Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα 2018-2019

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στην φετινή Ευρωλίγκα θα γίνει την Τετάρτη στη Μόσχα με την εναρκτήρια μάχη της ΤΣΣΚΑ κόντρα στην Μπαρτσελόνα.
euroleague afieroma

Για κάποιους είναι η διοργάνωση στην οποία μετέχουν οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για κάποιους άλλους θεωρείται η διοργάνωση των πλουσίων. Άλλοι θεωρούν πως είναι μια κλειστή λίγκα με έναν στάνταρ πυρήνα top ομάδων και μερικές προσθαφαιρέσεις ανά σεζόν.

Σίγουρα η Ευρωλίγκα είναι όλα αυτά μαζί και άπαντες συμφωνούν πως είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ένας θεσμός που αναμένεται να καθηλώσει και φέτος.

Η διοργάνωση

Το φορμάτ ως γνωστόν έχει αλλάξει από τη σεζόν 2016/17 και πλέον η πρώτη φάση αποτελείται από έναν όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν και οι 16 ομάδες παίζοντας μέσα-έξω. Οι οχτώ πρώτες μετά την ολοκλήρωση 30 αγωνιστικών προκρίνονται στα προημιτελικά και έχει ξεκινάει το πραγματικό… πανηγύρι.

Το σχετικό προβάδισμα ανήκει στην πρώτη τετράδα, αφού θα αντιμετωπίσει τις ομάδες 5-8 με τα δύο πρώτα ματς στην έδρα της. Νοκ άουτ αναμετρήσεις, στις τρεις νίκες η πρόκριση στη μεγάλη γιορτή του φάιναλ φορ.

Το μεγάλο και άκρως απαιτητικό ταξίδι θα ολοκληρωθεί με το φάιναλ φορ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα της Βιτόρια χωρητικότητας 15.716 θέσεων.

Οι ομάδες

Παναθηναϊκός

Ο Γιαννακόπουλος έχει… τρελαθεί τα τελευταία χρόνια για να δει την ομάδα να επιστρέφει σε ένα φάιναλ φορ. Ο «εξάστερος» φτάνει μέχρι τα νοκ άουτ και εκεί όλο κάτι γίνεται και χύνει την καρδάρα με το γάλα. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, όπου με έναν απίθανο συνδυασμό αποτελεσμάτων στο φινάλε κατάφερε να πάρει το πλεονέκτημα μέσω της τέταρτης θέσης. Στα νοκ άουτ, όμως, αντιμετώπισε τη Ρεάλ και παρότι έπαιξε καλά υπέκυψε με 3-1 στη σειρά των προημιτελικών. Η διοίκηση εμπιστεύεται πλέον τον Πασκουάλ με κλειστά μάτια. Αποχώρησαν αρκετά βασικά εργαλεία, όπως ο Σίνγκλετον, ο Ρίβερς και ο Τζέιμς, αλλά φρόντισε να ενισχυθεί με τον πολύπειρο «φονιά» Κιθ Λάνγκφορντ, τον Στεφάν Λάσμε, ο οποίος επέστρεψε στην… Ιθάκη του, τον Παπαπέτρου από τον “αιώνιο” αντίπαλο, τον θηριώδη Παπαγιάννη που επέστρεψε από το ΝΒΑ και τον Ντεσόν Τόμας, ο οποίος τόσο στα φιλικά, όσο και στα πρώτα επίσημα βγάζει μάτια με την ενέργειά του. Ηγέτης αυτής της ομάδας ο φοβερός Καλάθης. Πραγματικά αν δεν μπορέσει να πάει ούτε με αυτή την ομάδα στο φάιναλ φορ δεν θα πάει ποτέ. Στο 2.35 να βρεθούν οι «πράσινοι» στη Βιτόρια.

