Μουντιάλ 2010: Βουβουζέλες, Ινιέστα και Τοροσίδης

Το Παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής διεξήχθη από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου του 2010. Ήταν η πρώτη φορά που μια αφρικάνικη χώρα διοργάνωσε ένα Μουντιάλ. Δεν έχουν φύγει ακόμη από τα αυτιά μου οι ήχοι από τις βουβουζέλες, ένας αποκρουστικός θόρυβος από χιλιάδες Νοτιαφρικάνους σε κάθε γήπεδο. Μάλιστα, μετά από παράπονα από πολλούς τηλεθεατές, η ΕΡΤ είχε μειώσει την ένταση από τον ήχο στις κερκίδες, ώστε να γίνει λιγότερο ενοχλητικός ο θόρυβος. Το κύπελλο κατέκτησε η Ισπανία, η οποία δύο χρόνια πριν είχε πάρει και το Euro (το πήρε και δύο χρόνια μετά). Ο τελικός με την Ολλανδία κρίθηκε στην παράταση, όπου οι Ισπανοί σκόραραν με τον Ινιέστα στο 116′. Οι Μίλερ, Σνάιντερ, Βίγια και Φορλάν μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, με πέντε τέρματα έκαστος. Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων έγινε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στον αγώνα Νότια Αφρική – Μεξικό, όπου βρέθηκαν στο γήπεδο 84.490 άνθρωποι.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας έχει στοιχηματικές ευκαιρίες ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Δέκα πόλεις φιλοξένησαν την διοργάνωση. Τα γήπεδα που έγιναν οι αγώνες ήταν τα εξής: Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ, Μόουζες Μαμπίντα του Ντέρμπαν, Κέιπ Τάουν Στάδιο του Κέιπ Τάουν, Έλις Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ, Λόφτους της Πρετόρια, Νέλσον Μαντέλα Μπέι του Πορτ Ελίζαμπεθ, Φρι Στέιτ του Μπλου Φοντέιν, Πίτερ Μοκάμπα του Πολοκουάνε, Μπομπέλα του Νέλσπρουϊτ και Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ του Ράστενμπουργκ.

Με δεδομένο πως στην χώρα γίνονταν κατά μ.ο. 50 δολοφονίες, το πρόβλημα της ασφάλειας ήταν ο κύριος φόβος των διοργανωτών, αλλά και των επισκεπτών. Η Αλ Κάιντα είχε προειδοποιήσει πως θα “χτυπήσει” την διοργάνωση, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν οι εθνικής ομάδες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Μάλιστα, 42 μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η αστυνομία κατάσχεσε 2,5 τόνους εκρηκτικών. Πάντως, εκτός από μερικές ληστείες σε αποστολές εθνικών ομάδων, όπως η Ελλάδα, δεν είχαμε κρούσματα τρομοκρατικής επίθεσης.

Η συμμετοχή της Ελλάδας δεν κρίνεται ούτε επιτυχημένη, ούτε και αποτυχημένη. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκρίθηκε από τον όμιλο κόντρα σε Αργεντινή, Νιγηρία και Νότια Κορέα, αλλά πέτυχε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ, με 2-1 επί της Νιγηρίας. Σκόρερ της ομάδας μας ήταν οι Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης. Στην πρεμιέρα, η Ελλάδα ήταν μέτρια, έκανε πολλά λάθη, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και δίκαια ηττήθηκε με 2-0 από τη Νότια Κορέα, χάρη στα γκολ των Λι Τζουνγκ Σου και Παρκ Τζι Σουνγκ στο 7′ και το 52′ αντίστοιχα. Κόντρα στην Νιγηρία η εθνική Ελλάδας ανέκτησε τις δυνάμεις της και κέρδισε με 2-1. Οι Αφρικανοί είχαν προηγηθεί στο σκορ με τον Ούτσε στο 16′, αλλά ισοφάρισε ο Σαλπιγγίδης με ένα τυχερό γκολ στο 44′, ενώ ο Τοροσίδης με κοντινή προβολή έδωσε τη νίκη στην ομάδα του στο 71′. Την τελευταία αγωνιστική, η Ελλάδα ήθελε νίκη επί της Αργεντινής για να προκριθεί και παράλληλα να μην κερδίσει η Κορέα την Νιγηρία. Το δεύτερο έγινε, αλλά παρά την προσπάθεια της ομάδας του Ρεχάγκελ, τελικά δεν καταφέραμε να κερδίσουμε. Το ματς ήταν ισόπαλο έως το 77′, όταν ο Ντεμικέλις έκανε το 1-0. Ο Παλέρμο στο 89′ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Παπασταθόπουλος έπαιξε μαν του μαν τον Μέσι και πραγματικά τον “έσβησε”.

