαφορών να είναι στους 33.5 πόντους! Χαρακτηριστικό στην πρώτη φάση του τουρνουά είναι ο επιθετικός πλουραλισμός της ομάδας του κόουτς Σιζέφσκι, αφού ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Άντονι Ντέιβις (15.8) είναι 13ος στη σχετική κατάταξη του τουρνουά. Φαρίντ, Ντέιβις, Χάρντεν είναι μέχρι τώρα οι κορυφαίοι για την Team Usa, με τον «κόουτς Κ» να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής σχεδόν σε όλη την δωδεκάδα, αφού εκτός από τους δυο ρολίστες ψηλούς, Ντράμοντ και Πλάμλι (από 6’ περίπου σε κάθε ματς) οι υπόλοιποι αγωνίζονται για τουλάχιστον 12 λεπτά ανά αγώνα. Στόχος αυτής της ομάδας είναι σίγουρα η πρώτη θέση. Δεδομένων των «σταυρωμάτων» η συμμετοχή της στον τελικό θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Στο τελευταίο της παιχνίδι για την φάση των ομίλων διέλυσε 95-71 τους Ουκρανούς.

Στον άλλη πλευρά του παρκέ θα βρίσκεται το Μεξικό του Γκουστάβο Αγιόν (15.8 πόντους και 7.5 ριμπάουντ ανά ματς). Στηριζόμενοι αποκλειστικά στον σέντερ των Ατλάντα Χοκς οι Μεξικανοί προκρίθηκαν δύσκολα από τον 4ο όμιλο νικώντας την Ν. Κορεά και την Αγκόλα, ενώ απέναντι και σε έναν δυνατό αντίπαλο όπως η Λιθουανία κατάφερε να σταθεί στο ύψος της. Άξιοι συμπαραστάτες του Αγιόν ο φόργουορντ Ερνάντεζ (11.2 πόντοι μ.ο) και ο σούτινγκ γκαρντ Φραντσίσκο Κρουζ με 13.4 πόντους ανά αγώνα. Η ομάδα του Βαλντεομίγιος πέτυχε το σκοπό της και μόνο που προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων. Πλέον θα προσπαθήσει να κρατήσει τους Αμερικάνους όσο πιο χαμηλά αντέξει.

Γενικά, η Team Usa είναι με διαφορά η καλύτερη επίθεση του τουρνουά πετυχαίνοντας 102 πόντους ανά αγώνα ως τώρα. Επίδοση που λογικά θα πλησιάσει και σε αυτό το ματς. Από την άλλη το Μεξικό βασιζόμενο στο περιφερειακό σουτ, άλλωστε έχει το 4ο καλύτερο ποσοστό πίσω από την γραμμή των 6.75, θα προσπαθήσει να μείνει κοντά στο σκορ. Το όριο των πόντων δίνεται στους 174.5 στις περισσότερες εταιρείες. Θα χαρακτήριζα καλά διαβασμένες τις εταιρείες. Πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι δεν θα τρέξουν ιδιαίτερα στην άμυνα σήμερα και θεωρώ πως το over είναι καλή επιλογή. Από την άλλη το χάντικαπ δίνεται στο +37.5 για το Μεξικό. Θεωρώ πως το Μεξικό θα προσπαθήσει να μην χάσει με τόσο μεγάλη διαφορά και το 1.80 που υπάρχει το διπλό μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Σε ενδιαφέρει