Ολυμπιακός: Καμία δικαιολογία αν δεν προκριθεί

Το «καλύτερο ρόστερ» αυξάνει τις πιθανότητες πρόκρισης και ελαττώνει τις πιθανότητες αποκλεισμού
rieka

Ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών, συμφωνούν όλοι ή σχεδόν όλοι. Αυτό, λοιπόν, το «καλύτερο ρόστερ» των τελευταίων ετών θα πρέπει πάση θυσία να προκριθεί απόψε κόντρα στη Ριέκα. Θα πείτε, μπάλα είναι κι οι άλλοι παίζουν, δεν παίζει μόνος του ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι σωστό. Αληθές. Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν., Ωστόσο, υπό νορμάλ συνθήκες, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει καμία δικαιολογία μη πρόκρισης.

Διότι τι σημαίνει το «καλύτερο ρόστερ»; Σημαίνει ότι έχει καλούς ή πολύ καλούς παίκτες. Γιατί τους αγόρασε; Ακριβώς για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες αρνητικού αποτελέσματος σε νορμάλ συνθήκες, σε τέτοια παιχνίδια όπου ο αντίπαλος δεν είναι δα και κανένα «μεγαθήριο». Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος αγοράς ενός καλού ή πολύ καλού παίκτη. Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο. Να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας και να ελαττώσει τις πιθανότητες αποτυχίας.

Τα ίδια ισχύουν και για τον προπονητή. Το παραδέχτηκε, εξ άλλου, ο ίδιος, ότι ήρθε στον Ολυμπιακό για να τον προκρίνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι αποτυχία αν δεν το καταφέρει; Φυσικά. Και ο ίδιος θα έχει αποτύχει, αλλά και οι επιλογές του. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει γυρισμός, ούτε μπορεί κανένας να ικανοποιηθεί με δηλώσεις «πάμε για πρωτάθλημα ή να πάρουμε το Γιουρόπα Λιγκ» και άλλα τέτοια γλυκανάλατα.

Άλλη σημαντική παράμετρος πρόκρισης ή μη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι κι ο ψυχολογικός αντίκτυπος τόσο στους παίκτες, τον προπονητή, αλλά και τον ευρύτερο οργανισμό, όσο και στους αντιπάλους του στην Ελλάδα. Αν προκριθεί θα έχει δώσει ένα «μήνυμα» για το πρωτάθλημα, ότι παραμένει αυτός το πρώτο φαβορί, διότι έχει το καλύτερο ρόστερ. Αν δεν προκριθεί, εξισώνεται με τους βασικούς του αντιπάλους.

Το πλέον, σημαντικό; Είναι αυτός ο νεολογισμός των νεοελλήνων. Το «ξενέρωμα», όπως λένε. Είναι μεγάλη υπόθεση για τις σχέσεις του κόσμου με τους παίκτες, με τον οργανισμό γενικότερα, μία πρόκριση. Αν την πετύχει, ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την ομάδα. Αν δεν το καταφέρει, αρχίζουν οι γκρίνιες, η αποδόμηση, η απομάκρυνση. Διότι ο οπαδός στην Ελλάδα στηρίζει την ομάδα του όταν υπάρχει ανταπόδοση. Αν δεν υπάρχει, φεύγει. Χρόνια τώρα.

Σε ενδιαφέρει