Η ‘δημοκρατία της… δικτατορίας’ της Ευρωλίγκα

Ο πρόεδρος Μπερτομέου, λέει, αποφασίζει για τα πάντα, αυτός τιμώρησε και το Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Η ‘δημοκρατία της… δικτατορίας’ της Ευρωλίγκα

Στο μπάσκετ ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις, μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Αν κέρδιζαν οι γηπεδούχοι, το σκηνικό θα είχε πλημμυρίσει από την «πελατειακή σχέση». Αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός, όπως κι έγινε, η επωδός θα ήταν «με ξένους διαιτητές, νικάμε εμείς». Απλά πράγματα.
Φυσικά, οι ηττημένοι πάντα έχουν έναν λόγο για να μην αποδεχθούν την ήττα τους. Μπορεί και δίκαια! Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τα βλέπω όλα ρομαντικά, ειδικά όπου υπάρχει χρήμα. Αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός φωνάζει για τις βολές. Κλασικά πράγματα.
Ωστόσο, για μένα το πλέον σοβαρό είναι αυτό που έγινε με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Πήγε στο γήπεδο, ενώ είναι τιμωρημένος από την Ευρωλίγκα. Κι εδώ μπαίνει ένα αληθινό θέμα δημοκρατίας. Ποιος τιμώρησε το Δημήτρη Γιαννακόπουλο;
Η Ευρωλίγκα δεν είναι ομοσπονδία, όπως η ΦΙΜΠΑ, ας πούμε, για να τιμωρεί με βάση το καταστατικό της. Η Ευρωλίγκα είναι ένας συνεταιρισμός, όπου τις αποφάσεις τις παίρνει ο Καταλανός πρόεδρος Μπερτομέου.
Αυτό, το άκουσα σε αθλητικο ραδιόφωνο κι επειδή είμαι άσχετος με το μπάσκετ, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να μην το υιοθετήσω. Ότι ο Μπερτομέου αποφασίζει για τα πάντα. Τι είναι ο Μπερτομέου και αποφασίζει για τα πάντα; Ένας δικτάτορας; Μόνο αυτοί αποφασίζουν για όλα. Και στις δικτατορίες, είναι προαποφασισμένα όλα, όσο αφορά στον αθλητισμό.
Η Ευρωλίγκα ξεκόπηκε από τη «μαμά ΦΙΜΠΑ» κι έφτιαξε ένα δικό της «μαγαζάκι», για να βγάλει περισσότερα χρήματα. Όχι για κάποιον άλλο λόγο. Ο Παναθηναϊκός είναι σημαίνον μέλος της. Ο Γιαννακόπουλος, ωστόσο, που προφανώς γνωρίζει το «παιχνιδάκι» που παίζεται, απλά αντιδρά.
Ο καθένας έχει το δικό του κώδικα αντίδρασης. Αν αδικηθεί η Ρεάλ, έχει έναν συγκεκαλυμμένο τρόπο αντίδρασης. Ο Γιαννακόπουλος είναι αθυρόστομος και καταφέρεται «στα ίσια» εναντίον των οπαδών της Φενέρ. Την Ευρωλίγκα, ωστόσο, την απασχολούν τα ντεσιμπέλ.
Κάθε οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του, απαγορεύει τις φωνές. Διότι όταν υπάρχουν φωνές ή κραυγές, υποβαθμίζεται το προϊόν της. Και θα ρωτήσετε, πως μπορεί κάποιος να διαμαρτυρηθεί για το άδικο; Απλά, δεν μπορεί. Γιατί; Γιατί… έτσι.

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com