Κίνηση-ματ του Φαν Γκάαλ με Κρούλ και ημιτελικός για Ολλανδία!

Action of GK Tim Krul Netherlands Player  Fifa World Cup

Σε ένα καθαρά «εγκεφαλικό» παιχνίδι, μια πραγματική σκακιέρα, η Ολλανδία παρότι «οδηγήθηκε» στο παιχνίδι της Κόστα Ρίκα και τα πέναλτι (0-0) κατάφερε να ανταπεξέλθει και να πάρει την πρόκριση για τον ημιτελικό.

Μπορεί ο Νάβας (και τα δοκάρια του) να σταματούσε τους Ολλανδούς για ένα ολόκληρο 120λεπτό, αλλά η μοίρα ήθελε άλλος τερματοφύλακας να αναδειχτεί σε πραγματικό ήρωα της αναμέτρησης, κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα των «οράνιε» (!), τον Τίμ Κρούλ! Ο γκολκίπερ της Νιουκάστλ προτιμήθηκε στα πέναλτι από τη “μαυρόγατα” το Φαν Γκάαλ, λόγω της καλής φήμης του από την άσπρη βούλα και δεν τον διέψευσε! Ο Κρούλ αναδείχθηκε σε μορφή της αναμέτρησης, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν… καμικάζι μετά το 120λεπτο και απέκρουσε 2 πέναλτι, οδηγώντας τους Ολλανδούς με το υπέρ τους 4 -3 στον ημιτελικό του Σάο Πάολο απέναντι στην Αργεντινή!

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν ακριβώς με το ίδιο σχήμα (5-3-2), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν υπεραριθμία στη μεσαία γραμμή και να ελέγξουν το χώρο της μεσαίας γραμμής.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κλειστό με αποτέλεσμα να μην βρει καμία ομάδα αρκετούς κενούς χώρους, παρόλα αυτά οι Ολλανδοί κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποιες αξιοσημείωτες ευκαιρίες, οι οποίες όμως κατέληξαν στον ανυπέρβλητο Νάβας. Στο 22’ έδιωξε το κοντινό σουτ του Φαν Πέρσι με τα χέρια, για να αντιδράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε ακόμα ένα τετ-α-τετ του Ντεπάι στο 29’! Οι Κοσταρικανοί θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημία στο 35’ αλλά το γυριστό ψαλίδι του Μπολάνιος δεν βρήκε δίχτυα, αφού απομάκρυνε λίγο έξω από τη γραμμή ο Φαν Πέρσι. Στο 39’, απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σνάϊντερ, έδιωξε για ακόμα μια φορά εντυπωσιακά ο Κοσταρικανός γκολκίπερ.

Το δεύτερο μέρος, ήταν μια επανάληψη του πρώτου με τους Ολλανδούς να προσπαθούν να «φτιάξουν» παιχνίδι και τους “Τίκος” να τους κρατούν, χάρη στις δύο ζώνες άμυνας, μακριά από την εστία του τερματοφύλακα τους. Έτσι οι τυπικά φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτη στο 65ο λεπτό από κεφαλιά του Γκονζάλες ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπολάνιος. Η καλύτερη στιγμή για τους Ολλανδούς ήρθε 10 λεπτά αργότερα, επίσης από κεντρικό αμυντικό και στημένη μπάλα (φάουλ του Σνάϊντερ), αλλά για ακόμα μια φορά η κατάληξη ήταν εκτός εστίας.

Οι Ολλανδοί έσφιγγαν “τη θηλιά” όλα και περισσότερο το τελευταίο 10λεπτό όμως στο 82’, ο Νάβας μπορεί να νικήθηκε από το φάουλ του Σνάϊντερ αλλά η τύχη ήταν με το μέρος του (η μπάλα τράνταξε το δεξί κάθετο δοκάρι του) και δυο λεπτά αργότερα ο ίδιος ανέλαβε -ξανά- δράση σε κοντινό σουτ του Φαν Πέρσι. Στο 89’ ο Φαν Πέρσι απώλεσε ακόμα μια μοναδική ευκαιρία, όταν ο Σνάϊντερ τον βρήκε με καταπληκτική μπαλιά μέσα στην περιοχή, αλλά αυτός βρήκε… αέρα στην προσπάθεια του, με αποτέλεσμα η παράταση να μοιάζει μοιραία! Η φάση του παιχνιδιού πάντως σημειώθηκε στο 93’ όταν ο Φαν Πέρσι νικήθηκε σε κενή εστία από τον συγκλονιστικό Τεχέδα που “ντύθηκε” Νάβας και έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή (ακούμπησε και στο οριζόντιο δοκάρι).

Στη παράταση, ξανά ο Νάβας έσωσε την εστία του από κεφαλιά του Βλάαρ (94’), ενώ 3 λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης η Κόστα Ρίκα έχασε την ευκαιρία να «κλέψει» το ματς αλλά ο Ουρένα σταματήθηκε στο τετ-α-τετ από το Σίλεσεν, που παρά το γεγονός του ότι ήταν “κρύος” αντέδρασε σωστά. Ο Σνάϊντερ είχε 2ο δοκάρι στο 118’, σε σουτ έξω από την περιοχή και κάπου εκεί όλα έδειχναν παράταση.

Η τελευταία αξιοσημείωτη κίνηση ήταν ουσιαστικά εκείνη που έκρινε την αναμέτρηση, αφού η είσοδος του Τίμ Κρούλ κάτω από τα δοκάρια της Ολλανδίας στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ήταν εκείνη που άλλαξε τις ισσοροπίες των δύο ομάδων στη διαδικασία των πέναλτι. Ο προπονητής του προφανώς τον εμπιστευόταν περισσότερο από τον Σίλεσεν (που δεν έχει πιάσει ποτέ πέναλτι στη καριέρα του) στη ψυχοφθόρο διαδικασία, και μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε!

Εκεί, όπως γράψαμε και στον πρόλογο, έλαμψε το άστρο του τερματοφύλακα της Νιούκαστλ που σίγουρα μετά από τη σημερινή του εμφάνιση θα διατηρηθεί για πάντα στο πάνθεον των Μουντιάλ αλλά και του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όπως άλλωστε κι ο Φαν Γκάαλ που είχε αυτή την απίστευτη έμπνευση!

Σε ενδιαφέρει