Η ‘άμεση… ετσιθελικη δημοκρατία’ του facebook

Ο Ολυμπιακός δεν επιτρέπεται να κερδίζει τη Ρεάλ και να χάνει από την ΑΕΚ, που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό
aggelopouloi olympiacos

«Ο Ολυμπιακός δεν διοικείται από το facebook», δήλωσε Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα. Ο Ολυμπιακός έχασε στον τελικό του κυπέλλου από την ΑΕΚ και το facebook πήρε… ρεβάνς! Κατακλυσμός από κατάρες εναντίον του Σφαιρόπουλου, του Μάντζαρη και των ξένων, πλην Μακλίν.
Τι, ακριβώς είναι το facebook; Είναι ένα «μέσο κοινωνικής δικτύωσης», όπου ο καθένας προβάλει την «προκάτ» αλήθεια του και, μάλιστα, αδιαπραγμάτευτα. Είναι ένα «μέσο», στο οποίο ο καθένας που ποστάρει, νομίζει ότι είναι το επίκεντρο του κόσμου και περιμένει τα μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, τα «like», δηλαδή. Τόσο εγωιστικό «μέσο» είναι το facebook.
Είναι το facebook ένα «μέσο άμεσης δημοκρατίας»; Προφανώς και δεν είναι. Αυτό που στην ουσία εκφράζει το facebook είναι όχι «άμεση δημοκρατία» παρά την… αμεσότητα του ποσταρίσματος, αμέσως μετά από κάθε παιχνίδι, αλλά την «ετσιθελική δημοκρατία» του κάθε χρήστη.
Αδόκιμος ο όρος, «ετσιθελική δημοκρατία», υπάρχει μία αντινομία στον «ετσιθελισμό» με τη δημοκρατία. Τα περισσότερα post, συντριπτικά, δεν αναφέρουν γνώμες, αλλά προτροπή – διαταγή προς τους Αγγελόπουλους. Να διώξει τους «αδιάφορους» από την ομάδα «εδώ και τώρα». Επειδή χάθηκε ένα παιχνίδι.
Όταν, όμως, ο Ολυμπιακός κερδίζει μεγάλους αντιπάλους στην Ευρωλίγκα, με τους ίδιους παίκτες ακριβώς, οι «δημοκράτες – ετσιθελιστές» απλά αποθεώνουν. Είναι οι γνωστές, θεαματικά ψυχολογικές μεταπτώσεις των οπαδών της κάθε ομάδας.
Ο Ολυμπιακός, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει μόνο να κερδίζει! Δεν έχει κανένα δικαίωμα στην ήττα. «Δεν μπορεί να κερδίζουμε τη Ρεάλ και να χάνουμε από την ΑΕΚ». Αυτό είναι… δημοκρατία, έτσι; Λες και για κάθε παιχνίδι, αποφασίζει το… facebook κι όχι το ίδιο το παιχνίδι. Λες κι ο Ολυμπιακός δεν έχασε από την ίδια ομάδα, την ΑΕΚ, που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό.
Οι ψύχραιμες φωνές στο facebook είναι λίγες και συνήθως η πλειοψηφία των νεαρών οπαδών – χρηστών των social media είναι μηδενιστές που ισοπεδώνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τον εγωισμό τους. Οι πραγματικοί ηγήτορες τους αγνοούν. Άλλοι, ηγετίσκοι, είναι πρόθυμοι να τους ικανοποιήσουν, για να τους εκμεταλλευτούν.
Υπάρχει «θέμα» (και δημοσιογραφικό) στον Ολυμπιακό; Θα απαντήσω ότι κάθε φορά που κερδίζει «δεν υπάρχει» και κάθε φορά που χάνει, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». Το «θέμα», ωστόσο, εντοπίζεται σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.
Αν σε κάποια παιχνίδια χάνει, δεν σημαίνει ότι θέλει ξεχαρβάλωμα ο Ολυμπιακός. Διότι όταν κερδίζει στην Ευρωλίγκα, ποιος χρειάζεται το… ξεχαρβάλωμα; Οι ίδιοι οι χρήστες – μηδενιστές. Οι Αγγελόπουλοι, όμως, μπορεί να μην έχουν… facebook για ν’ απαντούν στον καθέναν ξεχωριστά και να τους εγκαλούν για τις… εγκλήσεις τους.

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com