Προγνωστικά στον πρώτο όμιλο του Μουντιάλ

Προγνωστικά στον πρώτο όμιλο του Μουντιάλ

Στο πρώτο όμιλο του Μουντιάλ θα συμμετάσχουν οι Βραζιλία, Καμερούν, Κροατία και Μεξικό. Είναι σίγουρα ένας περίεργος όμιλος, καθώς εκτός από το φαβορί που είναι σίγουρα η Βραζιλία, οι άλλοι τρεις κάλλιστα θα μπορούσαν να περάσουν στην επόμενη φάση. Οι γηπεδούχοι είναι δίκαια φαβορί, καθώς διαθέτουν το πληρέστερο ρόστερ στον όμιλο. Η Κροατία θα στηριχθεί σε δυο-τρεις παίκτες οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την ομάδα, το Καμερούν έχει εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, ενώ το ταλέντο των παικτών του Μέξικο είναι αδιαμφισβήτητο. Πάμε να δούμε μία μία της ομάδες και φυσικά τις προτάσεις μου για αυτό τον όμιλο.

Βραζιλία:

Για την “σελεσάο” οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στην χώρα της, θα είναι αποτυχία. Πρόκειται για τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό σύλλογο όλων των εποχών, σε εθνικό επίπεδο και αν μη τι άλλο, μέσα στην έδρα τους θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι είναι έμπειρος τεχνικός, με πολύ καλό όνομα και έργο σε όποια ομάδα δούλεψε. Μπορεί να διαχειριστεί τις “παραξενιές” των αστεριών του. Φυσικά, μην περιμένετε να δείτε από την συγκεκριμένη ομάδα, τακουνάκια, ψαλιδάκια και λοιπά “μαγικά”. Έχει παίκτες που πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχουν μάθει να παίζουν με ρεαλισμό. Η αμυντική τετράδα της ομάδας, με τους Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίς, Ντάνι Άλβες και Μαρσέλο, είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο, με δυνατά σημεία την ταχύτητα και την τεχνική και αδύνατο, την άκρατη επιθετικότητα των μπακ. Πάντως, η στροφή της Βραζιλίας στον ρεαλισμό, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας της ομάδας, φαίνεται από το γεγονός πως τα μεγάλα της αστέρια παίζουν στην άμυνα και όχι στην επίθεση. Μάλιστα, στην κορυφή της επίθεσης υπάρχει πρόβλημα, αφού υπάρχουν μόνο οι Φρεντ και Ζο, δύο παίκτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους Ρομάριο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο κ.α. που είχαμε θαυμάσει στο παρελθόν. Θεωρώ πως η έλλειψη ενός κορυφαίου στράικερ είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της ομάδας. Όλοι περιμένουν να δουν τον Νεϊμάρ, ενώ ο Χουλκ είναι ένα “θωρηκτό” που δύσκολα κοντράρεται.

Το ρόστερ της Βραζιλίας.

Ο Σκολάρι σκέφτεται να βάλει τον Ζούλιο Σέζαρ κάτω από τα δοκάρια, τους Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίς και Μαρσέλο στην άμυνα, τους Φερναντίνιο, Παουλίνιο και Όσκαρ στο κέντρο και τους Νεϊμάρ, Φρεντ και Χουλκ στην επίθεση. Από αυτούς που θα μείνουν έξω, στην άμυνα, οι πρώτες εναλλακτικές λύσεις είναι οι Ντάντε και Μαϊκόν, ενώ στο κέντρο δεσπόζει η μορφή των δύο παικτών της Τσέλσι, Ραμίρες και Γουίλιαν. Στην επίθεση, πρώτη αλλαγή θα είναι ο Ζο.

Εντυπωσιακά είναι αυτά που έχει κάνει η Βραζιλία στα προηγούμενα Μουντιάλ. Σε 97 αγώνες έχει 67 νίκες, 15 ισοπαλίες και 15 ήττες, με ενεργητικό 210 γκολ και παθητικό 88. Γι’ αυτό θεωρείται και η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη του πλανήτη. Η Βραζιλία έχει κατακτήσει πέντε φορές το τρόπαιο (1958, 1962, 1970, 1994 και 2002), ήταν δύο φορές δεύτερη και άλλες δύο φορές τρίτη.

