Ξένοι διαιτητές η μόνη λύση σωτηρίας

Αν Έλληνας διαιτητής έπαιρνε τις ίδιες αποφάσεις στον τελικό, θα είχαμε και πάλι παρατράγουδα
ba

Έγινε ένας ολόκληρος τελικός κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 την ΑΕΚ και κατέκτησε το τρόπαιο και ουδείς ασχολείται με τη διαιτησία του Ισπανού Μπορμπαλάν! Που έδωσε και πέναλτι, που απέβαλε και μ’ απευθείας κόκκινη, που έδειξε και δεύτερη κίτρινη στο Βράνιες για ένα απλό σπρώξιμο!
Αν Έλληνας διαιτητής είχε πάρει τις ίδιες αποφάσεις, θα είχε χαλάσει το σύμπαν από χθες, έως το… διηνεκές. Για να μην μακρηγορούμε: Η λύση είναι οι ξένοι διαιτητές! Αποδείχθηκε περίτρανα στον τελικό, ότι μόνο οι ξένοι μπορούν.
Οι Έλληνες διαιτητές δεν μπορούν; Φυσικά και μπορούν. Μάλιστα, πολλοί έχουν μεγαλύτερο διαιτητικό ταλέντο από τους ξένους. Νιώθουν, όμως, πάντα ένα αόρατο βάρος να τους συμπιέζει κατά την διάρκεια των αγώνων. Για να μην πάνε κόντρα στο «ρεύμα».
Ο Μπορμπαλάν τα πήγε περίφημα, γιατί ήταν ανεπηρέαστος. Δεν είχε καμία «δεύτερη σκέψη» στο μυαλό του όταν έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις. Δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον πλησιάσει. Με Έλληνα διαιτητή θα είχε γίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και περισσότερες αντεγκλήσεις θα βλέπαμε και διακοπές αγώνα θα είχαμε και όλο το «μπουκέτο» ενός τελικού. Κι όταν κάθε τρεις και λόγο σταματάει το παιχνίδι, πρώτο, δεν βλέπουμε… παιχνίδι. Δεύτερον, ο διαιτητής χάνει τον έλεγχο, τρίτον η δυσπιστία είναι ενσωματωμένη παντού.
Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει πραγματικά να σωθεί, που δεν το πιστεύω με τίποτα, πρέπει να ζητήσει την έλευση ξένων διαιτητών. Η, η ίδια η ΟΥΕΦΑ να το αποφασίσει. Για ένα χρόνο. Να σταματήσει το παραμύθι της «εξυγίανσης».
Όλοι ξέρουμε πως «παίζεται το παιχνίδι» με τη διαιτησία, χρόνια ολόκληρα τώρα και τις «ηγεμονίες» των δυνατών, επίσης. Τέλος. Μόνο ξένοι διαιτητές. Μόνο. Και να μην αισθάνονται… προσβεβλημένοι οι δικοί μας, Μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα…
Αυτό το περίφημο VAR, που σερβίρεται ως «σωτηρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι μία απάτη. Μπορεί να προφυλάξει από τα οφθαλμοφανή, αλλά οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που καθορίζουν έναν αγώνα.
Έλληνες θα χειρίζονται το VAR και όλοι υπολογίζουν το «ρεύμα». Για παράδειγμα, τι θα έλεγαν οι Έλληνες διαιτητές για τη φάση της απ ευθείας κόκκινης στο Μαουρίτσιο; Τι θα έλεγαν για την δεύτερη κίτρινη στο Βράνιες; Ότι ήταν πολύ… αυστηρές και δεν θα έπρεπε να δοθούν.
Ξένοι διαιτητές για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Δεν είναι αλάνθαστοι, προς Θεού. Ούτε και ηθικά στοιχεία όλοι τους. Για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι σούπερ και το απέδειξε ο Μπορμπαλάν. Λάθη κάνουν όλοι, αλλά δεν τους συμπιέζει κανένας «μεγάλος» για να σφυρίζουν.

Σε ενδιαφέρει