Ολυμπιακός

Πέρσι απέτυχε να βρεθεί στο φάιναλ φορ παρότι μπήκε στα προημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας. Εκεί αντιμετώπισε τη Ζαλγκίρις από την οποία αποκλείστηκε με 3-1 στις νίκες. Μεταγραφές ουσίας από τους Αγγελόπουλους, που έδωσαν τα κλειδιά στον Ντέβιντ Μπλατ. Εκ των κορυφαίων προπονητών της διοργάνωσης. Σημαντικές οι απώλειες των Παπαπέτρου, Μακ Λιν και Τόμπσον. Αποχώρησαν επίσης οι Τίλι, Γουίλτζερ, Μπράουν και Ρόμπερτς. Στη θέση τους ήρθαν οι Άξελ Τουπάν, Λε Ντέι, Γουίλιαμς-Γκος, Τίμα, ενώ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη ο Βεζένκοφ. Μεταγραφές ουσίας περισσότερο χωρίς τον μεγάλο αστέρα. Εξάλλου έχοντας στο ρόστερ Σπανούλη και Πρίντεζη δεν υπάρχει λόγος να ψάξεις για παίκτες από το πάνω ράφι. Στόχος η επιστροφή στο φάιναλ φορ. Και μόνο το όνομα του Μπλατ μπορεί να δείξει τον… δρόμο. Προσωπικά θέλω θα δώσω χρόνο στον Ολυμπιακό για να μονταριστεί. Στα φιλικά είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά και στα δύο ματς με τον Χολαργό σε Κύπελλο και πρωτάθλημα παρουσίασε νεκρά διαστήματα. Οσο πιο γρήγορα μπουν οι παίκτες στη φιλοσοφία του Μπλατ τόσο το καλύτερο. Επειδή θεωρώ πως ο Ολυμπιακός θα αργήσει λίγο να βρει τα πατήματά του και ίσως χάσει πολύτιμο χρόνο τον βλέπω μεν να προκρίνεται στα προημιτελικά, αλλά με μειονέκτημα έδρας.

Ρεάλ Μαδρίτης

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης επιστρέφει, έστω και χωρίς το παιδί – θαύμα, Λούκα Ντόντσιτς, που ήταν ούτως ή άλλως δεδομένο ότι θα αποχαιρετήσει τα δικά μας παρκέ για αυτά του NBA. Ο Σλοβένος MVP της περσινής περιόδου είναι ήδη στο πλευρό του Ντιρκ Νοβίτσκι στους Ντάλας Μάβερικς και ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, καλείται να δημιουργήσει την επόμενη μέρα στη δική του 7η σεζόν στον πάγκο της ομάδας. Στον ηγετικό ρόλο του επιστρέφει έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του, ο Σέρχιο Γιουλ, ενώ στο ρόστερ παραμένει ο Άντονι Ράντολφ, αν και η θέση του ήταν επισφαλής. Αναφορικά με τα νέα πρόσωπα, στο ρόστερ προστέθηκε ο 25χρονος Σλοβένος γκαρντ Κλεμέν Πρέπελιτς, που είναι ταλαντούχος, αλλά σε καμία περίπτωση Ντόντσιτς και ο Αργεντινός φόργουορντ, Γκάμπριελ Ντεκ, που αποκτήθηκε από τη Σαν Λορέντζο και ξεχωρίζει κυρίως για την άμυνά του. Επίσης σαν προσθήκη λογίζεται και ο Κούζμιτς που έχασε την περσινή σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Περίπου στο 6.00 βρίσκεται η απόδοση του repeat. Τα έμπειρα παιδιά του ρόστερ, κουβαλούν ακόμα έναν χρόνο στις πλάτες τους (Κάρολ 35, Αγιόν 33, Ρούντι 33, Ρέγες 38). Όλο το βάρος θα πέσει στον Γιουλ, οπότε είναι μια λογική επιλογή για ανάδειξη MVP κανονικής περιόδου (5.00), ενώ το να έχει ο Ισπανός τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα βρίσκεται στο 10.00.