Στην φάση των ομίλων, η μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός και των δύο φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, δηλαδή της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ειδικά στην Γαλλία το κλίμα ήταν τραγικό, με τους παίκτες να τσακώνονται καθημερινά μεταξύ τους και να μην δίνουν καμία σημασία στον προπονητή τους, τον “περίεργο” Ραϊμόν Ντομενέκ. Η τελικά βαθμολογία των οκτώ ομίλων ήταν η εξής:

Α’ Όμιλος: Ουρουγουάη 7, Μεξικό 4, Νότια Αφρική 4, Γαλλία 1.
Β’ Όμιλος: Αργεντινή 9, Νότια Κορέα 4, Ελλάδα 3, Νιγηρία 1.
Γ’ Όμιλος: Η.Π.Α. 5, Αγγλία 5, Σλοβενία 4, Αλγερία 1.
Δ’ Όμιλος: Γερμανία 6, Γκάνα 4, Αυστραλία 4, Σερβία 3.
Ε’ Όμιλος: Ολλανδία 9, Ιαπωνία 6, Δανία 3, Καμερούν 0.
ΣΤ’ Όμιλος: Παραγουάη 5, Σλοβακία 4, Νέα Ζηλανδία 3, Ιταλία 2.
Ζ’ Όμιλος: Βραζιλία 7, Πορτογαλία 5, Ακτή Ελεφαντοστού 4, Βόρεια Κορέα 0.
Η’ Όμιλος: Ισπανία 6, Χιλή 6, Ελβετία 4, Ονδούρα 1.

Στην φάση των 16, το μεγάλο ματς ήταν το Αγγλία – Γερμανία. Εκεί όμως τα “πάντσερ” έκαναν περίπατο. Η πραγματικά ματσάρα έγινε στο Η.Π.Α. – Γκάνα, όπου οι αφρικανοί προκρίθηκαν στην παράταση. Τα αποτελέσματα της φάσης των 16:

Ουρουγουάη – Νότια Κορέα 2-1
ΗΠΑ – Γκάνα 1-2 (παράταση)
Ολλανδία – Σλοβακία 2-1
Βραζιλία – Χιλή 3-0
Αργεντινή – Μεξικό 3-1
Γερμανία – Αγγλία 4-1
Παραγουάη – Ιαπωνία 0-0 (5-3 στα πέναλτι)
Ισπανία – Πορτογαλία 1-0

Στους προημιτελικούς και πάλι η Γκάνα ήταν η πρωταγωνίστρια του πιο συγκλονιστικού ματς, αλλά αυτή τη φορά αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ουρουγουάη. Η Γερμανία έριξε άλλη μια τεσσάρα, αυτή τη φορά επί της Αργεντινής, ενώ η Ισπανία και η Ολλανδία προκρίθηκαν δύσκολα επί της Παραγουάης και της Βραζιλίας αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα:

Ουρουγουάη – Γκάνα 1-1 (4-2 στα πέναλτι)
Ολλανδία – Βραζιλία 2-1
Αργεντινή – Γερμανία 0-4
Παραγουάη – Ισπανία 0-1

Για τρίτη συνεχόμενη νοκ άουτ φάση, η Ισπανία προκρίθηκε με σκορ 1-0. Αυτή τη φορά επί της Γερμανίας και πέρασε στον τελικό. Στο Ουρουγουάη – Ολλανδία έγινε ματσάρα, αλλά στο τέλος επικράτησαν οι “οράνιε”. Τα αποτελέσματα της ημιτελικής φάσης:

Ουρουγουάη – Ολλανδία 2-3
Γερμανία – Ισπανία 0-1

Μικρός τελικός:
Ουρουγουάη – Γερμανία 2-3

Τελικός:
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ η Ολλανδία, αλλά ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε να το “σηκώσει”. Το ματς ήταν μοιρασμένο, με λίγες φάσεις και σχετικά καλύτερη ήταν η Ολλανδία. Όμως, αφού το ματς έληξε με 0-0, η Ισπανία κατάφερε να σκοράρει στο 116′ με τον Ινιέστα και πήρε το τρόπαιο.

Η καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης ήταν η εξής: Κασίγιας, Ράμος, Πουγιόλ, Μαϊκόν, Λαμ, Ινιέστα, Τσάβι, Σβαϊνστάιγκερ, Σνάιντερ, Φορλάν και Βίγια.     

Σε ενδιαφέρει