Ολυμπιακός – ΑΕΚ και το «Μακεδονικό»

Έχει σημασία η προδιάθεση του κόσμου στο ντέρμπι, απ ό,τι θα γίνει ή δεν θα γίνει στο συλλαλητήριο
makedoniaosfp

Και σε άλλες εποχές υπήρχαν εντάσεις πριν από μεγάλα ντέρμπι, όπως το σημερινό Ολυμπιακού – ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης». Πάντα υπήρχαν σκληρές ανακοινώσεις. Πάντα υπήρχαν έκτροπα. Εκείνο που φοβίζει στη σημερινή εποχή και ειδικά στο παιχνίδι του Φαλήρου είναι η «πολιτική αναταραχή» να το πούμε κομψά, εξ αιτίας του «Μακεδονικού».
Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, βιώνει εποχή ανωμαλίας από τότε που υπέγραψε τα μνημόνια. Ο κόσμος εξαθλιώθηκε, οι περισσότεροι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας από ένα πρόγραμμα που οι ίδιοι ομολογούν ότι απέτυχε αλλά το συνεχίζουν κλπ. Θα έχει αντίκτυπο αυτό στο ποδόσφαιρο; Μακάρι να μην…
Πριν από το ντέρμπι του Φαλήρου θα προηγηθεί το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος. Κι αυτό θα παίξει το ρόλο του στην αναμέτρηση, όσο αφορά την προδιάθεση του κόσμου, την ώρα που θα το παρακολουθεί στο γήπεδο.
«Μακεδονία, γη ελληνική» έγραψαν σε πανό οι οπαδοί του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Ιστορικά, καμία εξουσία δεν θέλει συσπειρωμένο λαό, παρά διαιρεμένο λαό.
Μία άλλη παράμετρος, εξ ίσου σοβαρή για το σημερινό ντέρμπι, είναι πως ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, βρίσκεται σε «θέση άμυνας», όσο αφορά στα κέντρα εξουσίας. Πλέον, είναι αυτός που χαλάει τον κόσμο για την διαιτησία κι όχι οι άλλοι.
Για πολλά χρόνια η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ καταφέρονταν κατά του «συστήματος» στην ΕΠΟ. Την τρέχουσα σεζόν για «σύστημα» μιλάει ο Ολυμπιακός. Άλλαξαν τα πράγματα με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ.
Μη θυμηθούμε συμπεριφορές των οπαδών του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μέχρι και πρόπερσι, ακόμα, με διακοπή των αγώνων, «μπούκα» των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρίες κλπ.
Στον κόσμο του Ολυμπιακού είναι άγνωστες τέτοιες συμπεριφορές τα τελευταία χρόνια. Τις είχε επί εποχής… Σαλιαρέλη, όταν βίωνε τα «πέτρινα» χρόνια του. Οι αντιδράσεις του, τότε, ήταν οι ίδιες ακριβώς με τις μετέπειτα των αντιπάλων οπαδών.
Ο κόσμος των ομάδων γενικά, άγεται και φέρεται πανεύκολα όλα αυτά τα χρόνια. Και χρησιμοποιείται, φυσικά, από τους ηγήτορες των ομάδων, διότι όλοι θέλουν να ποδηγετούν και να κατευθύνουν τις μάζες για τις επιδιώξεις τους. Ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι και μιντιάρχες, άρα αμιγώς πολιτικά πρόσωπα.
Εύχομαι για το ντέρμπι του Φαλήρου, να γίνει ένα παιχνίδι που να καθηλώσει τον κόσμο, να σημειωθούν πολλά γκολ και να νικήσει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός. Και φυσικά, κανένα σφύριγμα να δώσει λαβή επιβεβαίωση των όσων περιέγραψα πιο πάνω…

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com