Κροατία:

Ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Νίκο Κόβατς έχει αναλάβει της τεχνική ηγεσία της, με απόλυτη επιτυχία έως τώρα. Μπορεί να μην υπάρχουν τα αστέρια του παρελθόντος (Σούκερ, Προσινέτσκι, Μπόμπαν), όμως το υλικό είναι εξαιρετικό και συνδυάζει την εμπειρία με το πάθος για τη διάκριση και τον ενθουσιασμό. Το δίδυμο των χαφ, Μόντριτς – Ράκιτιτς είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και αν αυτοί οι δύο είναι σε καλή κατάσταση, η Κροατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν στο Μουντιάλ. Φυσικά, από την παρέα των πρωταγωνιστών δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος έκανε ξανά μια εξαιρετική σεζόν με την Μπάγερν και μπορεί να διαλύσει κάθε άμυνα με την αποτελεσματικότητά του. Στο ρόστερ υπάρχουν και οι Σίλντενφελντ και Πράνιτς του Παναθηναϊκού. Εκτιμώ πως το 4-4-2 που παίζει ο Κόβατς δεν της ταιριάζει και θα ήταν πολύ καλύτερη αν έπαιζε με μοναδικό προωθημένο τον Μάντζουκιτς και ενισχυμένο κέντρο. Οι Όλιτς και Πέρισιτς που θα παίξουν στο κέντρο, μαζί με τους Μάντζουκιτς και Εντουάρντο στην επίθεση, με κάνουν να αναρωτιέμαι για το ποιος θα πιέζει στην ομάδα. Οι Ράκιτιτς και Μόντριτς, δεν νομίζω να το κάνουν. Πρόβλημα ανασταλτικά.

Το ρόστερ της Κροατίας.

Ο Κόβατς σκέφτεται να παρατάξει τους εξής: Πλετίκοσα στο τέρμα, Πράνιτς, Λόβρεν, Τσορλούκα και Σρνα στην άμυνα, τους Όλιτς, Πέρισιτς στα άκρα της μεσαίας γραμμής και κεντρικά χαφ τους Μόντριτς και Ράκιτιτς. Μπροστά, θα στηριχθεί στο δίδυμο Μάντζουκιτς, Εντουάρντο Ντα Σίλβα. Ο Γκόρντον Σίλντενφελντ είναι η πρώτη εναλλακτική λύση στην άμυνα, ενώ ο Κόβασιτς της Ίντερ είναι μια αξιόπιστη επιλογή στο κέντρο. Στην επίθεση, υπάρχει πάντα και ο Γέλαβιτς.

Σε 13 παιχνίδια που έχει δώσει η Κροατία σε παγκόσμιο κύπελλο, μετράει έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και 5 ήττες, με ενεργητικό 15 γκολ και παθητικό 11 γκολ. Καλύτερη θέση: Η τρίτη το 1998.

Μεξικό:

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη φορά που το Μεξικό καταφέρνει να βρεθεί σε τελική φάση Μουντιάλ. Σε όλες κατάφερε να προκριθεί από την φάση των ομίλων και επίσης σε όλες, αποκλείστηκε στην φάση των 16. Το γεγονός πως πάντα περνάει τον όμιλο, κάνει από μόνο του εύκολα αντιληπτό, πως το Μεξικό είναι σκληρό καρύδι για όλους. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας και κατ’ επέκταση του προπονητή της, Μιγκέλ Ερέρα, είναι πως παίζει με 5-3-2. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει δώσει ουκ ολίγες προκρίσεις σε μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, όπως και ένα Euro στην Ελλάδα το 2004. Αστέρια της ομάδας είναι δύο παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα του Μεξικού, οι Πένια και Περάλτα. Αν αυτοί οι δύο είναι καλά και δέσουν με τους Τζιοβάνι Ντος Σάντος και Φαμπιάν, το Μεξικό μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι εμφανές πως ο προπονητής βασίστηκε σε παίκτες που παίζουν στο πρωτάθλημα Μεξικό, καθώς μόνο οι Γουαρδάδο, Μορένο, Ρέγιες, Ακίνο, Ερέρα, Ντος Σάντος και Τσικαρίτο είναι “λεγεωνάριοι”. Η μεγάλη απώλεια της τελευταίας στιγμής ήταν αυτή του Λουίς Μόντες, τους παικταρά χαφ της Λεόν, που θα έδινε άλλο “χρώμα” στη μεσαία γραμμή των Λατίνων.

Το ρόστερ του Μεξικού.

