Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας έγινε, ό,τι έγινε. Το ερώτημα είναι το εξής: Ένας δεν βρέθηκε να παραιτηθεί; Αυτά τα αίσχη δεν συγκίνησαν κανέναν; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Ξέρω, είναι ντεμοντέ και γραφικό στην Ελλάδα να ζητάει κανείς «υπευθύνους». Στην ιδεατή κοινωνία, δεν θ’ αποτελούσε καν ερώτημα, αλλά στην παράλληλη πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα, θεωρείται… φυσιολογική η μη παραίτηση.
Όποιος στην Ελλάδα τολμήσει για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί, αυτόματα καθίσταται… «μλκ» στην συνείδηση του Έλληνα οπαδού. Αφού κανένας και ποτέ δεν το έκανε, όποιος παραβιάζει τον «κανόνα», τέτοιος είναι. Και ξέρεις γιατί η ελληνική κοινωνία δεν απαιτεί παραιτήσεις; Το είπε καθαρά ο Μάνος Χατζηδάκις: «όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις και του μοιάζεις».
Ο ποδοσφαιρόκοσμος στην Ελλάδα έχει γίνει, πια ένα τέρας, γιατί δεν αντέδρασε ποτέ στα τερατουργήματα. Σιγά – σιγά τα ενσωμάτωσε και δεν τον ενδιαφέρει να παραιτηθεί κάποιος «υπεύθυνος» για τα γεγονότα του «Πανθεσσαλικού». Που σημαίνει, ότι αν αύριο βρεθεί κι αυτός σε θέση «υπεύθυνου», θα πράξει το ίδιο. Δηλαδή, τίποτα. Θα θρονιαστεί στην καρέκλα του και θ’ απολαμβάνει (και) οικονομικά τα οφέλη της.
Έτσι λειτουργεί η ελληνική κοινωνία γενικότερα, έτσι και η ποδοσφαιρική. Την προσεχή Κυριακή θα παίξουν ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, στην 1η αγωνιστική των play off. Αν η κληρωτίδα έβγαζε ΟΑΚΑ, τότε γνωρίζαμε τι ακριβώς θα γινόταν. Η όποια συμπεριφορά αντεκδίκησης για τον χαμένο τελικό με γκολ – οφ σάιντ, θα ήταν… φυσιολογική. Τόσο «φυσιολογική», σαν την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΠΟ, ότι έγινε διαφήμιση του ποδοσφαίρου στον τελικό και ότι οι υπερβολές των αθλητικών συντακτών την… αμαύρωσαν.
Αν, δηλαδή, είσαι ελεύθερος άνθρωπος, εξοργίζεσαι. Είσαι, όμως; Η ερώτηση απευθύνεται στον καθένα. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος; Η πλειονότητα στο ποδόσφαιρο, δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Διότι η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης κι οι άνθρωποι τρέμουν ν’ αναλαμβάνουν ευθύνες. Αυτή είναι μία επισήμανσή του «πατέρα» της Ψυχολογίας, Ζίγκμουντ Φρόιντ.
Αν ο οπαδοί όλων των ομάδων ήταν ελεύθεροι άνθρωποι, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ και ν’ απαιτούσαν την παραίτησή της κι όχι μόνο τη ΕΠΟ, αλλά όλων των φορέων. Είναι, όμως, ανελεύθεροι άνθρωποι και γι αυτό δεν αντιδρούν. Όπως δεν αντιδρούν που τους κλέβουν ζωή κάθε μέρα με τα μνημόνια. Ο ποδοσφαιρόκοσμος μοιάζει με το τέρας του Χατζηδάκι. Όλοι οι οπαδοί. Κι όταν σε μία κοινωνία (και την ποδοσφαιρική) οι πολίτες ζουν σε καθεστώς ασάφειας χωρίς διακριτό διαχωρισμό του καλού με το κακό, τότε… πλακώνονται μεταξύ τους.