Γιατί έπαψες España να θυμίζεις…

Brazil Soccer WCup Spain Chile

Το πάθημα της πρεμιέρας και το «φιάσκο» της βαριάς ήττας με 5-1 από τους Ολλανδούς μάλλον δεν έγινε μάθημα στους Ισπανούς που παρουσιάστηκαν ακόμα χειρότεροι απόψε κόντρα στη Χιλή, από την οποία ηττήθηκαν φυσιολογικά με 2-0.

Δίχως, πλάνο, κουράγιο και πείσμα οι -πρώην- Παγκόσμιοι πρωταθλητές έπεσαν με σχεδόν κάτω τα χέρια προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα ντελίριο ενθουσιασμού στο… Χιλιανοκρατούμενο «Μαρακανά»! Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία είναι μόλις η 3η ομάδα της σύγχρονης ιστορίας που ύστερα από την κατάκτηση του τροπαίου, στην επόμενη διοργάνωση φεύγει “ντροπιασμένη” από τη φάση των ομίλων, μετά από Ιταλία (2010), Γαλλία (2002) και Βραζιλία (1966), ωστόσο η μέχρις στιγμής διαφορά τερμάτων των “φουρίας ρόχας” είναι ακόμα πιο ατιμωτική (1-7)!

Σε ότι αφορά την εικόνα της αναμέτρησης, η Ισπανία ξεκίνησε το ματς με δύο αλλαγές σε σχέση με το εναρκτήριο παιχνίδι της (Χάβι Μαρτίνεθ αντί Πικέ και Πέδρο αντί Τσάβι) ωστόσο η Χιλή ήταν εκείνη που έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της. Μόλις στο 1’ η κεφαλιά του Χάρα από το ύψος του πέναλτι έφυγε λίγα εκατοστά έξω από το δεξί δοκάρι του Κασίγιας. Στο 15’ ήταν η σειρά της Ισπανίας να απειλήσει όταν σε φάση διαρκείας ο Αλόνσο νικήθηκε από τον Μπράβο, αλλά όπως αποδείχτηκε κι εκ των υστέρων, αυτή η φάση ήταν απλά μια αναλαμπή! Ο εφιάλτης για τους Ισπανούς ξεκίνησε στο 20’ όταν η Χιλή βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα σε κόντρα-επίθεση. Ο Σάντσες έδωσε ασίστ πάρε-βάλε στον Βάργκας και ο επιθετικός της Βαλένθια -με εξουδετερωμένο τον Κασίγιας- δεν αστόχησε! Οι Ισπανοί, μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού, έπρεπε να επιτεθούν και να δημιουργήσουν, ωστόσο η αντίδραση τους ήταν σπασμωδική και προβλέψιμη, καμία σχέση δηλαδή με το κλασσικό τικί-τάκα που μας είχαν συνηθίσει. Μόνο μια φάση είχε τύχη, όμως το σουτ του Ντιέγκο Κόστα (27’) πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της Χιλής. Στο 43’ ήταν η σειρά του Αράνγκις να σκοράρει με εντυπωσιακό σουτ, ύστερα από ασταθής  επέμβαση του Κασίγιας σε εκτέλεση φάουλ του Αλέξις, και τα φαντάσματα του «Μαρακανά» άρχισαν ήδη να ζώνουν τον Ντελ Μπόσκε και τους παίκτες του, που από το ημίχρονο βρισκόταν ήδη με πλάτη στο καναβάτσο (0-2).

Στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου ο Κόστα ξαναέγινε μοιραίος , αφού μπορούσε να μειώσει αλλά τον πρόλαβε τελευταία στιγμή ο Ίσλα και στο 54’ ο Μπουσκέτς (που έγινε ακόμα πιο μοιραίος) κατάφερε να αστοχήσει σε κενή εστία (!), δείγμα και της κακής ψυχολογίας των «κόκκινων». Στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης, οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν μια ανούσια και ράθυμη κατοχή μπάλας, με αποτέλεσμα η Χιλή να φαντάζει πιο επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, η Χιλή “άγγιξε” το γκολ στο 68’ όμως το σουτ του Σάντσες σε κενή εστία (ύστερα από γύρισμα του  Βάργκας) έφυγε πάνω από τα δοκάρια. Οι τελευταίες καλές στιγμές για την απερχόμενη πρωταθλήτρια κόσμου σημειώθηκαν από σουτ του νεοεισελθόντα στη θέση του Πέδρο, Καθόρλα (81’) και του Ινιέστα (84’), με τον Μπράβο να επεμβαίνει ισάριθμες φορές και να διώχνει σε κόρνερ.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Αμερικανού διαιτητή Γκάϊγκερ, με τους Χιλιανούς να ξεσπούν σε έξαλα πανηγύρια, γνωρίζοντας ότι στέλνουν πολύ νωρίς… σπίτι της, την πρωταθλήτρια κόσμου.Για την ομάδα του Σαμπαόλι, που προκρίνεται για 2η συνεχόμενη διοργάνωση στους «16» του Μουντιάλ, ήταν μια ιστορική στιγμή αφού αυτή ήταν η πρώτη νίκη της ομάδας της Λατινικής Αμερικής κόντρα στην Ισπανία!

Σε ενδιαφέρει