Οι Έλληνες… Μπερλουσκόνι

Η «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής», εξελίσσεται σε «πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου»
savvidis

Πριν από μερικά χρόνια στην Βουλή των Ελλήνων είχε αρχίσει να ευδοκιμεί ο όρος «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής» από τον Τύπο. Αφορούσε, βέβαια, όλες εκείνες της φοβερές και τρομερές κόντρες των αντιπροσώπων του έθνους, με λεξιλόγιο εφάμιλλο, αν όχι χειρότερο, της κερκίδας.

Σήμερα, άλλαξε αυτός ο όρος. Έχουν, πλέον, «πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου». Το επόμενο βήμα είναι προγραμμένο, πως σε μια κοινωνία κατάλυσης των αξιών, ο Ολυμπιακός θα φτιάξει το δικό του πολιτικό κόμμα, ο Παναθηναϊκός το δικό του, όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε αυτή τη σκέψη, ρωτήστε εκεί έξω τον κάθε φίλαθλο η οπαδός, να περιγράψει τις σχέσεις της «προεδράρας» του με την εξουσία. Ο Μαρινάκης στέκεται «απέναντι» στην κυβέρνηση, ο Μελισσανίδης με το Σαββίδη είναι «μαζί» με την κυβέρνηση, ο Αλαφούζος κατά της κυβέρνησης κλπ.

Όταν ο Ολυμπιακός επισήμως καταφέρεται εναντίον πολιτικού κόμματος που στηρίζει την συγκυβέρνηση, των ΑΝΕΛ, όταν αυτοί απαντούν ότι ο Μαρινάκης θα πάει φυλακή, αντιλαμβάνεστε ότι έφτασε ο καιρός. Όταν, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων είναι και μιντιάρχες.

Ο προπομπός αυτού του παραλογισμού, της πολιτικοποίησης, δηλαδή, του ποδοσφαίρου, είναι οι επώνυμες δηλώσεις των ανθρώπων του. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε πει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, όταν ο Καμμένος τονίζει ότι ο Μαρινάκης είναι το «δεκανίκι» του Μητσοτάκη, θέλει απόδειξη;

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στις κάλπες των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, έχει ήδη καλλιεργηθεί στο υποσυνείδητο των φιλάθλων και οπαδών το «χρώμα» της ψήφου. Θα πείτε, είναι δυνατόν, να είναι κριτήριο ψήφου η… ομάδα; Βεβαίως, θα σας απαντήσω. Κατά καιρούς έγιναν διάφορες δημοσκοπήσεις και το φανέρωσαν.

Έγιναν, όμως, επί των ημερών μας και άλλες δημοσκοπήσεις… μυστικές. Είναι αυτές που παίρνουν τις τάσεις του κόσμου, αλλά δεν τις δημοσιεύουν. Τα ευρήματα είναι άκρως… ποδοσφαιρικά. Πλέον, αφού ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν πείθεται από τα κόμματα, συσπειρώνεται γύρω από την ομάδα του!

Συνεπώς, μετά τον ευτελισμό της πολιτικής, με τα μνημόνια που έφεραν φτώχεια, ανέχεια, αυτοκτονίες και τόσα άλλα δεινά, το ποδόσφαιρο έχει το λόγο. Σάμπως στην Ιταλία, ποδοσφαιράνθρωπος δεν κυβέρνησε; Ομιλώ φυσικά, για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άλλοτε «αφεντικό» ης Μίλαν…

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com