ΤΣΣΚΑ

Η συμμετοχή από μόνη της στο φάιναλ φορ θεωρείται αποτυχία για την ΤΣΣΚΑ. Εξάλλου της έχει γίνει συνήθεια. Πέρσι βρέθηκε και πάλι στην τετράδα, αλλά έχασε τόσο τον ημιτελικό, όσο και τον μικρό τελικό. Ο πεισματάρης Ιτούδης δεν πρόκειται να συγχωρήσει κανένα λάθος φέτος. Όπλο η ομοιογένεια. Δεν άλλαξε πολλά πράγματα. Αποδέσμευσε Χριάπα, Φριτζόν και Βέστερμαν. Ενισχύθηκε με τον έμπειρο Ντάνιελ Χάκετ και τους φιλόδοξους Μπολομπόι, Ούκοφ και Πίτερς. Ουσιαστικά γέμισε το ρόστερ. Πρώτα βιολιά και φέτος οι Ροντρίγκεθ, Ντε Κολό, σταθερές αξίες οι Χίγκινς, Βοροντσέβιτς και Χάινς. Δεν αντιλέγω πως οι Ρώσοι είναι και φέτος εκ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά το ότι τα τελευταία χρόνια προτιμάνε να γεμίζουν απλά το ρόστερ και να μην ενισχύονται ουιαστικά δείχνει να τους στοιχίζει. Θα ρισκάρω στο να μην καταφέρουν να βρεθούν στον μεγάλο τελικό, επιλογή που προσφέρεται στο 2.40!

Φενέρμπαχτσε

Όσους παικταράδες και να έχει στο ρόστερ της, ο πραγματικός σταρ της Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στον πάγκο της και ως εκ τούτου ο πρωταγωνιστικός της ρόλος μέχρι να αλλάξει αυτό, είναι δεδομένος. Ο λόγος φυσικά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον Σέρβο να είναι αυτός που έβαλε στον μπασκετικό… χάρτη, όχι μόνο τη Φενέρ, αλλά το τουρκικό μπάσκετ. Δεν μπόρεσε πέρυσι να φτάσει στη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση της κούπας, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης της χάλασε το σχέδιο στον τελικό, αλλά είναι φυσικά επιτυχημένη η πορεία της φτάνοντας μέχρι τέλους και σε τρίτο διαδοχικό Final 4. Ελάχιστα πράγματα άλλαξε στο φετινό ρόστερ. Για την ακρίβεια ο μοναδικός ουσιαστικά παίκτης που αποχώρησε (αφού αποχαιρέτησε ο Τόμπσον που δεν υπολογιζόταν) ήταν ο κομβικός είναι η αλήθεια, Μπραντ Γουαναμέικερ, γεγονός που δίνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων στον Κώστα Σλούκα και αποκτήθηκαν οι Τάιλερ Ένις και Τζόφρι Λοβέρν. Κατά τα λοιπά, η Φενέρ θα στηριχθεί εκτός από τον Σλούκα, στους Βέσελι, Μέλι, Γκούντουριτς, Ντατόμε ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις υπάρχει και ο Μπόμπι Ντίξον ή αλλιώς Μοχάμεντ Άλι. Εννοείται ότι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση και με απόδοση στο 4.50 είναι το νούμερο 2 στη συγκεκριμένη κατηγορία πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μόλις στο 1.95 να βρίσκεται στον τελικό. Στο 5.00 βρίσκεται η προοπτική να είναι ο Σλούκας πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Σημειώνεται ότι ο Σλούκας στα δύο επίσημα της Φενέρ είναι όντως ο πρώτος σκόρερ.

Εφές

Πήρε για ακόμα μία χρονιά… σκούπα και έκανε ριζική ανανέωση στο ρόστερ. Ψάχνει τη σωστή φόρμουλα που θα την οδηγήσει σε ένα φάιναλ φορ, αλλά μάλλον με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Ουσιαστικά έμειναν μόνο έξι παίκτες με καλύτερους τους Σίμον και Ντάνστον. Αποχώρησαν Μακ Κόλουμ, Μπράουν, Στίματς, Γουίμς, Ντάγκλας και 2-3 ακόμα. Αποκτήθηκαν Μίσιτς, Μπομπουά, Τουνσέρ, Μόερμαν, Σανλί, Άντερσον, ο θηριώδης Πλάις και ο σκόρερ Λάρκιν. Σίγουρα είναι ενισχυμένη σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα και να φτάσει στην πρόκριση στα νοκ άουτ. Για ψηλότερα κομματάκι δύσκολο. Πάντως, το 2.00 της πρόκρισης στα προημιτελικά αποτελεί πρόκληση στα δικά μου μάτια και βρίσκεται στις επιλογές μου. Ξεκάθαρη επιλογή για πρώτος σκόρερ των Τούρκων ο Λάρκιν, αλλά το 1.35 είναι να ‘χαμε να λέγαμε.

