Το «wow» των 22 εκατ. είναι τα «ψίχουλα» των Γερμανών

Ο ελληνικός Τύπος εστίασε στα 22 εκατ. ευρώ κι ο γερμανικός μόνο στην ποιότητα του Ρέτσου
retsos

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας για τον Παναγιώτη Ρέτσο, που με 22 εκατ. ευρώ πουλήθηκε από τον Ολυμπιακό στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αν η μεταγραφή είχε στοιχίσει 5 εκατ. ευρώ, θα γινόταν ντόρος; Στην Ελλάδα, όχι, είναι προφανές. Στη Γερμανία… αδιάφορο θα ήταν το ποσό που δαπανήθηκε. Έγινε, λοιπόν, πανελλαδικός και παγγερμανικός ντόρος στον Τύπο. Στην Ελλάδα, ο Τύπος, καθώς και τα social media, εστίασαν στο ποσό. Τα 22 εκατ. ευρώ, που είναι ρεκόρ για μετακίνηση Έλληνα. Το focus της μεταγραφής έπεσε στο ποσό κι όχι στις πιθανότητες να παίξει και να διακριθεί ο Ρέτσος στην Μπάγερ.

Για το γερμανικό Τύπο, το ποσό των 22 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η Μπάγερν απλά… αναφέρθηκε. Οι Γερμανοί έγραψαν κατεβατά για τις ικανότητες του νεαρού, 19 αχρονου Έλληνα στόπερ, μερικοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, άλλοι τη σιγουριά ότι ο Ρέτσος αποτελεί ένα μεταπρατικό «εργαλείο» για τη Μπάγερ, ότι αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί ν’ αποτελέσει ρεκόρ… πώλησης! Ναι, ακόμα δεν τον πήραν και τον έχουνε πουλήσει, ήδη.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου έχει την πληροφορία ότι καταλυτικό ρόλο στην μεταγραφή του Ρέτσου έπαιξε η γνώμη του Μίκαελ Σκίμπε, προπονητή της εθνικής μας ομάδας. Άλλοι τον «πολιόρκησαν» για δηλώσεις. Η ουσία είναι ότι τους Γερμανούς ενδιαφέρει η ποιότητα του Ρέτσου, κατά πόσο μπορεί ν’ ανταποκριθεί στο απείρως δυσκολότερο πρωτάθλημα σε σχέση με το ελληνικό.

Ο γερμανικός Τύπος θα πρότασσε το οικονομικό μέρος της μεταγραφής του Ρέτσου, μόνο αν αυτή ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Σε μια δεύτερη ανάλυση, αυτή η αντιμετώπιση από τους Γερμανούς και τους Έλληνες αποτελεί και την κυρίαρχη λογική της οικονομικής διαφορετικότητας των δυο κρατών. Εμείς μιλάμε για χρήμα γιατί δεν έχουμε κι αυτοί για ποιότητα, που η Μπάγερν φαίνεται ότι δεν έχει, για να πάρει το Ρέτσο.

Όπως έχουν καταντήσει την Ελλάδα να βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στη «ζητιανιά» για να επιβιώνει κι όχι για να ζει, είναι λογικό κι επόμενο η ελληνική κοινωνία να πληροφορείται πρώτα το ποσό της μεταγραφής και να στέκεται άναυδη μπροστά στα 22 εκατ. ευρώ της μεταγραφής του Ρέτσου. Με την οικονομική άνεση των Γερμανών, το ποσό πέρασε σε δεύτερη μοίρα κι ο Ρέτσος είναι γι αυτούς ένα «εργαλείο» για καλύτερο ποδόσφαιρο, για περισσότερες διακρίσεις στην Ευρώπη, και εγκαθίδρυση της «Pax Germanikana», που είναι ο τελικός στόχος. Όπως παντού…

Σε ενδιαφέρει