Προγνωστικά στοιχήματος στους ομίλους του Μουντομπάσκετ

mundobasket groups

Το παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ ξεκινάει σε λίγες μέρες και πάμε να δούμε τι έχουμε στους τέσσερις ομίλους:

Α’ Όμιλος (Ισπανία, Αίγυπτος, Ιράν, Σερβία, Βραζιλία, Γαλλία)

Πρόκειται ίσως για τον ισχυρότερο όμιλο της διοργάνωσης. Υπάρχει η διοργανώτρια και παντοδύναμη Ισπανία. Τι να πρωτοπείς γι΄ αυτήν την ομάδα. Το ρόστερ της είναι απλά εκπληκτικό. Οι Ρούμπιο, Καλντερόν, Σέρχιο Ροντρίγκεζ, Γιουλ και Ναβάρο στα γκαρντ, οι Ρούντι, Αμπρίνες και Κλαβέρ στα σμολ φόργουορντ και στους ψηλούς οι Πάου Γκασόλ, Μαρκ Γκασόλ, Ρέγιες και Ιμπάκα. Νομίζω πως χρόνια έχει να δει η Ευρώπη μια τόσο καλή ομάδα σε όλες τις θέσεις. Το να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της δίνει 1,35.

Η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι ένα κράμα νεαρών ταλαντούχων παικτών και άλλων εξαιρετικών βετεράνων. Ο σέντερ Ραντούλιτσα έρχεται από το NBA για να ενισχύσει την φροντ λάιν, δίπλα στους Μπιέλιτσα, Κρίστιτς και Στίματς. Στα γκαρντ, πρωταγωνιστής αναμένεται να είναι για μια ακόμη φορά ο Μίλος Τεόντοσιτς, ενώ από κει και πέρα δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, με τους Μάρκοβιτς και Γιόβιτς να μην αποτελούν λύσεις πρώτης γραμμής. Στα φόργουορντ υπάρχει περίσσευμα, καθώς υπάρχουν οι Μπιέλιτσα, Μπογκντάνοβιτς, Κάλινιτς, Μίτροβιτς και Σιμόνοβιτς. Πάθος και δίψα για διάκριση θα υπάρχει, αλλά το βάθος του ρόστερ δεν είναι μεγάλο. Η πρωτιά της δίνει 8,50.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης  Γαλλία πάει στην Ισπανία χωρίς τον μεγάλο Τόνι Πάρκερ. Παρόλα αυτά, έχει εξαιρετικούς παίκτες από το NBA, όπως οι Μπατούμ, Ντιό, Φουρνιέ, Γκομπέρ και Μαχινμί. Από τους “Ευρωπαίους” ξεχωρίζουν οι Ζελαμπάλ, Λαβέρν, Ερτέλ και Φλοράν Πιετρίς. Όσο αντέξουν οι NBAyers, η ομάδα θα μπορεί να στέκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μεγάλη απουσία αυτή του Ντε Κολό που τραυματίστηκε λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, κι ενώ έκανε όλη την προετοιμασία. Η πρώτη θέση της Γαλλίας στον όμιλο πληρώνει 8,50.

Μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά είναι η Βραζιλία. Με τέσσερις NBAyers ηγέτες, τους Μπαρμπόσα, Νενέ, Σπλίτερ και Βαρεχάο, μπορεί να πάει ψηλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας είναι ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας και το κατά πόσον οι 30άρηδες Βραζιλιάνοι θα αντέξουν στους εξαντλητικούς ρυθμούς της διοργάνωσης. Εκτός των τεσσάρων που προαναφέραμε υπάρχουν κι άλλοι πολύ αξιόλογοι παίκτες όπως ο Μαρσελίνιο Ουέρτας, ο Μαρκίνιος, ο Άλεξ Γκαρσία και ο Μασάδο. Η πρώτη θέση στον όμιλο πληρώνει 7,50.

Από κει και πέρα συμπληρωματικό ρόλο θα έχουν οι αδύναμες Αίγυπτος και Ιράν.

Β’ Όμιλος (Αργεντινή, Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, ΕΛΛΑΔΑ)

Για την Ελλάδα θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο, οπότε πάμε να δούμε τις αντιπάλους της εθνικής σε αυτό τον όμιλο. Να σημειώσουμε πως η πρωτιά της Ελλάδας δίνει 2,60.

Ο Μανού Τζινόμπιλι δεν είναι στο ρόστερ της Αργεντινής και αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη απώλεια, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Ντελφίνο. Όμως, οι Λατινοαμερικάνοι έχουν καλό ρόστερ και αν ξεπεράσουν το πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας συγκεκριμένων σταρ, μπορούν να διακριθούν. Σαφώς και δεσπόζει η μορφή του σέντερ των Ιντιάνα Πέισερς, Λουίς Σκόλα, ενώ ο 37χρονος Πριτζιόνι των Νιου Γιορκ Νικς είναι ο έτερος NBAyer. Ο 34χρονος Νοτσιόνι, ο 36χρονος Γκουτιέρες και ο 35χρονος Χέρμαν είναι τρεις μεγάλοι παίκτες που βρίσκονται όμως στη… Δύση της καριέρας τους. Οι Καμπάτσο, Ντέλια και Λαπροβιτόλα είναι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, με πολύ ταλέντο και εμπειρία τα τελευταία χρόνια από συμμετοχές στην εθνική τους. Η πρωτιά της Αργεντινής πληρώνει 2,80.

