Euro 1968: Με νόμισμα στον τελικό η Ιταλία

euro

Το 1968 έφερε αρκετές αλλαγές στο σκηνικό της κορυφαίας διοργάνωσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρώτα απ’ όλα μετονομάστηκε σε Euro από Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Η άλλη μεγάλη αλλαγή ήταν η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων στην πρώτη φάση και όχι σε νοκ-άουτ αγώνες όπως ήταν μέχρι τότε. Το τελικό στάδιο (ημιτελικοί, μικρός και μεγάλος τελικός)  έλαβε χώρα στην Ιταλία με τους “ατζούρι” να είναι και οι νικητές του τουρνουά.

Η εθνική Ελλάδος έλαβε μέρος (απείχε από τη διοργάνωση του 1964) και είχε πολύ καλή παρουσία παίρνοντας τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, πίσω από την ΕΣΣΔ, το μεγάλο φαβορί όχι μόνο του ομίλου αλλά και της διοργάνωσης.

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του τουρνουά ήταν ο άσος της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκαν Τζάιτς. Τότε έκανε δειλά δειλά και την παρουσία του ο Μπόμπι Τσάρλτον που οδήγησε την Αγγλία για πρώτη φορά μέχρι τον ημιτελικό και την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον μικρό τελικό.

Από τους 8 ομίλους περνούσε στη επόμενη η πρώτη ομάδα του κάθε γκρουπ και σχηματίζονταν 4 ζευγάρια, οι νικητές των οποίων προκρίνονταν στα τελικά. 

Τα γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς διοργανωτές ήταν το σημερινό “Αρτέμιο Φράνκι” (τότε ονομαζόταν “Κομουνάλε”, το “Σαν Πάολο” και το “Ολίμπικο”.

Φάση των 32

Ισπανία, Τσεχοσλοβακία, Ιρλανδία, Τουρκία
Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Νορβηγία
Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα, Αυστρία, Φινλανδία
Γιουγκοσλαβία, Δυτική Γερμανία, Αλβανία
Ουγγαρία, Ανατολική Γερμανία, Ολλανδία, Δανία
Ιταλία, Ρουμανία, Ελβετία, Κύπρος
Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Λουξεμβούργο
Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία

(Αυτή είναι η σειρά με την οποία τερμάτισαν στον κάθε όμιλο οι ομάδες. Με bold αυτές που προκρίθηκαν)

Φάση των 8

Η Αγγλία έδειξε τα δόντια της αφήνοντας εκτός συνέχειας την κάτοχο του τίτλου, ενώ κατά τα άλλα πέρασαν τα μεγάλα φαβορί. Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι ήταν αυτό της Γιουγκοσλαβίας με τη Γαλλία, όμως ο Τζάιτς έκανε τη διαφορά.

Ιταλία – Βουλγαρία

ΕΣΣΔ – Ουγγαρία

Αγγλία – Ισπανία

Γιουγκοσλαβία – Γαλλία

Ημιτελικά

Εδώ συνέβη κάτι που σήμερα μοιάζει εντελώς αναπάντεχο. Η Ιταλία με την ΕΣΣΔ αναδείχθηκαν ισόπαλες στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς τέρματα. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, αλλά το σκορ δεν άλλαξε. Τότε βλέπετε δεν υπήρχε ο θεσμός των πέναλτι όπως σήμερα και η Ιταλία πήρε την πρόκριση στον τελικό με… στρίψιμο νομίσματος. Η Γιουγκοσλαβία επικράτησε με 1-0 της Αγγλίας με γκολ του Τζάιτς.

Ιταλία – ΕΣΣΔ (0-0 και πρόκριση με κέρμα) “Σαν Πάολο”

Γιουγκοσλαβία – Αγγλία (1-0), “Κομουνάλε”

Μικρός τελικός

Η κατάκτηση της τρίτης θέσης είχε μεγαλύτερη σημασία τότε απ’ ό,τι έχει σήμερα. Ωστόσο ο τρίτος δεν παύει να είναι τρίτος και δεν έχει την αίγλη του τελικού. Η Αγγλία με γκολ του Τσάρλτον και του Χερστ νίκησε με 2-0 την ΕΣΣΔ.

Αγγλία – ΕΣΣΔ (2-0), “Ολίμπικο”

Μεγάλος Τελικός

Η Γιουγκοσλαβία είχε καλύτερη ομάδα, όμως οι διοργανωτές από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πάντα ένα αβαντάζ λόγω έδρας και λόγω εύνοιας. Ο τελικός έληξε ισόπαλος με 1-1 και αυτή τη φορά δεν μπορούσε να κριθεί το τρόπαιο με κέρμα. Αποφασίστηκε επανάληψη του παιχνιδιού στο οποίο η Ιταλία κέρδισε με 2-0.

Ιταλία – Γιουγκοσλαβία (1-1 – στο πρώτο ματς και 2-0 στον επαναληπτικό), “Ολίμπικο”

Σε ενδιαφέρει