Σεξπηρική απόφαση, ‘να ζει κανείς η να μη ζει’ για τον ΠΑΟΚ

Ο δικαστής πρέπει ν’ αποφασίσει μέσα σ’ ένα νοσηρό κι επικίνδυνο κλίμα ακόμα και για την ίδια τη χώρα
GIORGI

Στην τρέχουσα πολιτικο-ποδοσφαιρική συγκυρία, ο δικαστής που θα κληθεί ν’ αποφασίσει για την έφεση του ΠΑΟΚ, είναι «θύμα» του Σεξπιρικού διλήμματος «να ζει κανείς ή να μη ζει», με το κλίμα που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί η δικαιοσύνη να έχει τέτοια διλήμματα; Προφανώς και όχι. Η δικαιοσύνη εφαρμόζει το νόμο κι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Μπορεί η δικαιοσύνη να έχει πλανηθεί; Φυσικά. Άνθρωποι είναι κι οι δικαστές, πολλές φορές έβγαλαν λαθεμένες αποφάσεις.
Επίσης, μία άλλη παράμετρος η οποία απορρίπτεται από τους δικαστές, γιατί δεν συνάδει με το γράμμα του νόμου, αλλά προτιμάτε από νομικούς, είναι ο διαχωρισμός του «δίκαιου» από το «σωστό». Λένε, για παράδειγμα, ότι μπορεί το δίκαιο, πολλές φορές, δεν είναι απαραίτητα και «σωστό».

Οι δικαστές, κοντολογίς, πρέπει να έχουν την ευελιξία να εκτιμήσουν πολλές παραμέτρους γύρω από την απόφαση που θα βγάλουν κι όχι να κρίνουν αυστηρά με το γράμμα του νόμου. Θα δείξει. Πάντως, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι εξαιρετικά αρνητικό και πολύ επικίνδυνο, ακόμα και για την ίδια τη χώρα.

Στον ΠΑΟΚ είναι βαθιά συνείδηση ότι «το κράτος των Αθηνών» παίζει και πάλι παιχνίδια εις βάρος της ομάδας τους. Γι αυτό και οι επιθετικές ανακοινώσεις τόσο της ΠΑΕ, όσο και των οπαδών, που ορθά – κοφτά χαρακτηρίζουν «στημένη» την πρώτη απόφαση της δικαστού Σκολαρίκη.

Κι όχι μόνο αυτό. Επέβαλαν στην ΕΤ3 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να διαβαστεί η ανακοίνωσή τους, με «ντου» στο κανάλι. Μία ανακοίνωση που μιλούσε για «λαθρέμπορους» που απειλούν δικαστές και αναφορές στο γνωστό ναρκοπλοίο.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού είναι κι αυτοί «ποτισμένοι» στην αντίληψη ότι ο Σαββίδης είναι ολότελα πολιτικό πρόσωπο, «άνθρωπος της κυβέρνησης» και έτσι πάει να πάρει το πρωτάθλημα, αφού πρώτα «έριξε» την κυβέρνηση της ΕΠΟ, πληρώνοντας, μάλιστα, 6 εκατ. ευρώ, όπως ισχυρίστηκε ο άλλοτε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρ Μητρόπουλος.

Και δεν έχουν καμία αμφιβολία γι αυτό, με γνώμονα τον τελικό του κυπέλλου, όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε με γκολ οφ σάιντ, αλλά και τη διαιτησία του «εξαφανισμένου» από τότε, διαιτητή Κύζα, στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, πραγματικά ο δικαστής είναι «να ζει κανείς ή να μη ζει». Διότι η όποια απόφαση, θα θεωρηθεί «στημένη», όπως «στημένη» χαρακτηρίστηκε και η πρωτόδικη. Κατά τα άλλα, όλοι έχουν… εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
Από την στιγμή που ο λαός έχει ριζωμένη την αντίληψη ότι η όποια απόφαση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ θα είναι «στημένη», ουδείς μπορεί να προβλέψεις τις αντιδράσεις του. Τόσο πολύ χειραγωγημένος που είναι, μπορεί να κάνει το οτιδήποτε, ίσως και πολύ επικίνδυνα πράγματα για την ίδια τη χώρα…

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com