Ο Μιγκέλ Ερέρα σκέφτεται για την βασική ενδεκάδα, τον Οτσόα στο τέρμα, τους Λαγιούν, Μορένο, Μάρκεζ, Ροντρίγκεζ και Αγιλάρ στην άμυνα, τους Πένια, Ερέρα και Φαμπιάν στο κέντρο και τους Ντος Σάντος και Περάλτα στην επίθεση, με τον προτελευταίο να παίζει σε έναν ελεύθερο ρόλο πίσω από το κεντρικό σέντερ φορ. Φυσικά, υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις στον πάγκο, όπως οι Γουαδράδο και Τσικαρίτο, σε άμυνα και επίθεση αντίστοιχα.

Σαράντα εννιά αγώνες έχει δώσει το Μεξικό στο Μουντιάλ. Οι 12 ήταν νικηφόροι, οι 13 έληξαν ισόπαλοι και 24 χάθηκαν. Τα γκολ: 52 υπέρ και 89 κατά. Καλύτερη θέση τα προημιτελικά, το 1970 και το 1986.

Καμερούν:

Πολύ ταλέντο έχουν τα “λιοντάρια” της Αφρικής, που είναι σίγουρο οτι θα προσέξουν πάρα πολύ, για να μην έχουν την ίδια αποτυχία με την προηγούμενη διοργάνωση. Ο προπονητής της ομάδας είναι ο Γερμανός, Φόλκερ Φίνκε, ο οποίος έγινε γνωστός από την θητεία του στην Φράιμπουργκ για 16 χρόνια (από το 1991 έως το 2007). Παίζει πάντα αμυντικά, γεγονός που δεν πολυταιριάζει με την μενταλιτέ του Καμερούν. Όμως, ίσως έτσι να είναι πιο αποτελεσματική η ομάδα του. Ο Σαμουέλ Ετό είναι το μεγάλο αστέρι της ομάδας και από αυτόν ξεκινάει η ενδεκάδα. Όμως, υπάρχουν παικταράδες όπως οι Ασού Εκοτό, Σονγκ, Ενό, Μ’Μπιά, Τσούπο – Μοτίνγκ και Αμπουμπακάρ. Κακά τα ψέματα, σε αυτό τον όμιλο, το Καμερούν είναι αουτσάιντερ. Όμως, οι διαφορές του με τις άλλες ομάδες δεν είναι πολλές και αν βρεθεί σε καλή κατάσταση, μπορεί να κάνει ζημιές.

Το ρόστερ του Καμερούν.

Ο Φίνκε σκέφτεται να παρατάξει τον Ιτάνζ κάτω από τα δοκάρια, τους Νιόμ, Ν’ Κουλού, Τζετζού και Ασού – Εκοτό στην άμυνα, τους Ενό, Σονγκ, Μ’ Μπιά ή Μακούν, Μουκαντζό στο κέντρο και τους Τσούπο Μοτίνγκ και Ετό στην επίθεση. Παικταράδες στον πάγκο: Ουεμπό, Αμπουμπακάρ, Μακούν ή Μ’ Μπιά, Ματίπ, Μπεντιμό κ.α.

Σε 20 παιχνίδια που έχει δώσει στο Μουντιάλ, το Καμερούν μετράει μόλις τέσσερις νίκες, 7 ισοπαλίες, εννέα ήττες και 17 γκολ υπέρ, 34 κατά. Καλύτερη θέση τα προημιτελικά το 1990.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Πιστεύω πολύ στο Μεξικό και θα ρισκάρω στο να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου. Η Βραζιλία μπορεί να την πατήσει από την Κροατία στην πρώτη αγωνιστική και στη συνέχεια να τρέχει και να μην φτάνει. Πληρώνει 10,00. Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχει και η σκέτη πρόκριση του Μεξικού, που πληρώνει 2,25.

Παρά το ταλέντο που έχει, δεν μου αρέσει ο τρόπος που αγωνίζεται η Κροατία. Θα ποντάρω στο ενδεχόμενο να τερματίσει τελευταία στον όμιλο. Το συγκεκριμένο πληρώνει 4,50.

Όσον αφορά τον πρώτο σκόρερ του ομίλου, μου αρέσει ο Χουλκ. Θεωρώ δεδομένο πως ο Φρεντ δεν είναι όσο ποιοτικός πρέπει, οπότε το βάρος του σκοραρίσματος θα πέσει πάνω στον άσο της Ζενίτ. Το 11,00 της είναι άκρως ικανοποιητικό. Μοναδική απειλή θεωρώ τον Περάλτα του Μεξικού, με 14,00 στην ίδια εταιρεία.

Σε ενδιαφέρει