Μακάμπι Τ.Α.

Από τις πιο παλιές καραβάνες στη διοργάνωση. Ο πρόεδρος Μισράχι λύνει και δένει. Τους έχει όλους στην Ευρωλίγκα σήκω-σήκω και κάτσε-κάτσε. Την ομάδα του πάντως τα τελευταία χρόνια την έχει περιορίσει σε παθητικό ρόλο. Βλέπει τα φάιναλ φορ από την τηλεόραση. Αποφασισμένος να σταματήσει αυτό φέτος. Εξαιρετικός ο κόουτς Σπάχια. Εφυγε αρκετή… σαβούρα και παίκτες που κοίταγαν περισσότερο την πάρτη τους παρά τον σύλλογο. Αποκτήθηκαν οι τρομεροί σουτέρ Πάργκο, Γουίλμπεκιν και Ρέι. Σημαντική η ενίσχυση στις θέσεις «3-4» με Μπλακ, Καλοϊάρο και Μπράιαντ. Ολοι αυτοί σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον ρόστερ και την παραμονή των Ρολ, Κέιν και Τάιους μπορούν αν μη τι άλλο να δουν οχτάδα. Από κει και πέρα ίδωμεν… Στα επίπεδα του 2.25 η πρόκριση στα πλέι οφ. Κρίνεται value. Παράλληλα σκέφτομαι να ρισκάρω στον Πάργκο για πρώτο σκόρερ ομάδας και όχι στο φαβορί που είναι ο Γουίλμπεκιν. Μου αρέσει πολύ το τριάρι.

Ζαλγκίρις

Η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού για τη Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν η παραμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο. Μέχρι και οι Τορόντο Ράπτορς έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά ο Σάρας θέλει ακόμα λίγο χρόνο σε ένα περιβάλλον που δεν τον… κουνάει κανείς και ενδεχομένως από του χρόνου να κάνει το βήμα παραπάνω. Την περσινή σεζόν πέτυχε την υπέρβαση της υπέρβασης κατακτώντας την 3η θέση στη Euroleague και φυσικά η φετινή σεζόν γίνεται αυτομάτων πιο δύσκολη. Αποχώρησαν οι Μίτσιτς, Τουπάν και φυσικά ο εγκέφαλος της ομάδας, Κέβιν Πάνγκος. Ωστόσο, έκανε στοχευμένες κινήσεις που αναμένεται να κάνουν το βήμα παραπάνω υπό την καθοδήγηση του Γιασικεβίτσιους. Γουόκαπ, Μπιρούτις, Γκέμπεν, Γκριγκόνις, Γουόλτερς και Βέστερμαν, με τον τελευταίο να είναι και ο πιο γνωστός. Ντέιβις, Γιανκούνας, Μιλάκνις, Γουάιτ, Ουλανόβας, Καβαλιάουσκας παραμένουν στο ρόστερ και βάση της… επιτυχίας. Σε απόδοση… 40.00 η πιθανότητα κατάκτησης της Euroleague για τη Ζαλγκίρις, χωρίς να χρειάζεται να γίνει άλλο σχόλιο περί αυτού. Στο 2.35 να βρίσκεται στην οχτάδα που θα προκριθεί στην επόμενη φάση, αφού θεωρείται ότι οι ομάδες που δεν κατάφεραν πέρυσι έχουν ενισχυθεί περισσότερο από την ίδια. Εξαιρετικό μεν, χλωμό δε το 10.00 για πρόκρισή της στο Final 4.