Κροατία: Πολύ ταλαντούχα η ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσα, το έδειξε άλλωστε και στο πιο πρόσφατο Eurobasket, όπου τερμάτισε στην πρώτη τετράδα. Οι Λαφαγιέτ, Ούκιτς, Σίμον, Μπογκντάνοβιτς και Ενζόνια συντελούν σε μια εκπληκτική περιφερειακή γραμμή, ενώ οι Ρούντεζ, Σάριτς αλληλοσυμπληρώνονται στα φόργουορντ (ο πρώτος με τρομερό σουτ από την περιφέρεια και ο δεύτερος all around player). Ο Άντε Τόμιτς είναι ο ηγέτης της ομάδας και προέρχεται από εκπληκτική χρονιά με την Μπαρτσελόνα, ενώ οι Ζόριτς και Άντριτς θα τον ξεκουράζουν όποτε χρειαστεί. Η πρωτιά της Κροατίας πληρώνει 3,90.

Πουέρτο Ρίκο: Η ομάδα της κεντρικής Αμερικής είναι σχεδόν πάντα στο δρόμο μας όταν παίζουμε σε Μουντομπάσκετ. Ποιος ξεχνάει τον μεγάλο Πικουλίν Ορτίθ, ο οποίος πρωταγωνίστησε για χρόνια στην εθνική του, αλλά και στην Α1. Με τους Μπαρέα και Αρόγιο στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά ισχυρό, όμως είναι ένα ζήτημα η φυσική κατάσταση των δύο παικτών, καθώς είχαν κοπιαστική χρονιά. Οι Σαντιάγκο και Μπάλκμαν μπορούν να βοηθήσουν στους ψηλούς, ενώ από κει και πέρα δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Η πρώτη θέση της ομάδας της κεντρικής Αμερικής πληρώνει 15,00.

Οι Σενεγάλη και Φιλιππίνες δεν πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στις μεγάλες αντιπάλους τους.

Γ’ Όμιλος (ΗΠΑ, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τουρκία)

ΗΠΑ: Παρά τις πολλές και μεγάλες απουσίες, ακόμη και από παίκτες που αρχικά είχαν δηλώσει πως θα πάνε στην Ισπανία, η Αμερική είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Δεν υπάρχει η αίγλη του παρελθόντος, με τους Λε Μπρον, Καρμέλο, Ντουράν, πόσο μάλλον με τους Τζόρνταν, Πίπεν, Μάτζικ, Μπερντ, Σακίλ, Κεμπ, Πέιτον, Μαλόουν κ.α., αλλά σίγουρα ονόματα όπως αυτά των Χάρντεν, Ντέιβις και Ρόουζ, προκαλούν φόβο. Οι Κάρι, Χάρντεν, Ίρβινγκ, Ρόουζ, Τόμπσον και Ντε Ροζάν στα γκαρντ, μπορούν να διαλύσουν κάθε αντίπαλο στην καλή τους μέρα. Οι Φαρίντ και Ρούντι Γκέι είναι τα δύο μοναδικά καθαρόαιμα φόργουορντ στην ομάδα, ενώ οι Κάζινς, Ντέιβις, Ντράμοντ και Πλάμλι, φτιάχνουν μια πανίσχυρη φροντ λάιν. Δεν έχουν αντίπαλο στον όμιλο και λογικά η απόδοση για την πρωτιά τους είναι 1,01.

Η Τουρκία του Αταμάν θέλει να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις σε μεγάλη διοργάνωση, μετά το κάζο του Eurobasket. Έτσι, έμειναν έξω αρκετοί παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάντα στην ομάδα και επιλέχθηκαν αρκετοί ταλαντούχοι νεαροί. Οι Τουντσερί, Γκιουλέρ, Ερμίς, Αρσλάν και Πρέλτζιτς είναι μια αρκετά καλή περιφερειακή σύνθεση, με τον τελευταίο να είναι αναμφίβολα ο ηγέτης της ομάδας. Ο Ακιόλ είναι το μεγάλο αστέρι στις θέσεις των φόργουορντ, ενώ η φροντ λάιν είναι πλήρης, με τους Ασίκ, Γκονλούμ, Σαβάς και Αλντεμίρ. Σίγουρα δεν μπορεί να περιμένει και πολλά πράγματα η Τουρκία με το συγκεκριμένο ρόστερ, αλλά η ομάδα έχει μέλλον, καθώς οι ελπίδες της σαρώνουν τα τρόπαια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Άγιος Δομήνικος αναμένεται να είναι μία από τις ομάδες που θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη σε αυτή τη διοργάνωση. Ο 33χρονος Φρανσίσκο Γκαρσία των Χιούστον Ρόκετς είναι το μεγάλο τους αστέρι και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα του μέχρι τα προημιτελικά, που είναι και ο στόχος. Από κει και πέρα υπάρχουν οι Βάργκας, Μπάεζ, Φελντέιν και Σόσα, οι οποίοι θα πάρουν και τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει πολλούς παίκτες που αγωνίζονται στο ισπανικό, αλλά σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το να τερματίσει πρώτη η Δομινικανή δημοκρατία πληρώνει 61,00.

