Στη δημοσιογραφική οικογένεια, η «είδηση», πλέον, δεν αφορά το άθλημα, αλλά ό,τι κινείται γύρω από αυτό. Παράδειγμα, η «υπόθεση Μάντζαρη». Ο δημοσιογραφικός κόσμος ασχολήθηκε με τις αναρτήσεις στο instagram του αφεντικού του Παναθηναϊκού, παρά έδωσε μία αμιγώς μπασκετική προσέγγιση. Σήμερα αρχίζει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και ο λαός ενημερώνεται για τις… φούστες. Τραγικό.
Τι, όμως, είναι το κύπελλο Συνομοσπονδιών; Ας ανατρέξουμε πολλά χρόνια πίσω, στο 1974, όταν πρόεδρος στη ΦΙΦΑ ανέλαβε ο μακαρίτης, πια, Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε. Ποια ήταν η πρώτη του δήλωση; «Έρχομαι να πουλήσω το ποδόσφαιρο». Που θα το πουλούσε; Στην τηλεόραση, φυσικά. Κι άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας η ορολογία «τηλεοπτικά δικαιώματα».
Στο Μουντιάλ 1986 στο Μεξικό, οι ποδοσφαιριστές ήταν αναγκασμένοι να παίζουν με ντάλα τον ήλιο στους 40 βαθμούς Κελσίου, γιατί η Ευρώπη έπρεπε να βλέπει σε νορμάλ ώρες, ώστε να είχε αντίκρισμα και η διαφήμιση στο αγοραστικό κοινό. Πρώτος που αντέδρασε, ήταν ο θρυλικός Αργεντινός αρχηγός Ντιέγκο Μαραντόνα με το Γερμανό «αντιδραστικό» γκολκίπερ Χάραλντ Σουμάχερ. «Δεν είναι δυνατόν, να παίζουμε μεσημέρι, να καούμε», δήλωναν στις εφημερίδες. «Να βγάλουν το σκασμό και να παίξουνε, τόσα λεφτά παίρνουν», απάντησε δικτατορικά ο Χαβελάνζε.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο Σουμάχερ έγραψε ένα βιβλίο, όπου αποκάλυπτε ότι οι ποδοσφαιριστές «φαρμακώνονταν» στο Μουντιάλ. Έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες για να μπορούν ν’ αντέχουν. Έκτοτε, ο Σουμάχερ εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ, ουδείς, πια, ασχολήθηκε μαζί του. Διότι η τηλεόραση ήταν μέρος της πώλησης του ποδοσφαίρου, έδινε χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ο Σουμάχερ χαλούσε τη συνταγή. Ο δε Μαραντόνα, «δικτάτορα» τον ανέβαζε το Χαβελάνζε, «δικτάτορα» τον κατέβαζε.
Μερικά χρόνια αργότερα, αρχές δεκαετίας του ‘90, η ΟΥΕΦΑ έκανε πανευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη με ΜΜΕ γιατί ο τότε πρόεδρος, Σουηδός Λέναρντ Γιόχανσον, θα ανακοίνωνε κάτι «very important». Τι ανακοίνωσε; Την δημιουργία του Τσάμπιονς Λιγκ. «Μα, μετατρέπετε τους παίκτες σε μηχανές, πως μπορούν να παίζουν συνέχεια μπάλα;», τον ρώτησα. Απάντησε: «Είναι επαγγελματίες». Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Μπορούν να ντοπάρονται.
Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό γιατί γίνεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία. Πρόφαση, φυσικά, υπάρχει. «Να δοκιμάσουμε τα γήπεδα, την οργάνωση, εν όψει του Μουντιάλ της Ρωσίας του χρόνου», λέει η ΦΙΦΑ. Για περισσότερη κονόμα, αδιαφορώντας αν ο Ρονάλντο έχει παίξει 90 παιχνίδια φέτος, λέω εγώ.
Όταν όμως, η Ελλάδα έχει πλαδαρέψει στην σκέψη και ασχολείται με το «Survivor» και τα ποσταρίσματα στο instagram, δεν υπάρχει χώρος στο μυαλό για διαχωρισμό μεταξύ του σοβαρού και του ευτελούς. Ο Ρονάλντο συγκέντρωσε περισσότερα «κλικ», μόλις προέκυψε το θέμα της φοροδιαφυγής του, από τα επιτεύγματά του μέσα στο γήπεδο. Κι όταν βρήκε άλλη γκόμενα, η επισκεψιμότητα εκτινάχθηκε. Με το πώς αντέχει να παίζει μπάλα όλο το χρόνο, δεν έχει σημασία. «Επαγγελματίες είναι», που είπε κι πρόεδρος Γιόχανσον, καλή του ώρα…