Προβλέψεις για τον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ

Προβλέψεις για τον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ

Στον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχουμε τρεις εξαιρετικές ομάδες και ένα μεγάλο αουτσάιντερ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η φιναλίστ του Μουντιάλ 2010, Ολλανδία και μία από τις καλύτερες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, η Χιλή. Όσο για το αουτσάιντερ, φυσικά η Αυστραλία. Πάμε να δούμε τις ομάδες που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο όμιλο:

Ισπανία:

Όταν έχεις κατακτήσει τα δύο τελευταία euro και είσαι και η εν ενεργεία Παγκόσμια πρωταθλήτρια, δεν μπορεί παρά να είναι φαβορί. Όποιος μιλήσει για κόπωση και κορεσμό της Ισπανίας, καλύτερα να διαβάσει τα κείμενα πριν από το Euro 2012, γιατί τα ίδια έλεγαν και τότε όλα τα άρθρα.  Είναι αλήθεια πως τα μεγάλα της ατού δεν είναι πλέον στην πρώτη τους νιότη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν σταματήσει να είναι εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Στόχος των “φούριας ρόχας” είναι η κατάκτηση του τροπαίου, ώστε να σπάσουν ένα ακόμη ρεκόρ, κατακτώντας τέταρτο σερί κύπελλο σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.Ο Ντιέγκο Κόστα δεσπόζει στην επίθεση με τους Βίγια και Τόρες να περιμένουν αν ο άσος της Τσέλσι (ολοκληρώθηκε η μετεγγραφή από την Ατλέτικο) δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του.  Με Πικέ και Ράμος στην άμυνα, τους Ινιέστα, Τσάβι, Σίλβα και Φάμπρεγας στο κέντρο και τον “μαέστρο” του πάγκου, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, προπονητή, η Ισπανία δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω αγωνιστικό μειονέκτημα σε αυτή την ομάδα. Εκτός από το καφενειακού τύπου “δεν μπορούν να τα πάρουν όλα”, τίποτα δεν με κάνει να πιστεύω πως η Ισπανία δεν θα προχωρήσει αρκετά στον θεσμό.

Το ρόστερ της Ισπανίας.

Ο Ντελ Μπόσκε έχει δύσκολο έργο στον καταρτισμό της ενδεκάδας. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Κασίγιας, στην άμυνα από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Άλμπα, Πικέ, Ράμος και Χουανφράν, στο κέντρο οι Ινιέστα, Τσάμπι Αλόνσο και Τσάβι και στην επίθεση οι Σίλβα, Πέδρο και Ντιέγκο Κόστα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να διαθέτει εναλλακτικές λύσεις όπως οι Ντε Χέα, Αλμπιόλ, Αθπιλικουέτα, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Μάτα, Κόκε, Καθόρλα, Βίγια και Τόρες. Και να σκεφτούμε οτι εκτός Μουντιάλ έμειναν οι Νεγρέδο, Γιορέντε, Ίσκο και Χεσούς Νάβας.

Σε 58 αγώνες στο Μουντιάλ, η Ισπανία έχει 28 νίκες, 12 ισοπαλίες και 16 ήττες. Έχει πετύχει 88 τέρματα και δεχτεί 59. Έχει κατακτήσει το τρόπαιο μία φορά.

Ολλανδία:

Η κατάρα της Ολλανδίας δεν λέει να σπάσει. Οι “οράνιε” έχουν φτάσει σε τρεις τελικούς, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν ποτέ το τρόπαιο. Τελευταία φορά ήταν στο προηγούμενο Μουντιάλ, όπου έχασαν από την αντίπαλό τους στον όμιλο, Ισπανία. Ο Φαν Χάαλ θέλει να μεταδώσει το πνεύμα του νικητή στους παίκτες του. Ένα κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών απαρτίζουν το ρόστερ της Ολλανδίας. Μάλιστα, ο έμπειρος τεχνικός σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το σύστημα των επιτυχιών, το 5-3-2, προσέχοντας πολύ την άμυνά του. Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα δούμε την εθνική Ολλανδίας να μην παίζει το 4-3-3. Πολλά για την πορεία της Ολλανδίας θα κριθούν από την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Φαν Πέρσι, αλλά και το κατά πόσον θα μπορέσουν οι Ρόμπεν και Σνάιντερ να επαναλάβουν τις εμφανίσεις του προηγούμενου Μουντιάλ, τέσσερα χρόνια μετά. Είναι σαφές πως το αδύναμο σημείο της ομάδας είναι η αμυντική της γραμμή, αφού εκτός του Φλάαρ, κανείς άλλος δεν έχει εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις.

Το ρόστερ της Ολλανδίας.

Ο Φαν Χάαλ σκέφτεται να ξεκινήσει με τον Σίλεσεν τερματοφύλακα, τους Μπλιντ, Ίντι, Ντε Φρέι, Φλάαρ και Γιάνμαατ στην άμυνα, τους Ντε Γκουζμάν, Σνάιντερ και Ντε Γιονγκ στο κέντρο και τους Φαν Πέρσι, Ρόμπεν στην επίθεση. Καλές οι εναλλακτικές λύσεις κυρίως στην επίθεση, όπου υπάρχουν οι Χούντελααρ και Ντιρκ Κάιτ.

Στα 43 παιχνίδια που έχει δώσει στο Μουντιάλ, μετράει 22 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες, με 71 γκολ υπέρ και 44 κατά. Τρεις φορές ήταν φιναλίστ της διοργάνωσης, το 1974, το 1978 και το 2010.

