Γιατί ουδείς επενδυτής ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟ

Όταν η Θ13 έχει τη ‘δύναμη’ να… διώχνει το Αλαφούζο, ο κάθε ‘φραγκάτος’ δεν θέλει να έχει την τύχη του
Γιατί ουδείς επενδυτής ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟ

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού της Θ13, έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τον Γιάννη Αλαφούζο ν’ αποχωρήσει, γιατί «απέτυχε». Και του καταμαρτυρούν μία σειρά από «αποτυχίες». Πριν από μερικά χρόνια, οι ίδιοι άνθρωποι, οι οργανωμένοι της Θ13, ανάγκασαν την οικογένεια Βαρδινογιάννη να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της και ν’ αποχωρήσει. Κι αφού το κατάφεραν τότε, γιατί να μην το καταφέρουν και τώρα…

Προφανώς και αντιλαμβάνομαι την εγκεφαλική σχέση των οπαδών με την ομάδα τους. Θεωρούν ότι οι ομάδες τους είναι κάτι σαν «πνευματική ιδιοκτησία» και συνεπώς ενδιαφέρονται για το «καλό» της. Ποιος, όμως, βάζει τα όρια στην όποια «πνευματική ιδιοκτησία» των οπαδών με τον σύλλογο; Τα θέτουν από μόνοι τους οι οργανωμένοι. «Εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός», ένα πράγμα. «Το κράτος είμαι εγώ», τα λόγια του Λουδοβίκου.

Τα ζητήματα, ωστόσο, που εγείρονται, είναι αδυσώπητα για τους οργανωμένους. Το πρώτο είναι, πως αφού προτρέπουν τον Αλαφούζο να φύγει, πρέπει να προτείνουν και τον αντικαταστάτη του. Τον έχουν βρει; Δε νομίζω. Ποιος θα δεχόταν να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας ότι η ύπαρξή του εκεί, είναι έρμαια των διαθέσεων των οργανωμένων; Φορέστε τα παπούτσια του κάθε οικονομικά ισχυρού. Θα βάζατε, ποτέ, τα λεφτά σας στον Παναθηναϊκό, αν θα πρέπει να βρισκόσαστε υπό την διαρκή κρησάρα των οργανωμένων;

Προ μηνός περίπου είχα γράψει πως όλοι εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην φυγή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, πρέπει να συρθούν στο γραφείο του Βαρδή και να τον παρακαλέσουν να γυρίσει. Όχι οι οργανωμένοι, αλλά οι υπόλοιποι. Αν αναλάβουν οι οργανωμένοι, οι Βαρδινογιάννηδες δεν θα γυρίσουν ποτέ. Γιατί; Διότι θα φανεί ότι οι οργανωμένοι έχουν την δύναμη και να διώχνουν και να… επαναφέρουν. Για τους Βαρδινογιάννηδες μιλάμε, έτσι; Για να επιστρέψουν, θα πρέπει ν’ αλλάξει η κουλτούρα των οργανωμένων. Η, να διαλυθούν. Η, ν’ απομονωθούν. Καθότι η οικογένεια δεν είχε ποτέ όποιου τύπου «συναλλαγές» μαζί τους.

Πού καταλήγουμε; Αν ο Αλαφούζος, που δεν έκρυψε ποτέ ότι πουλάει τον Παναθηναϊκό, φύγει, δεν θα υπάρχει ενδιαφερόμενος να τον αναλάβει. Ο ίδιος, βέβαια, δημιούργησε ένα «τέρας» και αυτό το «τέρας» τώρα στρέφεται εναντίον του και του ζητάει να φύγει, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει να υπάρχει ο Παναθηναϊκός, σε μέγεθος που επιβάλει η ιστορία του.

Τα περί «μαγαζί – γωνία» που ακούγονται για τις μεγάλες ομάδες είναι μία μεγάλη απάτη. Από οικονομική προσέγγιση, προφανώς και είναι. Όχι, όμως, όταν αποφασίζει (και) ο «συνέταιρος», που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι οργανωμένοι. Και που τις περισσότερες φορές αποφασίζουν αυτοί, αντί για τον ιδιοκτήτη.

Σε ενδιαφέρει