Χίμκι

Μετά την περσινή σεζόν που κατάφερε να βρεθεί στην 8άδα και να φανεί απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κόντρα στην οποία αδικήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διαιτησία. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, λοιπόν, με τις κινήσεις της έδειξε ότι κρατάει την περσινή βάση και προχωράει στη φετινή σεζόν, έχοντας κάνει προσθήκες που της δίνουν μεγαλύτερη διάσταση στο παιχνίδι της. Γκουρμπάνοφ, Μποστ, Μίκι, Πράδερ από τον Προμηθέα και τον ίσως ο πιο «ηχηρός», Τόνι Κρόκερ. Αποχώρησε ο Τζέιμς Άντερσον, ενώ είναι γνωστό το τραγικό τέλος του Τάιλερ Χάνεϊκατ, που (πιθανότατα) έβαλε τέλος στη ζωή του το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ηγέτης της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι φυσικά ο Αλεξέι Σβεντ. Το ταβάνι της Χίμκι είναι συγκεκριμένο. Δεν μπορεί να συζητάει για κατακτήσεις κλπ. Ωστόσο, θα είναι ευθέως ανταγωνιστική για να περάσει στην οχτάδα σε απόδοση 2.25. Δύσκολο το σενάριο για το Final Four σε απόδοση 9.00. Μόλις στο 1.50 ο Σβεντ για πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Μπάγερν

Από τις νέες αφήξεις ση διογάνωση. Καταπληκτική σεζόν πέρσι στην Μπουνστεσλίγκα. Ανέβηκε επίπεδο Θα δοκιμάσει τις δυνάμεις στους κορυφαίους των κορυφαίων. Λίγες και καλές οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Στον πάγκο παρέμεινε ο φιλόδοξος Ράντονιτς. Ξεχωρίζουν από το ρόστερ οι Μάτσβαν, Τζέντοβιτς, Γιόβιτς και Μπούκερ. Κούνησαν μαντήλι μεταξύ άλλων οι Γκαβέλ, Ζίρμπες και Ρέντινγκ.  Έπιασαν Μόναχο μεριά οι εξαιρετικοί Λο, Γουίλιαμς, Ραντόσεβιτς και ο έμπειρος σκόρερ Κόπονεν. Ναι μεν θέλει να φτάσει στη μεγάλη υπέρβαση της πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί. Περισσότερο μεταβατική βλέπω τη φετινή σεζόν. Δεν είναι ακόμα… ψημένη! Κάπου μεταξύ 12-16 την βλέπω στην κανονική περίοδο. Για πρώτο της σκόρερ αμφιταλαντεύομαι μεταξύ Κόπονεν και Μπούκερ. Ισως λόγω ενέργειας να επιλέξω το 3.00 του Αμερικανού.

Γκραν Κανάρια

Μέσα και οι νησιώτες. Η ομάδα των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, η περήφανη Γκραν Κανάρια μετά από πολλές συμμετοχές σε κατώτερες διοργανώσεις έφτασε η ώρα να γευτεί το νέκταρ της Ευρωλίγκας. Ξεσηκωμός στους οπαδούς, που αναμένεται να γεμίζουν σε κάθε ματς το γήπεδο. Το θέμα είναι τι γίνεται στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Ο κόουτς Κασιμίρο αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Σαλβαντόρ Μαλντονάδο. Σημαντικές προσθήκες ο Τίλι, που αν είναι υγιής θα βοηθήσει πολύ, καθώς και οι Νέλσον, Χάνα, Στρόμπερι και Έβανς. Από αυτούς που αποχώρησαν ξεχωρίζει η φυγή των Μέκελ, Αγιλάρ και Ραντίσεβιτς. Τα νέα πρόσωπα θα πλαισιώσουν τους ήδη υπάρχοντες Όλιβερ, Νέλσον, Φίσερ, Μπάλβιν, Ραμπαέδα και δεν συμμαζεύεται. Καλό-χρυσό το ρόστερ, αλλά όχι για να μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση. Λογικά θα περιοριστεί στις θέσεις μεταξύ 12-16 και ότι καλό καταφέρει θα το καταφέρει στο νησί.

