Η ψυχολογία κάτι έχει να πει για Ενωσίτες και Ολυμπιακούς

Στην ΑΕΚ ελπίζουν ότι θα πάρουν τον τίτλο, ενώ στον Ολυμπιακό το θεωρούσαν σίγουρο, αυτή είναι η διαφορά
oaka

Στον ποταμό των αναλύσεων για τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, μετά και το 2-1 του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, δεν περιλαμβάνεται ένας απαράβατος κανόνας της κάθε πραγματικότητας. Η νομοτέλεια. Που σημαίνει πως ό,τι ανεβαίνει… κατεβαίνει. Η ακμή και η παρακμή.
Η ΑΕΚ βρίσκεται στην ακμή της κι ο Ολυμπιακός σε παρακμή. Η ΑΕΚ είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, τόσο απλά. Είναι ένας σταθερός κανόνας ζωής, πώς να το κάνουμε κι όποιος δεν το αποδέχεται, χάνει. Ζει σε μία πλάνη, φτιασιδωμένη από επιτηδευμένες ψευδαισθήσεις.
Για να λυθεί ένα πρόβλημα, πρέπει πρωτίστως να το εντοπιστεί. Εικασίες, δε χωρούν, ούτε επικοινωνιακά «τρικ», διότι το ταμπλό τα διαψεύδει. Το ταμπλό αποτύπωσε την αλήθεια, ότι η ΑΕΚ είναι μία ομάδα… κανονική, ο Ολυμπιακός δεν είναι.
Η ΑΕΚ έχει τον ίδιο προπονητή, ο Ολυμπιακός άλλαξε τρεις. Η ΑΕΚ έχει «βεντέτες» που τιθασεύονται, ο Ολυμπιακός… «σταρ» (ή που αυτοπροσδιορίζονται δίχως να είναι) που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα.
Η ΑΕΚ έχει προπονητή έναν καταξιωμένο Ισπανό με θητεία στη Σεβίλλη και τη Σαραγόσα. Είναι σαφώς το μεγαλύτερο μέγεθος των αποδυτηρίων, ακόμα κι από τον Τσικρίνσκι. Ήταν τέτοιος ο Χάσι στον Ολυμπιακό; Ήταν μήπως ο συμπαθής Τάκης Λεμονής;
Η ΑΕΚ έφτιαξε ένα πετυχημένο μίγμα παικτών και χαρακτήρων. Ο Ολυμπιακός απέτυχε σ’ αυτό. ΟΚ, αυτά γίνονται. Δεν υπέγραψε ποτέ και κανένας καμία σύμβαση με την επιτυχία. Για ποδόσφαιρο μιλάμε κι όχι για καμία εταιρία εμπορίας ρούχων.
Όσο αφορά στην ψυχολογία των οπαδών των δυο ομάδων, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν παγιωμένη αντίληψη του «κατατρεγμένου» από το «σύστημα». Συνήθως, οι «κατατρεγμένοι» συσπειρώνονται και αντιδρούν στην αδικία κι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Η ελπίδα ζει μέσα τους.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αφέθηκαν στην πλάνη τους ότι θα παίρνουν το πρωτάθλημα εσαεί! Ότι δεν υπάρχει η νομοτέλεια και στο ποδόσφαιρο, ότι μπορεί να το πάρει και κάποιος άλλος. Έτσι μεγάλωσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, 20 χρόνια τώρα. Όχι με την ελπίδα ότι θα το ξαναπάρουν, αλλά με τη βεβαιότητα!
Αυτή είναι κι η διαφορά μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ μ’ αυτούς του Ολυμπιακού. Οι μεν ελπίζουν ότι θα πάρουν τον τίτλο, οι δε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο τους χρωστάει έναν ακόμα! Γιατί; Γιατί… έτσι! Βιασμός της νομοτέλειας. Που σημαίνει, αποσταθεροποίηση.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, όταν σε χρονιές που άξιζαν κι άλλοι για τον τίτλο, η ομάδα τους τον κατακτούσε, τελικά. Με την υπόθεση Βάλνερ, ας πούμε ή και άλλες περιπτώσεις, όπου ο πρόεδρος «θα έβρισκε τον τρόπο»…

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com