Οι Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ουκρανία θα παλέψουν για μια θέση.

Δ’ Όμιλος (Λιθουανία, Αγκόλα, Κορέα, Σλοβενία, Μεξικό, Αυστραλία)

Λογικό είναι να είναι φαβορί σε αυτό τον όμιλο η δευτεραθλήτρια Ευρώπης Λιθουανία. Ο έμπειρος Γιόνας Καζλάουσκας είναι στον πάγκο και φυσικά το ρόστερ είναι εξαιρετικό. Οι Μοτεγιούνας και Βαλανσιούνας είναι δύο εξαιρετικοί σέντερ που αγωνίζονται στο NBA, ενώ η φροντ λάιν συμπληρώνεται από τους Ντάριους Λαβρινόβιτς και Παούλιους Γιανκούνας. Οι Καλνιέτις και Πόσιους είναι δύο πάρα πολύ καλοί παίκτες στα γκαρντ, ενώ οι Κουζμίνσκας και Μασιούλις μπορούν να κάνουν 100 δουλειές μέσα στο γήπεδο. Η καλύτερη απόδοση για την πρωτιά της Λιθουανίας στον όμιλο είναι το 1,75.

Δεύτερη σε αποδόσεις είναι η Αυστραλία, παρότι δεν έχει τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος. Οι Μπόγκουτ και Μιλς δεν θα είναι στην Ισπανία, αλλά υπάρχουν τέσσερις ρολίστες του NBA που θα πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα “καγκουρό”. Πρόκειται για τους Μπέιρστοου, Έξουμ, Μπέινς και Ντελαβέντοβα, που μαζί με τους πολύπειρους Άντερσεν, Ίνγκλς και Νιούλι, θα προσπαθήσουν να φτάσουν την ομάδα τους πολύ ψηλά. Κανείς δεν θα πρέπει να τους υποτιμά, αφού συνδυάζουν τα αθλητικά προσόντα με το ταλέντο και κυρίως έχουν άγνοια κινδύνου. Καλύτερη απόδοση για την πρωτιά τους στον όμιλο το 4,10.

Η Σλοβενία δεν έχει το ίδιο καλό ρόστερ με άλλες χρονιές, αλλά είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει έναν από τους σταρ του NBA, τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ο τελευταίος πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις με τους Φίνιξ Σανς και αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλο αμυντικό. Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, καθώς έχει βελτιώσει πάρα πολύ και το μακρινό σουτ, που αποτελούσε την αδυναμία του. Επειδή όμως το μπάσκετ δεν είναι ατομικό άθλημα, υπάρχουν κι άλλοι εξαιρετικοί παίκτες στο ρόστερ, όπως οι Ζόραν Ντράγκιτς, Ντόμεν Λόρμπεκ, Ούρος Σλόκαρ. Οι Ούντριχ και Νάχμπαρ δεν θα είναι στην ομάδα έπειτα από δική τους απόφαση, όπως φυσικά και ο Λάκοβιτς. Η νίκη της Σλοβενίας πληρώνει επί 3,80.

Το Μεξικό έχει βλέψεις για διάκριση σε αυτό τον όμιλο. Με μπροστάρηδες τους δύο NBAyers, Γκουστάβο Αγιόν και Χόρχε Γκουτιέρες, θέλει να κάνει την έκπληξη και να φτάσει τουλάχιστον έως τους οκτώ της διοργάνωσης. Το υπόλοιπο ρόστερ της έχει παίκτες που αγωνίζονται αποκλειστικά στο πρωτάθλημα Μεξικού, καθώς και έναν από το Πουέρτο Ρίκο. Οι Κρουζ, Πολ Στολ, Ρομάν Μαρτίνεζ και Ορλάντο Μέντεζ είναι οι πρωταγωνιστές μαζί με τους δύο “Αμερικάνους” και σίγουρα οι Μεξικάνοι μπορούν να φτάσουν ψηλά. Η πρωτιά της πληρώνει 251,00.

Οι Αγκόλα και Κορέα είναι καλές ομάδες και θα προσπαθήσουν να μπουν στην τετράδα.

Σε ενδιαφέρει