Ο Χιμένεθ και η ‘μεταφυσική 11αδα’ με Γιακουμάκη, Κλωναρίδη

Αν οι Αραούχο, Λάζαρος και Αϊντάρεβιτς έπαιζαν από την αρχή, θα κέρδισε το παιχνίδι η ΑΕΚ;
Ο Χιμένεθ και η ‘μεταφυσική 11αδα’ με Γιακουμάκη, Κλωναρίδη

Η ΑΕΚ έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Δυναμό Κιέβου στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσμα που σερβιρίστηκε ως… νίκη! Είναι ένα αποτέλεσμα, που φυσικά, δίνει στην ουκρανική ομάδα τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη κι όχι στην ΑΕΚ. Έτσι, τουλάχιστον, υπαγορεύει η κοινή λογική.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση του Τύπου, αλλά και των οπαδών της ΑΕΚ στα social media, έχει μία λογική. Η ΑΕΚ έπαιξε καλά, αποπνέει υγεία, είναι ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις και παλεύει με προγραμματισμό. Αυτό, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.
Από την πολύ καλή αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ, μέχρι τη «βέβαιη πρόκριση», όμως, μεσολαβούν πολλά. Η Δυναμό είναι μεγαλύτερο μέγεθος, θα παίξει στον κόσμο της και σε κλιματολογικές συνθήκες που την ευνοούν. Οπότε, μικρό καλάθι…
Θέλω, όμως, να σταθώ στην απορία που κυρίευσε το ΟΑΚΑ και τον Τύπο, μόλις έγινε γνωστή η 11αδα της ΑΕΚ, η οποία είχε μέσα τον Γιακουμάκη, αντί του Αραούχο και τον Κλωναρίδη, αντί του Χριστοδουλόπουλου. Ήταν λάθος; Κανένας προπονητής δεν ξεκινάει με αφετηρία ότι κάνει λάθος, όταν αποφασίζει για την 11αδα. Εκ των υστέρων κρίνεται αν ήταν η όχι.
Ο Χιμένεθ είχε κάτι στο μυαλό του όταν αποφάσιζε να κάνει παρατάξει αυτή την «ανατρεπτική» 11αδα με Κλωναρίδη και Γιακουμάκη. Έπρεπε να ερωτηθεί. Θα είχε μεγάλη (και δημοσιογραφική) αξία να μάθουμε γιατί το έκανε. Να μαθαίναμε γιατί ο Λάζαρος με τον Αραούχο δεν έπρεπε να ξεκινήσουν.
Φυσικά, ο κάθε προπονητής ξέρει και… αυτοπροστατεύεται με αόριστες δηλώσεις του στυλ «έτσι θεώρησα ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα», Χωρίς ν’ αποκαλύπτει τις σκέψεις του. Κι έτσι, αφήνεται στις διαθέσεις των όποιων ν εκτιμήσει και ν’ αποφανθεί γιατί το έκανε. Άλλωστε, πολύ σπάνια προπονητής παραδέχεται ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη του. Είναι σαν να τον «σκοτώνει» ψυχολογικά εκεί τη στιγμή.
Η… πλάκα είναι ότι ο Χιμένεθ αποθεώθηκε επειδή του βγήκαν οι αλλαγές και δεν επικρίθηκε που δεν τους χρησιμοποίησε από την αρχή. Στη…μεταφυσική του προσέγγιση, αν ξεκινούσαν οι Αραούχο, Λάζαρος και Αϊντάρεβιτς, πόσο θα κέρδιζε η ΑΕΚ; Με τη μεταφυσική, ωστόσο, στο ποδόσφαιρο ασχολούνται μόνο οι… χαρτορίχτρες και τα μέντιουμ. Γι αυτό κι επιμένω ότι θα είχε αξία να εξηγούσε ο Χιμένεθ γιατί δεν τους ξεκίνησε.

Σε ενδιαφέρει