Euro 1976: Όταν ο Πανένκα έγραψε ιστορία!

Το Euro του 1976 έμελλε να μείνει στην ιστορία, χάρη στην εκπληκτική έμπνευση του Πανένκα στο τελευταίο πέναλτι που χάρισε το τρόπαιο στην Τσεχοσλοβακία!
panenka

Το τουρνουά του 1976 που διεξήχθει στην Γιουγκοσλαβία θα μείνει για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου χάρη σ’ ένα όνομα: Αντονίν Πανένκα. Ο μέσος από την Τσεχοσλοβακία σκόραρε το 5ο και τελευταίο πέναλτι στον τελικό, με το γνωστό σε όλους μας “σκάψιμο” και χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στη χώρα του! Το πέναλτι “αλά Πανένκα” έχει σημαδέψει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για δεκαετίας.

Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, η Δυτική Γερμανία των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Χένες και των άλλων αστεριών της εποχής, έφτασε ως τον τελικό αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Ένα άλλο φαβορί για το τρόπαιο, η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, αφού αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακία στον ημιτελικό.

Η τελική φάση διεξήχθη στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Δυο πόλεις φιλοξένησαν τους αγώνες. Το Βελιγράδι και το στάδιο του Ερυθρού Αστέρα και το Ζάγκρεμπ και το στάδιο “Μαξιμίρ”.

Και σε αυτό το τουρνουά, η τελική φάση περιελάμβανε τους ημιτελικούς και τους δυο τελικούς (μικρό, μεγάλο), ενώ η προκριματική φάση περιελάμβανε μια φάση ομίλων και ένα νοκ-άουτ γύρω όπου προέκυψαν οι τέσσερις ομάδες που διεκδίκησαν το τρόπαιο.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις τι “παίζει” στο euro.

Προκριματική Φάση Ομίλων

Στη φάση των ομίλων, αγωνίστηκαν 32 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των 4 ομάδων. Οι αγώνες ήταν διπλοί, με τον πρώτο από κάθε όμιλο να παίρνει την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση των “8”. Η βαθμολογία σε αυτή τη φάση ήταν 2 βαθμοί για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία και 0 για την ήττα.

Η Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε στον 8ο όμιλο μαζί με τις Δ. Γερμανία, Βουλγαρία και Μάλτα. Τερμάτισε στην 2η θέση πίσω από την Δ. Γερμανία με ρεκόρ 2-3-1)

Α’ Όμιλος:   Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Πορτογαλία, Κύπρος (Προκρίθηκε η Τσεχοσλοβακία)

Β’ Όμιλος:   Ουαλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Λουξεμβούργο (Προκρίθηκε η Ουαλία)

Γ’ Όμιλος:   Γιουγκοσλαβία, Β. Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία (Προκρίθηκε η Γιουγκουσλαβία)

Δ’ Όμιλος:   Ισπανία, Ρουμανία, Σκωτία, Δανία (Προκρίθηκε η Ισπανία)

Ε’ Όμιλος:   Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Φινλανδία (Προκρίθηκε η Ολλανδία)

ΣΤ’ Όμιλος: ΕΣΣΔ, Ιρλανδία, Τουρκία, Ελβετία (Προκρίθηκε η ΕΣΣΔ)

Ζ’ Όμιλος:   Βέλγιο, Αν. Γερμανία, Γαλλία, Ισλανδία (Προκρίθηκε το Βέλγιο)

Η’ Όμιλος:  Δ. Γερμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Μάλτα (Προκρίθηκε η Δ. Γερμανία)

Νοκ-άουτ Φάση

Μετά την φάση των ομίλων οι 8 πρώτες ομάδες, κληρώθηκαν και αγωνίστηκαν σε διπλούς αγώνες με σκοπό να προκύψουν οι 4 ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση.

Τσεχοσλοβακία – ΕΣΣΔ   4-2 (2-2, 2-0)

Γιουγκοσλαβία – Ουαλία 3-1 (2-0, 1-1)

Ισπανία – Δ. Γερμανία    1-3 (1-1, 0-2)

Ολλανδία – Βέλγιο        7-1 (5-0, 2-1)

Ημιτελικά

Στα ημιτελικά, που όπως προαναφέραμε διεξήχθησαν στα γήπεδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, συμμετείχαν η διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία, η Τσεχοσλοβακία, η Δ. Γερμανία και η Ολλανδία. Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ, η Τσεχοσλοβακία απέκλεισε την Ολλανδία στην παράταση με 3-1 (1-1 κ.δ). Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Όντρους, Νεχόντα και Βέσελι ενώ για τους Ολλανδούς του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ το γκολ πέτυχε ο Όντρους με αυτογκόλ.

Στον άλλο ημιτελικό που διεξήχθει στο Βελιγράδι, η γηπεδούχος Γιουγκοσλαβία αποκλείστηκε στην παράταση Δ. Γερμανία στην παράταση με 2-4. Στην κανονική διάρκεια το σκορ ήταν 2-2. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Φλόχε και 3 πέτυχε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Ντίτερ Μίλερ.

Τσεχοσλοβακία – Ολλανδία   3-1 (1-1 κ.δ) (Στάδιο Μάξιμιρ, Ζάγκρεμπ)

Γιουγκοσλαβία – Δ. Γερμανία 2-4 (2-2 κ.δ) (Στάδιο Ερ. Αστέρα

Μικρός τελικός

Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο “Μαξιμίρ” του Ζάγκρεμπ, η Ολλανδία κέρδισε με 3-2 στην παράταση την διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία και κατέκτησε την 3η θέση της διοργάνωσης. Τα γκολ για τους “Οράνιε” πέτυχαν οι Γκιλς (2) και  Φαν ντερ Κέρκοφ, ενώ για τους Γιουγκοσλάβους σκόραραν οι Καταλίνσκι και Τζάλιτς.

Ολλανδία – Γιουγκοσλαβία 3-2 (2-2 κ.δ)

Μεγάλος τελικός

Στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, έναν τελικό που θα θυμόμαστε για πάντα, η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε στα πέναλτι το τρόπαιο απέναντι στη μεγάλη Δυτική Γερμανία των Μπεκενμπάουερ, Ντίτερ Μίλερ, Ούλι Χένες. Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν 2-2. Στα πέναλτι, “μίλησε” ο Αντόνιν Πανένκα που έμεινε στο Πάνθεον της ιστορίας του ποδοσφαίρου για το εκπληκτικό πέναλτι με σκάψιμο που πέτυχε και χάρισε το τρόπαιο στη χώρα του. Το “Πέναλτι Αλά Πανένκα” έμελε να γίνει ένας θρύλος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τη φράση αυτή να συνοδεύει όποιον επιχειρεί να “σκάψει” το πέναλτι.

Τσεχοσλοβακία – Δ. Γερμανία 2-2 (5-3 στα πέναλτι)

Σε ενδιαφέρει