Ο πέμπτος όμιλος του Μουντιάλ

Ο πέμπτος όμιλος του Μουντιάλ

Στον πέμπτο όμιλο, το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση είναι η Γαλλία, έστω και χωρίς τον Ριμπερί. Ο άσος της Μπάγερν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έμεινε εκτός αποστολής, παρότι καταρχήν ήταν μέσα. Ο Ισημερινός θα στηριχθεί στη δύναμη του συνόλου, αλλά και τις φυσικές ικανότητες των παικτών του, ενώ η Ελβετία έχει τον Χίτσφελντ στον πάγκο και παικταράδες στο γήπεδο. Η Ονδούρα είναι το αουτσάιντερ, αφού όπως φάνηκε και στα φιλικά, ο ρόλος της θα είναι “διακοσμητικός”.

Γαλλία:

Το πλήγμα από την αποχώρηση του Ριμπερί είναι μεγάλο για την ομάδα του Ντεσάν. Άλλωστε, ο ακραίος επιθετικός ήταν το άλφα και το ωμέγα στην επιτελική λειτουργία των “τρικολόρ”. Βέβαια, σε ένα τόσο πλούσιο ρόστερ υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Πάντως, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο αποκλεισμός του Νασρί μας κάνει ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Στα προκριματικά η Γαλλία έδειξε πόσο πολύ ήθελε την πρόκριση. Έφτασε στα μπαράζ με την Ουκρανία, έχασε με 2-0 το πρώτο ματς, αλλά κατάφερε να διαλύσει την αντίπαλό της στον επαναληπτικό και πέρασε στην τελική φάση του Μουντιάλ. Το κέντρο της, με τους Ματουιντί, Καμπάιγ και Πογκμπά είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο αυτή τη στιγμή και αν ο Ντεσάν καταφέρει να βγάλει το βάρος του φαβορί από τα πόδια των παικτών του, η Γαλλία μπορεί να φτάσει μακριά. Εξαιρετική άμυνα, με τους Σακό και Βαράν στα μετόπισθεν και τον εξαιρετικό Κοσιελνί μπακ απ. Ο Σισοκό στο κέντρο μπορεί να αναπληρώσει κάθε απουσία, ενώ μπροστά θα κερδίσει μια θέση ο Μπενζεμά με πρώτο αντικαταστάτη τον Ζιρού. Δεν ξέρω πως κάποιος μπορεί να “πάρει” το κέντρο από την Γαλλία, με τους τρεις παικταράδες που έχει εκεί. Ίσως να λείπει ο “ηγέτης” που θα βοηθούσε στα δύσκολα.

Το ρόστερ της Γαλλίας.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν σκέφτεται να παρατάξει τον Γιορίς κάτω από τα δοκάρια, τους Ντεμπισί, Βαράν, Σακό και Εβρά στην άμυνα, τους Ματουιντί, Καμπάιγ και Πογκμπά κεντρικά χαφ, τους Βαλμπιενά και Γκριζμάν στα άκρα της επίθεσης και τον Μπενζεμά μοναδικό προωθημένο.
Σε 54 αγώνες στο Μουντιάλ, οι Γάλλοι μετρούν 25 νίκες, 11 ισοπαλίες και 18 ήττες. Γκολ υπέρ 96 και γκολ κατά 68. Η Γαλλία έχει κατακτήσει το τρόπαιο μία φορά, το 1998, ενώ έχει τερματίσει δεύτερη το 2006. Άλλες δυο φορές ήταν τρίτη, το 1958 και το 1986.

Ισημερινός:

Η ομάδα του Βαλέντσια όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε εδώ και χρόνια, αφού ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο εκπρόσωπος της ομάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προπονητής είναι ο Ρουέδα, ο οποίος έφτιαξε καλό όνομα το 2006 όταν πήγε την Ονδούρα στα τελικά του Μουντιάλ. Όμως έφυγε από κει με άσχημο τρόπο και έμελλε να ξαναπάει στο Μουντιάλ με το Εκουαδόρ και να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Ονδούρα. Μεγάλος απών, ο Κριστιάν Μπενίτες, ο οποίος απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στα 27 του χρόνια. Ήταν ο κορυφαίος επιθετικός του Ισημερινού, αφού στα προκριματικά είχε προλάβει να σκοράρει τέσσερις φορές σε εννέα ματς. Οι συμπαίκτες του θα παίξουν και γι’ αυτόν σε αυτό το Μουντιάλ. Χαρακτηριστικό αυτή της ομάδας είναι πως κέρδισε σχεδόν τους πάντες μέσα στην έδρα του, στα προκριματικά. Μακριά από το γήπεδό της παίζει αμυντικά και θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει με την καλή φυσική κατάσταση των παικτών της. Όποιος υποτιμήσει το Εκουαδόρ θα το πληρώσει σίγουρα.