Μπαρτσελόνα

Μόνο προς τα πάνω μπορούν να κοιτάξουν φέτος οι Καταλανοί μετά την απογοητευτική 13η θέση της περασμένης σεζόν στον όμιλο και των 19 ηττών σε 30 αγώνες. Μετά τη φυγή του Πασκουάλ ψάχνει την αγωνιστική της ταυτότητα. Ήρθε ο Πέσιτς πέρσι για να την αναστήσει. Εμπειρος προπονητής που έδειξε άμεσα να βρίσκει το… κουμπί των παικτών. Μάλιστα οι μπουκ την δίνουν έκτο φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου, κάτι που στα δικά μου μάτια φαντάζει υπερβολικό. Σημαντικό το ότι κράτησε Ερτέλ, Ρίμπας, Κλαβέρ, Τόμιτς και Σεραφέν. Απώλειες άξιες αναφοράς οι Κόπονεν, Τζάκσον, Μόερμαν και ο Βεζένκοφ, που ο Πέσιτς έδειξε να μην το υπολογίζει και τόσο. Η αποδέσμευση του θρύλου Ναβάρο δίχασε τον κόσμο. Η σημαντικότερη προσθήκη ήταν ο φοβερός Κρις Σίνγκλετον που πέρσι έβγαλε μάτια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αποτέλεσε ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι. Ακολούθησαν Κούριτς, Μπλάζιτς και Πάνγκος. Με το υπάρχον ρόστερ, τα βάρος της φανέλας και την «αλεπού» Πέσιτς στον πάγκο η Μπάρτσα αναμένεται να φτάσει στην πρόκριση και θα ποντάρω στο over 16,5 στις νίκες της στη φετινή διοργάνωση. Επιλογή που προσφέρεται στο οριακά αποδεκτό 1.70!

Αρμάνι Μιλάνο

Αν είχε μια άλλη… φανέλα, ενδεχομένως με τους παικταράδες που έχει μαζέψει, η Αρμάνι Μιλάνο να ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής κούπας. Πήρε πραγματικά ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά. Οι Μάικ Τζέιμς και Νεμάνια Νέντοβιτς προσδίδουν τρομερή ποιότητα στο ρόστερ που καλείται να διαχεριστεί ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ενώ απέκτησε και τους πιο… άγνωστους στο ελληνικό κοινό, Ντέλα Βάλε, Τζεφ Μπρουκς, Κρίστιαν Μπερνς και Σιμόνε Φοντέκιο, ενώ αποχώρησε ο Άντριου Γκάουντλοκ, που έτσι κι αλλιώς περισσότερο μπέρδευε το πράγμα. Στόχος της είναι αρχικά αγωνιστικός, αφού δεν θέλει να παρουσιάσει την ίδια θλιβερή περσινή εικόνα. Με τους παίκτες που έχει αποκτήσει, είναι δύσκολο αυτό το σενάριο. Πολύ μεγάλο ερωτηματικό το όλο περιβάλλον της ομάδας και αν θα μπορέσει να είναι σοβαρή στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Το πρώτο που θα κοιτούσα στην περίπτωση της Αρμάνι είναι η ανάδειξη του Μάικ Τζέιμς σε πρώτο σκόρερ της κανονικής περιόδου. Η απόδοση 4.50 παίζεται. Από εκεί και πέρα, το 2.80 να βρίσκεται στην 8άδα είναι επίσης εξαιρετικό. Δεν αξίζει να ποντάρουμε κάτι άλλο στην περίπτωσή της, αφού είναι μεγάλο ερωτηματικό.

