Μουντιάλ 1986: Το χέρι του Θεού

maradona

Το 13ο Μουντιάλ διεξήχθη στο Μεξικό από τις 31/5 έως τις 29/6 του 1986. Έτσι, η χώρα της κεντρικής Αμερικής έγινε η πρώτη που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά. Βέβαια, το Μεξικό δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Το Μουντιάλ ήταν να γίνει στην Κολομβία, αλλά η απαράδεκτη οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τα καρτέλ ναρκωτικών, “έδιωξαν” την διοργάνωση. Δεύτερη επιλογή ήταν η Βραζιλία, αλλά η κόντρα του προέδρου της FIFA, Χαβελάνζε, με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας, έστειλαν την διοργάνωση στο Μεξικό. Μεγάλος πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου τουρνουά ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στην  κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας στον τελικό με 3-2 της Δυτικής Γερμανίας. Ο τελικός διεξήχθη στο στάδιο Αζτέκα, μπροστά στα 114.600 φιλάθλους. Όμως, το ρεκόρ προσέλευσης έγινε στα προημιτελικά, στον αγώνα Αργεντινή – Αγγλία, όπου είδαν το ματς 115.000 κόσμος. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Γκάρι Λίνεκερ με 6 γκολ.

Έχεις έμπνευση για τον τελικό του Μουντιάλ 2018; Δες τις αποδόσεις! (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Δώδεκα γήπεδα φιλοξένησαν την διοργάνωση:

Στάδιο Αζτέκα, Ολίμπικο Ουνιβερσιτάριο, Στάδιο Χαλίσκο, Στάδιο Κουατέμοκ, Στάδιο Ουνιβερσιτάριο, Στάδιο Λα Κορρεχιδόρα, Στάδιο Τεχνολόγικο, Στάδιο Νου Καμπ, Στάδιο Νέσα 86, Στάδιο Σέρχιο Λεόν Τσάβες, Στάδιο Τρες Ντε Μάρσο, Στάδιο Νεμέσιο Ντίες.

Στην πρώτη φάση είχαμε έξι ομίλους με τέσσερις ομάδες ο καθένας. Η τελική βαθμολογία τους ήταν η εξής:

Α’ Όμιλος: Αργεντινή 5, Ιταλία 4, Βουλγαρία 2, Νότια Κορέα 1.
Β’ Όμιλος: Μεξικό 5, Παραγουάη 4, Βέλγιο 3, Ιράκ 0.
Γ’ Όμιλος: ΕΣΣΔ 5, Γαλλία 5, Ουγγαρία 2, Καναδάς 0.
Δ’ Όμιλος: Βραζιλία 6, Ισπανία 4, Βόρεια Ιρλανδία 1, Αλγερία 1.
Ε’ Όμιλος: Δανία 6, Δυτική Γερμανία 3, Ουρουγουάη 2, Σκοτία 1.
ΣΤ’ Όμιλος: Μαρόκο 4, Αγγλία 3, Πολωνία 3, Πορτογαλία 2.

Στην φάση των 16:

Βραζιλία – Πολωνία 4-0
Γαλλία – Ιταλία 2-0
Μαρόκο – Δυτική Γερμανία 0-1
Μεξικό – Βουλγαρία 2-0
Αργεντινή – Ουρουγουάη 1-0
Αγγλία – Παραγουάη 3-0
ΕΣΣΔ – Βέλγιο 3-4 (παράταση)
Δανία – Ισπανία 1-5

Στα προημιτελικά:

Βραζιλία – Γαλλία 1-1 (3-4 στα πέναλτι)
Δυτική Γερμανία – Μεξικό 0-0 (4-1 στα πέναλτι)
Αργεντινή – Αγγλία 2-1
Βέλγιο – Ισπανία 1-1 (5-4 στα πέναλτι)

Στα ημιτελικά:

Γαλλία – Δυτική Γερμανία 0-2
Αργεντινή – Βέλγιο 2-0

Μικρός Τελικός:

Γαλλία – Βέλγιο 4-2 στην παράταση

Τελικός:

Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 2-3 (Μπράουν 23′, Βαλντάνο 55′, Μπουρουσάγα 83′ – Ρουμενίγκε 74′, Φέλερ 80′).

