Ο Μέσι έγινε 30 ετών! Αυτό είναι πραγματικό σοκ…

Ας τον απολαύσουμε για δυο χρόνια, ακόμα, γιατί δεν βλέπουμε στον ορίζοντα να έρχεται ο ‘νέος Μέσι’
a

Κι ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα συνονθύλευμα από ανακοινώσεις, τιμωρίες ομάδων, καταγγελίες για εκβιασμούς μεταξύ ιδιοκτητών με την κυβέρνηση και άλλων τέτοιων παραποδοσφαιρικών παραμέτρων, ας μιλήσουμε για το κανονικό ποδόσφαιρο. Ο Λιονέλ Μέσι σήμερα γίνεται 30 ετών, καθότι γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987. Το πολύ δυο ακόμα, χρόνο θα βλέπουμε τον κανονικό Μέσι. Από τα 32 του και μετά, βιολογικά, δεν θα είναι ο Μέσι που αγαπήσαμε.

Προφανώς και στο ποδόσφαιρο η νομοτέλεια δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω. Έφυγαν από το ποδόσφαιρο ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Κρόιφ, ο Ζιντάν, ο Πλατινί, ο Μπεκενμπάουερ, ο Μπεστ και τόσοι άλλοι top class. Έτσι, θα φύγει και ο Μέσι. Στο πέρασμα των χρόνων, πάντα υπήρχε ένας ή και δυο, ακόμα αντικαταστάτης του καλύτερου, όταν αυτός αποχωρούσε. Ο Πελέ, άφησε πίσω του το Μαραντόνα. Αυτός, το Μέσι, το Ροναλντίνιο. Ψάχνω να βρω τον επόμενο Μέσι. Δεν τον βρίσκω.

Αν οι καλύτεροι έμειναν στην ιστορία, έμειναν για ένα πράγμα. Για τους ζογκλερισμούς με τη μπάλα. Ο Πελέ με το Μαραντόνα και το Μέσι, ο Ροναλντίνιο, όταν έπαιρναν την μπάλα και ξεχύνονταν μπροστά, άφηναν πίσω τους συντρίμμια τους αμυντικούς, αυτό εν τέλει τους καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου ως τους καλύτερους από τους καλύτερους. Όταν σταματήσει ο Μέσι, ποιος θα είναι ο επόμενος που θα οδηγήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου στη διαφυγή; Κανένας, θεωρώ.

Ο Νεϊμάρ είναι ζογκλέρ από τους λίγους, επιπέδου Πελέ, Μαραντόνα, Ροναλντίνιο και Μέσι. Έχω την εντύπωση, όμως, ότι παίζει περισσότερο για τον ίδιο, παρά για να ευχαριστήσει τον κόσμο. Κι αυτό γίνεται κατανοητό από τον κόσμο, αλλά κι από τους αντιπάλους που πολλές φορές του δίνουν τα πόδια στο χέρι. Ο Μέσι συμπεριφέρεται με σεβασμό στον αντίπαλο, ακόμα κι όταν τον διασύρει. Αυτή είναι η διαφορά. Τον διασύρει, δεν τον εξευτελίζει.

Ο Μέσι είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να σταματάει ο χρόνος. Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα πρέπει να ενσωματώνουμε την κάθε του στιγμή του στα δυο απόμενα χρόνια. Φανταστείτε πως θα είναι η ζωή μας χωρίς το Μέσι. Μπορεί να εξελιχθεί σε μία ρουτίνα από την ομογενοποίηση του ποδοσφαίρου, όπου όλοι οι ποδοσφαιριστές θα κάνουν συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο γήπεδο τρέχοντας ακατάπαυστα.

Στο σύγχρονο εφαρμοσμένο ποδόσφαιρο της λογικής «one touch», που σημαίνει ότι απαγορεύεται η αυτενέργεια (αυτό το λένε «πειθαρχία») θα είναι απαλλαγμένο από κάτι… τσογλάνια σαν τον Μέσι, που παίρνουν την μπάλα και μετατρέπουν το ποδόσφαιρο σε… παιχνίδι από… δουλειά που είναι επί των ημερών μας. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε στον καλό Θεό να μας στείλει έναν Μέσι, όταν σταματήσει ο Μέσι, για η κοινωνία (και) του ποδοσφαίρου, έχει ανάγκη του αρίστους…

Σε ενδιαφέρει