Μουντιάλ 1938: Ξανά η Ιταλία

italia

Λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου του 1938, διεξήχθη στην Γαλλία το τρίτο Μουντιάλ.  Το τρόπαιο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Ιταλία, επικρατώντας στον τελικό της Ουγγαρίας με 4-2 (Κολαούσι 6′, 35′, Πιόλα 18′, 82′ – Τίτκος 8′, Σάροσι 70′). Τον αγώνα παρακολούθησαν 60.000 φίλαθλοι στο Παρίσι. Καταρχήν συμμετείχαν 16 ομάδες, αλλά λόγω της προσάρτησης της Αυστρίας στην ναζιστική Γερμανία, έμειναν 15. Η Αγγλία κλήθηκε να αντικαταστήσει την Αυστρία, αλλά αρνήθηκε. Εκτός έμειναν και οι Αργεντινή και Ουρουγουάη, διαμαρτυρόμενες γιατί η διοργάνωση δεν διεξήχθη στην Λατινική Αμερική. Τελευταία στιγμή αποσύρθηκε και η Ιαπωνία, την θέση της οποίας πήραν οι Ολλανδικές Ινδίες (Ινδονησία). Φυσικά δεν συμμετείχε ούτε και η Ισπανία, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Τα παιχνίδια έγιναν στις εξής πόλεις: Αντίμπ, Μπορντώ, Χάβρη, Λιλ, Λυών, Μασσαλία, Παρίσι, Ρενς, Στρασβούργο, Τουλούζη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο θρυλικός Βραζιλιάνος, Λεονίντας Ντα Σίλβα με επτά γκολ. Ο συγκεκριμένος παίκτης ήταν και ο πρώτος που είδαμε να κάνει ψαλιδάκι στο γήπεδο.

Και πάλι είχαμε νοκ άουτ αγώνες στην πρώτη φάση. Η Σουηδία προκρίθηκε άνευ αγώνος, αφού η Αυστρία αποσύρθηκε, ενώ στα υπόλοιπα ματς είχαμε:
Γαλλία – Βέλγιο 3-1
Ιταλία – Νορβηγία 2-1 (παράταση)
Βραζιλία – Πολωνία 6-5 (παράταση)
Τσεχοσλοβακία – Ολλανδία 3-0 (παράταση)
Γερμανία – Ελβετία 2-4 (στον πρώτο αγώνα 1-1)
Ουγγαρία – Ολλανδικές ανατολικές Ινδίες 6-0
Κούβα – Ρουμανία 2-1 (στον πρώτο αγώνα 3-3)

Στην προημιτελική φάση είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Γαλλία – Ιταλία 1-3
Βραζιλία – Τσεχοσλοβακία 2-1 (πρώτος αγώνας 1-1)
Ελβετία – Ουγγαρία 0-2
Σουηδία – Κούβα 8-0

Στα ημιτελικά:

Ιταλία – Βραζιλία 2-1
Ουγγαρία – Σουηδία 5-1

Τελικός:

Ιταλία – Ουγγαρία 4-2

Στο παρασκήνιο, αξίζει να τονίσουμε τα δύο ρεύματα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Από τη μία η φασιστική Ιταλία με τον Μουσολίνι στις εξέδρες και από την άλλη ο συνασπισμός αριστερών δυνάμεων στην Γαλλία. Προπαγάνδα υπήρχε και από τις δύο πλευρές, αλλά φυσικά πιο φανατισμένοι ήταν οι Ιταλοί, οι οποίοι πραγματικά έπαιζαν για τις ζωές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πριν από κάθε παιχνίδι της Ιταλίας, ο Μουσολίνι έστελνε στους παίκτες “ραβασάκι”, το οποίο έγραφε: “Vincere o morire!”, ελληνιστί, “Νικήστε ή πεθάνετε”. Το συγκεκριμένο μήνυμα μεταφέρθηκε πριν τον τελικό και στον τερματοφύλακα των Ούγγρων, Αντάλ Σάμπο, ο οποίος μετά το τέλος του τελικού είπε: “Μπορεί να άφησα να μπουν τέσσερα γκολ, αλλά τουλάχιστον έσωσα τις ζωές τους”. Η συγκεκριμένη δήλωση είναι αινιγματική, καθώς αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα μειωμένης απόδοσης. Αυτό όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός πως στην εθνική ομάδα της Γερμανίας αναγκάστηκαν να παίξουν και οκτώ Αυστριακοί, αφού είχε διαλυθεί η μεγάλη εθνική τους ομάδας, η οποία διέπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο αστέρι της Αυστρίας, ο Ματίας Ζίντελαρ, αρνήθηκε να παίξει για τα “πάντσερ” και ένα χρόνο μετά βρέθηκε πνιγμένος στο σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του. Η Ιταλία δεν έπαιζε με μπλε εμφάνιση, αλλά ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε επιβάλει μια μαύρη φασιστική στολή. Όταν οι Γερμανία και Ιταλία χαιρετούσαν ναζιστικά στο ξεκίνημα των αγώνων, ακούγονταν πάρα πολλές αποδοκιμασίες στην εξέδρα, ενώ ιδιαίτερα στο Γαλλία – Ιταλία, τα γιουχαΐσματα των Γάλλων ήταν εκκωφαντικά.

Εντυπωσιακό ήταν το πρώτο παιχνίδι Τσεχοσλοβακία – Βραζιλία. Ο τεχνικός της “σελεσάο”, Αντεμάρ Πιμέντα, είχε δώσει ρητή εντολή στον αμυντικό του, Ζέζε Προκόπιο, να μην επιτρέψει στον πρώτο σκόρερ του προηγούμενου Μουντιάλ, Ολντριχ Νέγεντλι να ακουμπήσει τη μπάλα. Εκείνος τον άκουσε και έσπασε τον αστράγαλο του άτυχου Τσεχοσλοβάκου, μόλις στο 12′. Ο Ζέζε αποβλήθηκε, αλλά ο Νέγεντλι συνέχισε στο ματς και σκόραρε κιόλας. Ο κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης, Φράντισεκ Πλάνιτσκα, συγκρούστηκε με τον Βραζιλιάνο Περάσιο και έπαιξε με σπασμένο χέρι και κλείδα. Έτσι, στον επαναληπτικό οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν αποδεκατισμένοι και ηττήθηκαν από την παρέα του Λεονίντας.

Σε ενδιαφέρει