Προπονητές ‘Β’ κατηγορίας’ στην Ελλάδα

Χάσι, Ουζουνίδης, Χιμένεθ, Στανόγεβιτς είναι από το… κάτω ράφι
dfc

Ο Ολυμπιακός αφού είχε απορριπτικές προτάσεις από Ισπανούς, Γάλλους και Πορτογάλους προπονητές, στράφηκε προς τον Κοσοβάρο Μπέσνικ Χάσι. Ο Παναθηναϊκός «βολεύτηκε» με το Μαρίνο Ουζουνίδη. Η ΑΕΚ θα διατηρήσει προπονητή τον Ισπανό Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος προέρχεται από ομάδα του Κατάρ. Ο ΠΑΟΚ στον αντικαταστάτη του Βλάνταν Ίβιτς, βρήκε ανοικτή την πόρτα του Σέρβου Στανόγεβιτς. Συμπέρασμα: Το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως κι η Ελλάδα, έχουν απαξιωθεί πλήρως.

Με δεδομένο πια, ότι ούτε η πρωταθλήτρια ομάδα θα συμμετέχει στους ομίλους του Champions League, καμία σοβαρή προσωπικότητα δεν επρόκειτο να έρθει. Η εποχή Βαλβέρδε (πήγε στη Μπαρτσελόνα), Μίτσελ, Μάρκο Σίλβα, Ζαρντίμ, Στέφενς, Τούντορ, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, πλέον, είναι προτιμητέο από προπονητές που απλά θέλουν να κάνουν το «αγροτικό» τους στην Ελλάδα ή σε όσους δεν έχουν δουλειά και η Ελλάδα είναι η τελευταία επιλογή. Κανονικός «ενταφιασμός».

Πέραν της αποδυνάμωσης των μεγάλων λόγω της κρίσης, ποιος προπονητής σοβαρός που σέβεται το όνομά του θα δούλευε σε μία χώρα που παίζει ποδόσφαιρο με… ανακοινώσεις, απειλές, τραμπουκισμούς, χουλιγκανισμό και «κοκορομαχίες» μεταξύ των «επενδυτών»; Ουδείς. Ο Ολυμπιακός είχε το προνόμιο προτίμησης μεγάλων τεχνικών, λόγω της συμμετοχής του στο Champions League. Σε τέτοια παιχνίδια, ο κάθε προπονητής, σφυρηλατεί το βιογραφικό του, επιδιώκοντας το «παραπάνω» βήμα, όπως κι έγινε με όλους τους προηγούμενους τεχνικούς του.

Τώρα, όμως, αρχίζει η σκληρή κι αδυσώπητη πραγματικότητα. Και φυσικά, η απαξία δεν πρόκειται να ευαισθητοποιήσει κανέναν από τους λεγόμενους «επενδυτές». Στην Ισπανία που έχουν εθνολογικά προβλήματα, η Μπαρτσελόνα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη Ρεάλ για την κατάκτηση του τροπαίου. Στην Ελλάδα «σκοτώνονται» ποιος θα… πρωτοσκοτώσει το κουφάρι του ποδοσφαίρου.

Μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα; Η απάντηση είναι αρνητική. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το απαξιωμένο, ο καθένας προσπαθεί να σώσει ό,τι καλύτερο για την ομαδούλα του. Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον, όπως στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Δείτε, τι γίνεται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το συνδρομητικό κανάλι διεμήνυσε ότι το προϊόν» που πληρώνει για να μεταδίδει τα παιχνίδια του, δεν έχει ανταποδοτικότητα και προτείνει μειώσεις.

Ξέρετε, η τηλεόραση για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν χρόνια ολόκληρα η «ιερή αγελάδα». Αυτή πλήρωνε για να το συντηρεί. Αν δώσει λιγότερα χρήματα, που είναι το πιο πιθανό, τότε αυτοί οι δευτεροκλασάτοι προπονητές που ήρθαν εφέτος, θα είναι επίσης «απαγορευτικοί» για το μέλλον. Διότι κι αυτοί έχουν ένα κασέ που στην παρούσα χρονική στιγμή οι ομάδες μπορούν να το υπηρετήσουν. Αύριο, δεν θα μπορούν.

Σε ενδιαφέρει