Χιλή:

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικά Μουντιάλ περνάει η Χιλή. Ίσως η καλύτερη Χιλή όλων των εποχών είναι αυτή που θα παίξει στα γήπεδα της Βραζιλίας, με σπουδαία αστέρια στο ρόστερ, όπως οι Βαλδίβια, Βιδάλ και Αλέξις Σάντσεζ. Παρά το 3-4-1-2 που παίζει ο προπονητής της, Χόρχε Σαμπαόλι (μεγάλος θαυμαστής του τρόπου παιχνιδιού του Μπιέλσα), οι Χιλιανοί παίζουν πολύ επιθετικά και αυτό φάνηκε τόσο στα πρόσφατα φιλικά τους, όσο και στο προκριματικά του Μουντιάλ στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας είναι το ασφυκτικό πρέσινγκ στον αντίπαλο, η ταχύτητα και οι αυτοματισμοί που βγαίνουν στο παιχνίδι της. Μειονεκτήματα είναι η έλλειψη ύψους των παικτών, που της στοιχίζει στα στημένα, καθώς και η αστάθεια. Μπορεί δηλαδή να είναι σούπερ σε ένα ματς και στο άλλο να πατώσει. Ερωτηματικό αποτελεί η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί το βαρόμετρο της ομάδας, ο Αρτούρο Βιντάλ της Γιουβέντους, ο οποίος δεν είναι απόλυτα καλά μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο. Επίσης, θα παίξει ρόλο το αν ο παικταράς Βαλδίβια θα καταφέρνει να “βγάζει” το εννενηντάλεπτο, αφού η φυσική του κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Το ρόστερ της Χιλής.

Η ενδεκάδα είναι μετρημένα κουκιά για την Χιλή, καθώς αυτοί που λογίζονται ως βασικοί, είναι σαφώς ανώτεροι από τις ρεζέρβες. Ο Σαμπαόλι σκέφτεται να παίξει με τον Μπράβο κάτω από τα δοκάρια, τους Μεδέλ, Χάρα και Αλμπορνός στην άμυνα, τους Μποσεζούρ, Ντίας, Βιδάλ, Βαλδίβια και Ίσλα στο κέντρο, καθώς και τους Βάργκας και Σάντσεζ σε ελεύθερους ρόλους στην επίθεση.

Σε 29 αγώνες που έχει δώσει σε τελικά Μουντιάλ η Χιλή, έχει εννέα νίκες, έξι ισοπαλίες και 14 ήττες. Το ενεργητικό της είναι 34 τέρματα και το παθητικό της 45. Καλύτερη θέση της είναι η τρίτη, στο Μουντιάλ του 1962.

Αυστραλία:

Το απόλυτο αουτσάιντερ σε αυτό τον όμιλο είναι η Αυστραλία. Ο ελληνικής καταγωγής προπονητής της, Άγκε Ποστέκογλου, προτίμησε να καλέσει παίκτες από το πρωτάθλημα Αυστραλίας, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Μακράν των επομένων, οι τρεις καλύτεροι παίκτες της ομάδας είναι οι Κέιχιλ, Μπρεσιάνο και Γέντινακ, με τον τελευταίο να κάνει εκπληκτική χρονιά με την Κρύσταλ Πάλας. Σε αυτό τον όμιλο έχει λιγοστές ελπίδες διάκρισης και το στοίχημα γι’ αυτήν είναι να πάρει έναν πόντο ή να κάνει μια νίκη. Χαρακτηριστικό είναι πως δυσκολεύτηκε πολύ να πάρει την πρόκριση στο Μουντιάλ, επικρατώντας δύσκολα του Ιράκ. Ενδιαφέρον στοιχείο για να καταλάβουμε την απειρία των περισσότερων παικτών είναι πως ο μ.ο. συμμετοχών των ποδοσφαιριστών της στην εθνική είναι περίπου 16. Όταν της Ισπανίας, που είναι πρώτη στη λίστα, είναι 59.

Το ρόστερ της Αυστραλίας.

Λογικά με 4-3-3 θα παίξει ο Ποστέκογλου, οποίος αναμένεται να εμπιστευτεί τον Ράιαν κάτω από τα δοκάρια, τους Φράνιτς, Γουίλκινσον, ΜακΓκόουαν, Ντάβιτσον στην άμυνα, τους Μπρεσιάνο, Γέντινακ, Μίλιγκαν στο κέντρο και τους Όαρ, Κέιχιλ και Λέκι στην επίθεση. Καλύτερη εμφάνισή της είναι στο Μουντιάλ το 2006, όταν έφτασε στους 16.

Προτάσεις:

Όσο και να θέλω να πιστέψω στην Ολλανδία, το ρόστερ της δεν με αφήνει να το κάνω. Στο κέντρο ειδικά δεν είναι καθόλου καλή, με τον “βραδυκίνητο” πλέον Σνάιντερ, να είναι ότι καλύτερο διαθέτει. Όσο για την άμυνα, δεν μου λέει τίποτα. Τώρα αν καταφέρει ο Φαν Χάαλ να βγάλει κάτι καλό με το 5-3-2 και το αμυντικό στυλ… Εγώ πάντως θα ποντάρω στο ενδεχόμενο πρόκρισης της Ισπανίας και της Χιλής στην επόμενη φάση, με καλύτερη απόδοση το 3,00.

Θα παίξω και για πρώτο σκόρερ της Χιλής στο τουρνουά τον Βάργκας. Ή αυτός θα είναι ή ο Σάντσεζ. Όμως οι δεύτερος πληρώνει κάτω από 4,00, ενώ η καλύτερη απόδοση για τον Βάργκας είναι το 6,00.

Σε ενδιαφέρει