Η ενός λεπτού σιωπηρής… υποκρισίας στα γήπεδα για τη Μάνδρα

Απαγορεύεται στους αθλητές να μιλούν πολιτικά, επιτρέπεται μόνο να θρηνούν τα θύματα
sigi

Ενός λεπτού σιγή θα κρατηθεί στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για τα θύματα της Μάνδρας. Μετά την, πράγματι συγκινητική, ανταπόκριση ομάδων για παροχή βοήθειας, θα κρατηθεί κι ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των θυμάτων. Μέχρι εδώ, «όλα καλά».

Το κακό είναι αλλού. Αν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και τα άλλα αθλήματα που συσπειρώνουν κόσμο γύρω τους, μετά το «ενός λεπτού σιγή», σηκώσουν κι ένα καταγγελτικό πανό για τις ευθύνες της τραγωδίας, αυτό θα θεωρηθεί «πολιτική πράξη» και θα ζητηθεί αμέσως από τους διαιτητές να κατέβει.

Διότι ο αθλητισμός, λένε, δεν πρέπει να έχει σχέση με την πολιτική. Άσχετα που έχει και παραέχει, καθότι ο αθλητισμός είναι «μάζα κι όπου μάζα, ίσον πολιτική». Διαμαρτυρίες «πολιτικού περιεχομένου» απαγορεύονται. Επιτρέπεται, όμως, ο θρήνος για τους νεκρούς.

Απαγορεύεται στους αθλητές και τους θεατές στην κερκίδα να διαδηλώνουν υπέρ της ζωής των συνανθρώπων τους και τους επιβάλουν (σχεδόν) το μοιρολόι για τους χαμένους συνανθρώπους τους. Αυτό λέγεται και «υποκριτικός παραλογισμός».

Φανταστείτε, να έβγαζαν ανακοινώσεις οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, όπλων των ομάδων και να έλεγαν το εξής απλό: «Να βρεθούν άμεσοι οι ένοχοι της τραγωδίας στη Μάνδρα, αλλιώς μετά από κάθε αγωνιστική, εμείς δεν θα σταματήσουμε να το καταγγέλουμε».

Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, γιατί «υπάρχουν συμφέροντα» τα οποία έχουν να κάνουν με τις «σχέσεις» (ο όρος «διαπλοκή» είναι πεπερασμένος, πια) μεταξύ των αφεντικών με την εκάστοτε εξουσία. Κι οι ποδοσφαιριστές ή οι μπασκετμπολίστες κλπ., είναι «υπάλληλοι».

Φυσικά, δεν αναφέρομαι μονάχα στην τραγωδία της Μάνδρας, αλλά διαχρονικά. Κι άλλες τραγωδίες έπληξαν αυτή τη χώρα, επίσης από πλημμύρες, καθότι είχαν μπαζώσει τα ρέματα. Διαχρονικό είναι το πρόβλημα και δεν οφείλεται στη φύση, παρά τον βιασμό της από τους ανθρώπους.

Πόσες και πόσες δηλώσεις συμπαράστασης δεν έγιναν από ανθρώπους του αθλητισμού για τα θύματα στη Μάνδρα. Ακούσατε, ποτέ, κανέναν, να λέει «ν’ αποδοθούν ευθύνες;» Κι όχι, γενικά κι αόριστα. Τέτοιες κουβέντες είναι των πολιτικών και των πολιτικάντηδων.

Σε ενδιαφέρει