Το Μουντιάλ του 1986 έμοιαζε με αυτό του 1970 που είχε γίνει επίσης στο Μεξικό. Τα παιχνίδια έγιναν μεσημέρι, λόγω τηλεοπτικής κάλυψης, είχε αφόρητη ζέστη, εκπληκτικό θέαμα με πολλά γκολ και στη θέση του μεγάλου Πελέ ήταν ο μεγάλος Μαραντόνα. Στον τελικό, η Αργεντινή προηγήθηκε με 2-0 χάρη στα τέρματα των Μπράουν και Βαλντάνο στο 23′ και το 55′ αντίστοιχα. Όμως, κατά την προσφιλή τους τακτική, οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω και ισοφάρισαν με τα τέρματα των Ρουμενίγκε και Φέλερ στο 74′ και το 80′. Όμως, ο Μπουρουσάγα γέλασε τελευταίος και με το τέρμα που πέτυχε στο 83′, ύστερα από εκπληκτική ασίστ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έδωσε το κύπελλο στην ομάδα του.

Ο αγώνας που θα μείνει στην ιστορία από αυτό το Μουντιάλ ήταν το Αργεντινή – Αγγλία 2-1. Θυμίζουμε πως πριν από λίγα χρόνια οι δύο χώρες πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ και το κλίμα ήταν εχθρικό. Ο Μαραντόνα πέτυχε το περίφημο γκολ με το “χέρι του Θεού”, καθώς κέρδισε στον αέρα τον Πίτερ Σίλτον βάζοντας αντί για το κεφάλι, το χέρι του, χωρίς να το προσέξει ούτε ο διαιτητής, ούτε ο επόπτης. “Ελάτε να με αγκαλιάσετε για να μην ακυρώσει το γκολ”, φώναζε στους συμπαίκτες του ο Ντιεγκίτο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα δήλωνε: “Ήταν ένα καθ’ όλα νόμιμο γκολ, αφού το κατακύρωσε ο διαιτητής και δεν είμαι αυτός που θα αμφισβητήσω την ειλικρίνεια του διαιτητή”. Ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νάσερ δήλωσε αργότερα: “Το όνομά μου είναι Αλί Μπιν Νασέρ, αλλα όλοι με λένε Μπιν Νασέρ Μαραντόνα. Λέω ότι το όνομά μου είναι Αλί, αλλά όλοι με αγνοούν. Είναι μέρος της ιστορίας μου, της καριέρας μου. Ακόμα και στις διαλέξεις που δίνω στην αφρικανική συνομοσπονδία με αποκαλούν έτσι”. Σε αυτό το ματς μπήκε και το “γκολ του αιώνα”, αφού ο Μαραντόνα πήρε την μπάλα πίσω από την σέντρα, πέρασε όλη την ομάδα της Αγγλίας και πλάσαρε τον Σίλτον για να πετύχει το δεύτερο γκολ της ομάδας του. “Έκανα την προσπάθεια για να δώσω την μπάλα στον Βαλντάνο, αλλά όταν μπήκα στην περιοχή με είχαν περικυκλώσει και δεν είχα χώρο, οπότε συνέχισα να παίζω και τελείωσα μόνος μου τη φάση”, δήλωσε ο Μαραντόνα. “Δέχθηκα το πιο όμορφο γκολ που μπορεί να σημειώσει κάποιος. Έπρεπε να το αγαπήσω, επειδή πρέπει να είναι το καλύτερο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ”, δήλωσε ιπποτικά ο Γκάρι Λίνεκερ.

Σε ενδιαφέρει