Γιατί ο Μπολτ έπρεπε να χάσει…

Ο κόσμος, για να συνεχίσει να πληρώνει, είχε ανάγκη για ‘νέους ήρωες’, αφού ο Τζαμαϊκανός θα σταματούσε
WEB PHOTO Usain Bolt

Η ήττα του Γιουσέιν Μπολτ στο φινάλε της ζωής από τον Τζάστιν Γκάτλιν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, ήταν μία, ακόμα προσφορά του Τζαμαϊκανού υπεραθλητή προς τον στίβο. Η πρώτη, ήταν όταν ξεπρόβαλε στα κουλουάρ, σε μια εποχή που οι σπρίντερ όλου του κόσμου πιάνονταν ντοπέ ο ένας μετά τον άλλον, με συνέπεια την αποδόμηση των αθλητών ταχύτητας στην παγκόσμια συνείδηση.

Ο Μπολτ είναι αυτός που με τις συνεχείς νίκες του, χωρίς να έχει συλληφθεί ποτέ «ντοπέ», ανανέωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα. Έγινε ο «άχαστος», ο «ανίκητος», ο «υπεράνθρωπος», ο «Θεός» και άλλες λοιπές υπερβολές. Ο στόχος και ειδικά τα σπριντ, είχαν ανάγκη από έναν τέτοιο αθλητή, που να σαρώνει, δίχως να συλλαμβάνεται ντοπαρισμένος.

Λέω να «συλλαμβάνεται», όχι να είναι ή να μην είναι, έχει διαφορά. Άλλο είναι να μην έχει συλληφθεί ποτέ ντοπέ ένας αθλητής κι άλλο να είναι και να μην συλλαμβάνεται. Συνεχίζω. Ο Μπολτ, λοιπόν, έπαιξε το ρόλο του «Μεσσία» του στίβου και το κατάφερε. Στο «φεύγα» του, έχασε. Ξαναπροκάλεσε, έτσι, το ενδιαφέρον του κόσμου. Αν κέρδιζε, πολύ απλά, όλα θα ήταν «μία από τα ίδια».

Στον αθλητισμό, ωστόσο και ειδικά στο στίβο όπου διακινούνται δις ευρώ και δολάρια μαζί, μία ακόμα νίκη του Μπολτ έστω και στο φινάλε του, δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα για τον ίδιο, πολύ δε περισσότερο, για το άθλημα. Ίσα – ίσα, ο κόσμος θα έμενε με την ανάμνησή του και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές θα ήταν στη συνείδησή του «απλές οδοντόπαστες» που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Δεν θα υπήρχε διάθεση ν’ ασχοληθεί η πλατειά μάζα με τους υπόλοιπους, τους οποίους πάντα θα επισκίαζε ο Μπολτ.

Τώρα, όμως, που ο Μπολτ έχασε από τους Γκάτλιν και Κόουλμαν, η μάζα δημιούργησε μέσα της «νέους ήρωες» των σπριντ. Αξίζει ν’ ασχοληθεί και να συνεχίσει να πληρώνει για να δει τους νικητές του Μπολτ. Να συνεχίσει να βλέπει σπριντ. Και να πληρώνει, διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι μόνο η ανανέωση ενδιαφέροντος προσελκύει τον κόσμο στον αθλητισμό. Ερώτηση: Αν ο Μπολτ κέρδιζε με περίπατο στο Λονδίνο, ποιος θα πήγαινε να παρακολουθήσει τους… χαμένους στο επόμενο μίτινγκ του στίβου; Λίγοι. Μετά την ήττα του, θα πάνε όλοι…

Σε ενδιαφέρει