Ένα στοιχηματικό παραμύθι με το Λέρα

Σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, μας είχε ‘δώσει’ ένα παιχνίδι Δ’ κατηγορίας, να παίξουμε το πρώτο πλάγιο άουτ
Ένα στοιχηματικό παραμύθι με το Λέρα

Το μενού του betmasters σήμερα περιλαμβάνει ένα στοιχηματικό παραμύθι, με πρωταγωνιστή το «Λέρα», μια cult στοιχηματική φιγούρα. Μία φορά κι ένα καιρό, λοιπόν, ήμασταν σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη για να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα της εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο. Αραχτοί και χαλαροί καθώς ήμασταν το πρωινό στο λόμπυ του ξενοδοχείου, νάσου κι εμφανίζεται ένας τύπος.
Να τον περιγράψω: Ψιλόλιγνος, σγουρό μαλλί «δακτυλίδι», σαν αυτό του Τερλέγκα, δεκαετία του ’90. Τζιν παντελόνι, μπότα καουμπόικη, φανέλα του Ολυμπιακού από μέσα, ερυθρόλευκη και μαύρο πέτσινο μπουφάν. Μας συστήθηκε «Ρουμανοκύπριος». Μετά τα τυπικά, μας ρωτάει αν παίζουμε στοίχημα. Του απαντήσαμε «όχι», για να τον αποφύγουμε. ήταν αποκρουστική φυσιογνωμία, μύριζε κιόλας. Γι αυτό και του κολλήσαμε το παρατσούκλι «Λέρας».
Μας λέει λοιπόν, ο Λέρας, ότι όποιος θέλει να παίξει στοίχημα, να ποντάρει όλα του τα λεφτά σ’ ένα παιχνιδάκι που θα γινότανε εκείνη την ημέρα. Ασήμαντο παιχνίδι, Δ κατηγορίας, κάτι τέτοιο. Να ποντάραμε στο πρώτο πλάγιο άουτ! Τον αγνοήσαμε, εννοείται. Όταν το ίδιο βράδυ φτάσαμε στο γήπεδο, δίπλα στο πουλμανάκι που μας μετέφερε, άραξε ένα τζίπ Χάμερ. Πρώτη φορά έβλεπε ένα τέτοιο, σαν στρατιωτικό τανκ.
Και ποιος βγαίνει από μέσα; Ο Λέρας! Ναι, ο Λέρας. Με την ίδια φορεσιά. Μας ρωτάει, αν παίξαμε εκείνο το ματσάκι που μας έδωσε για το πρώτο πλάγιο άουτ. Κοιταχτήκαμε. «Ρε, μας το είχε πει ο Λέρας, να μην το χάσουμε, πάρτε του τα τηλέφωνα». Ο Λέρας, όμως, το έφερε βαρέως που τον αγνοήσαμε και κάκιωσε. Δεν μας το έδωσε.
Πέρασαν δυο – τρία χρόνια και ξανασυναντήσαμε το Λέρα σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, πάλι σε παιχνίδι της εθνικής. Αυτή τη φορά πήγαμε εμείς να του μιλήσουμε, μόλις τον είδαμε. Και μας είπε ο Λέρας, ότι οι ευκαιρίες δίνονται μια φορά στη ζωή. Μας την έδωσε, δεν την αρπάξαμε, τέλος. Και «ψαγμένος» ο Λέρας. Κάποιος τον ρώτησε, τι δουλειά κάνει σ’ αυτή τη ζωή για να ζήσει. Κι ο Λέρας απάντησε «δουλεύουν άλλοι για μένα, εγώ είμαι μονίμως κουρασμένος».

Πόσοι… Λέρες υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο; Άπειροι. Κατά καιρούς, η Αστυνομία βουτάει μερικούς. Οι Κροάτες αδερφοί Σάπινα την περασμένη δεκαετία με το Χόιτζερ το Γερμανό διαιτητή κλπ. Πάρα πολλοί. Και στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε σπείρα παράνομου στοιχήματος την περασμένη εβδομάδα. Μερικοί, όπως ξανάγραψα, στήνουν εταιρίες στη Μαλαισία για εξαγωγή λαδιού, φέτας και κανένα… overάκι.

Σε ενδιαφέρει