Μουντιάλ 2002: Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο

ronaldo rivaldo ronaldinio

Το Μουντιάλ του 2002 διεξήχθη από τις 31/5 έως τις 30/6 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Για πρώτη φορά η διοργάνωση θα γινόταν σε δύο διαφορετικές χώρες, ενώ για πρώτη φορά έγινε σε χώρα της Ασίας. Το κύπελλο πήρε για πέμπτη φορά στην ιστορία της η Βραζιλία, επικρατώντας στον τελικό της Γερμανία με 2-0. Η “σελεσάο” στηρίχθηκε στο εκπληκτικό τρίδυμο Ρόνι, Ρίμπο και Ρονάλντο, οι οποίοι έκαναν μαγικά μέσα στο γήπεδο. Ο τελικός διεξήχθη στο γήπεδο Νισάν της Γιοκοχάμα, μπροστά σε 69.029 θεατές (ρεκόρ προσέλευσης στην συγκεκριμένη διοργάνωση). Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Ρονάλντο με 8 τέρματα, ενώ η καλύτερη δεκαεξάδα, σύμφωνα με την FIFA, αποτελείτο από τους Καν, Ρουστού, Ρομπέρτο Κάρλος, Κάμπελ, Ιέρο, Χονγκ Μουνγκ Μπο, Αλπάι, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Μπάλακ, Γιου Σανγκ Τσάλ, Ρέινα, Ρονάλντο, Κλόσε, Ελ Χατζί Ντιούφ και Χασάν Σας.

Ξέρεις το νικητή του Μουντιάλ 2018;ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν 32 ομάδες, σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. Η τελική βαθμολογία ήταν η εξής:

Α’ Όμιλος: Δανία 7, Σενεγάλη 5, Ουρουγουάη 2, Γαλλία 1.
Β’ Όμιλος: Ισπανία 9, Παραγουάη 4, Νότια Αφρική 4, Σλοβενία 0.
Γ’ Όμιλος: Βραζιλία 9, Τουρκία 4, Κόστα Ρίκα 4, Κίνα 0.
Δ’ Όμιλος: Νότια Κορέα 7, Η.Π.Α. 4, Πορτογαλία 3, Πολωνία 3.
Ε’ Όμιλος: Γερμανία 7, Ιρλανδία 5, Καμερούν 4, Σαουδική Αραβία 0.
ΣΤ’ Όμιλος: Σουηδία 5, Αγγλία 5, Αργεντινή 4, Νιγηρία 1.
Ζ’ Όμιλος: Μεξικό 7, Ιταλία 4, Κροατία 3, Ισημερινός 3.
Η’ Όμιλος: Ιαπωνία 7, Βέλγιο 5, Ρωσία 3, Τυνησία 1.

Στην φάση των 16:

Δανία – Αγγλία 0-3
Βραζιλία – Βέλγιο 2-0
Σουηδία – Σενεγάλη 1-2 (παράταση)
Ιαπωνία – Τουρκία 0-1
Ισπανία – Ιρλανδία 1-1 (3-2 στα πέναλτι)
Νότια Κορέα – Ιταλία 2-1 (στην παράταση)
Γερμανία – Παραγουάη 1-0
Μεξικό – Η.Π.Α. 0-2

Στα προημιτελικά:

Αγγλία – Βραζιλία 1-2
Σενεγάλη – Τουρκία 0-1 (στην παράταση)
Ισπανία – Νότια Κορέα 0-0 (3-5 στα πέναλτι)
Γερμανία – Η.Π.Α. 1-0

Στους ημιτελικούς:

Βραζιλία – Τουρκία 1-0
Νότια Κορέα – Γερμανία 0-1
Μικρός τελικός:
Τουρκία – Νότια Κορέα 3-2

Τελικός:

Βραζιλία – Γερμανία 2-0 (Ρονάλντο 66′, 78′)

Ο τελικός ήταν μοιρασμένος. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλύτερη η Βραζιλία και έχασε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Η Γερμανία ανέβηκε στην επανάληψη, πήρε τα ηνία και θα μπορούσε να προηγηθεί. Όμως, ένα λάθος του Καν, επέτρεψε στον Ρονάλντο να κάνει το 1-0 στο 66′. Δώδεκα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες των Γερμανών. Ο Καφού έγινε ο πρώτος παίκτης της ιστορίας που έπαιξε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Μουντιάλ.
Το γεγονός που αμαύρωσε την συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν η τραγική εύνοια της Νοτίου Κορέας κατά πρώτο λόγο και της Ιαπωνίας κατά δεύτερο, από την διαιτησία. Η υποστήριξη της διαιτησίας υπέρ της Νοτίου Κορέας απέκτησε διαστάσεις σκανδάλου, αφού αυτά που έγιναν, δεν έχουν γίνει ποτέ, εκτός ίσως από το Μουντιάλ του 1966 υπέρ της Αγγλίας και στην Ιταλία επί Ντούτσε. Στο ματς με την Ιταλία, η διαιτησία ήταν καθοριστικός παράγοντας για να αποκλειστεί η “σκουάντρα ατζούρα”. “Ο αποκλεισμός της Ιταλίας δεν οφείλεται μόνο στους διαιτητές και στους βοηθούς, που έκαναν ανθρώπινα κι όχι προσχεδιασμένα λάθη. Η Ιταλία έκανε λάθη επίσης, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση”, τόνισε ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ. Μάλιστα, υπήρχαν χώρες όπως η Ισπανία που αποδοκίμασαν τις ακραίες αντιδράσεις των Ιταλών. Όταν όμως ήρθε η σειρά των Ισπανών να αδικηθούν στα προημιτελικά, παραδέχτηκαν οτι οι Ιταλοί είχαν δίκιο. Στο ματς με την Ιταλία δόθηκε ψεύτικο πέναλτι υπέρ της Κορέας, ψεύτικη κόκκινη κάρτα στον Τότι και ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Τομάσι. Στο  ματς με την Ισπανία, ακυρώθηκαν λανθασμένα δύο τέρματα των “φούριας ρόχας” και στο τελευταίο πέναλτι του Χοακίν που το έχασε και προκρίθηκε η Κορέα, ο τερματοφύλακας των Ασιατών είχε βγει πολύ έξω από την εστία του.

Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα της Νοτίου Κορέας με την Ιταλία, ο σκόρερ, Αν, έφυγε από την Περούτζια στην οποία ανήκε. Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος της ομάδας, Λουτσιάνο Γκαούτσι, δήλωσε στην “Gazzetta dello Sport”: “Αυτός ο κύριος δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στην Περούτζια. Ήταν φαινόμενο μόνο όταν αγωνίστηκε κόντρα στην Ιταλία. Είμαι εθνικιστής και θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν μόνο ένα πλήγμα στην περηφάνια του ιταλικού λαού, αλλά και μία προσβολή στη χώρα που εδώ και 2 χρόνια του άνοιξε την πόρτα. Δεν θα πληρώσω τον μισθό ενός ατόμου που κατέστρεψε το ιταλικό ποδόσφαιρο”. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας τα εξής: “Δεν θα διαπραγματευτώ τη μεταγραφή μου στην Περούτζια, η οποία μου επιτέθηκε αντί να με συγχαρεί για το τέρμα μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο”. Κι έτσι, συνέχισε την καριέρα του στην Ιαπωνία.

Σε ενδιαφέρει