Το ρόστερ του Ισημερινού.

Ο Ρεϊνάλδο Ρουέδα θα ξεκινήσει με τον Μπανγέρα στο τέρμα, τους Παρέδες, Γουάγουα, Εράσο και Αγιοβί στην άμυνα, τους Νομπόα και Καστίγιο αμυντικά χαφ, τους Ρόχας και Μοντέρο στα άκρα του κέντρου και τους Καϊσέδο, Βαλένσια προωθημένους.

Σε επτά αγώνες στα Μουντιάλ, το Εκουαδόρ έχει τρεις νίκες και τέσσερις ήττες, με επτά γκολ υπέρ και 8 κατά. Καλύτερη πορεία στα δύο παγκόσμια κύπελλα που έχει πάει, ήταν το 2006, όταν έφτασε στους 16.

Ελβετία:

Μια εξαιρετική ομάδα είναι η Ελβετία του Ότμαρ Χίτσφελντ. Διαθέτει πολύ καλό ρόστερ, έχει σοβαρούς και “φρέσκους” παίκτες σε κάθε γραμμή, ενώ και το οτι έμειναν εκτός αποστολής παίκτες όπως οι Στρέλερ, Ντερντιγιόκ και Φράι, δείχνει πως “φυσάει άνεμος ανανέωσης”. Σημαντικό είναι πως μετά την συγκεκριμένη διοργάνωση αποχωρεί ο Χίτσφελντ και την θέση του θα πάρει ο Πέτκοβιτς. Οπότε ο Γερμανός θα προσπαθήσει να κάνει κάτι καλό για την υστεροφημία του. Εξαιρετική σεζόν έκαναν οι επιθετικοί της ομάδας, Σεφέροβιτς, Γκαβράνοβιτς, Ντρίμιτς και Μεμέντι. Λογικά θα παίξει βασικός μόνο ο προτελευταίος. Πλεονέκτημα της ομάδας είναι η ασφυκτική πίεση των κεντρικών χαφ στον εκάστοτε αντίπαλο. Οι Ινλέρ, Μπεράμι, Τζάκα, Σακίρι και Στόκερ, ξέρουν μπάλα και παράλληλα τρέχουν ασταμάτητα. Έμπειρη και η άμυνα, με τους Σεντέρος, Λιχστάινερ και Τζουρού. Αν υπήρχε και “ειδικό βάρος” στην φανέλα της, τότε θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο Μουντιάλ. Έτυχε και σε σχετικά βατό όμιλο.

Το ρόστερ της Ελβετίας

Ο Γερμανός έχει στο μυαλό του να ξεκινήσει με τον Μπενάλιο τερματοφύλακα, τους Ροντρίγκεζ, Τζουρού, Σεντέρος, Λιχστάινερ, Μπεράμι, Ινλέρ, Στόκερ, Τζάκα, Σακίρι και Ντρίμιτς.

Σε 29 αγώνες στο Μουντιάλ, η Ελβετία μετράει μόλις εννέα νίκες, έξι ισοπαλίες και 14 ήττες. Ενεργητικό 38 γκολ και παθητικό 52. Τρεις φορές έχει φτάσει στα προημιτελικά (1934, 1938, 1954).

Ονδούρα:

Το απόλυτο αουτσάιντερ στον όμιλο. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο εξαιρετικός Φιγκερόα της Χαλ, ενώ πολλοί είναι οι παίκτες της που αγωνίζονται στην Αγγλία, είτε στην Premier League είτε στην Championship. Όπως και ο προπονητής τους Εκουαδόρ είχε κάτσει στον πάγκο της Ονδούρας, έτσι και ο τεχνικός της Ονδούρας, Λουίς Σουάρες, είχε προπονήσει από το 2004 έως το 2007, τον Ισημερινό. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε σχέση με την προηγούμενη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, το 2010. Επτά από τους παίκτες της βασικής ενδεκάδας του 2010 θα ξεκινήσουν και σε αυτή την διοργάνωση. Κύριος στόχος της ομάδας είναι να κάνει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση.

Το ρόστερ της Ονδούρας.

Ο Σουάρες θα ξεκινήσει με τον Βαγιαντάρες στο τέρμα, τους Μπεκέλες, Μπερνάρντες, Ισαγκίρε και Φιγκερόα στην άμυνα, τους Γκαρσία, Παλάσιος, Γαρίδο και Εσπινόζα στο κέντρο και τους Κόστλι και Μπένγκστον στην άμυνα. Ο Κόστλι είναι ο γνωστός μας από την θητεία του στην Βέροια.

Σε έξι αγώνες στο Μουντιάλ, η Ονδούρα μετράει τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες σε έξι ματς, με δύο γκολ υπέρ και έξι κατά. Στα δύο Μουντιάλ που έχει πάει, δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους.

Σε ενδιαφέρει