Νταρουσάφακα

Με το μαγικό… ραβδί του Ντέιβιντ Μπλατ, η Νταρουσάφακα επέστρεψε στην κορυφαία διοργάνωση, έχοντας φυσικά πολύ μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια και τότε κατάφερε να τερματίσει στην 8άδα. Πέρσι με τον τρομερό Γουίλμπεκιν κατέκτησε το EuroCup και έτσι κέρδισε τη συμμετοχή στη φετινή Euroleague. Προπονητής είναι από φέτος ο Αχμέντ Τσάκι, ενώ αποχώρησε φυσικά ο ηγέτης της, Σκότι Γουίλμπεκιν. Από εκεί και πέρα, η πιο ηχηρή μεταγραφή της ήταν ο Ρέι ΜακΚάλουμ και ο Ζάνις Πέινερς, χωρίς βέβαια αυτοί να αποτελούν το συγκλονιστικό που θα μπορούν να την οδηγήσουν στο Final 4. Λίγα πράγματα για την Νταρουσάφακα, ειδικά χωρίς τον Ντέιβιντ Μπλατ και τον Γουίλμπεκιν. Το 10.00 για να βρεθεί στην 8άδα τα λέει όλα. Ίσως το μοναδικό στοίχημα που θα έπαιζα, αν έπρεπε οπωσδήποτε να ποντάρω κάτι, θα ήταν να απολυθεί πρώτος ο Τσάκι σε απόδοση 5.50.

Μπασκόνια

Πριν από τρία χρόνια υπό την καθοδήγηση του Μπαρτζώκα οι Βάσκοι επέστρεψαν στην ελίτ του μπάσκετ με τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ. Πέρσι είχαν την ατυχία να πάρουν την έβδομη θέση και να πέσουν πάνω στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς με μειονέκτημα έδρας. Μοιραία ηττήθηκαν με 3-1 στη σειρά. Ομάδα που τρέχει ασταμάτητα και βγάζει τρομεμρή ενέργεια στο παρκέ. Ο Μαρτίνεθ συνεχίζει στον πάγκο κρατώντας μερικά από τα βασικά του χαρτιά, όπως ο Σενγκέλια, ο Γρέιντζερ, ο Χουέρτας, ο Ντιόπ και ο χρήσιμος Τζάνινγκ. Αποχώρησαν Μπομπουά και Τίμα. Βγαίνει ενισχυμένη από το παζάρι αποκτώντας Πενάβα, Χίλιαρντ, Σιλντς και Φολ. Παράλληλα επέστρεψε και ο Τάντας Σεντεκέρσκις γεμίζοντας το ρόστερ. Τεράστιο κίνητρο δίνει φέτος το γεγονός ότι το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί στο σπίτι της, στη Βιτόρια. Άπαντες κάνουν λόγο για τη μεγάλη υπέρβαση της συμμετοχής στο φάιναλ φορ. Ρόστερ είναι για οχτάδα, αλλά με μειονέκτημα στο 1.55. Να φτάσει στο φάιναλ φορ πληρώνει 5.00 και όποιος πιστέψει στη φετινή Μπασκόνια μπορεί να το «χτυπήσει». Εγώ βλέπω αποκλεισμό στην οχτάδα.

Μπούντουτσνοστ

Με ένα όνειρο τρελό επιστρέφει η Μπούντουτσνοστ στα σαλόνια της Ευρωλίγκας μετά το 2001. Πέρσι κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά του Γιούροκαπ, όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Νταρουσάφακα. Η φετινή σεζόν αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της ιστορίας της, αλλά λογικά θα μείνει με την όρεξη. Κακά τα ψέματα δεν μπορεί να σταθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Εχει 11 πρωταθλήματα Μαυροβουνίου, τρία Σερβίας και συνολικά 14 Κύπελλα. Στον πάγκο κάθεται ο ενθουσιώδης, αλλά άπειρος Τζίκιτς. Δεν είχε το οικονομικό εύρος για να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ. Όπλο της θα είναι η ομοιογένεια. Κράτησε σχεδόν όλο τον βασικό κορμό. Δεσπόζουν οι Νίκολιτς, Πόποβιτς και Σέχοβιτς. Αποχώρησαν Ντόελμαν, Γκίμπσον και Λάντρι, αλλά καλύφθηκαν τα κενά με την απόκτηση των Κλαρκ, , Κραφτ, Τζάκσον και του ανερχόμενου πιτσιρικά Ντρόμπνιακ. Στο 1.75 προσφέρεται το να ολοκληρώσει τη σεζόν στην τελευταία θέση της Ευρωλίγκας και πραγματικά δεν βρίσκω πώς μπορεί να σπάσει η συγκεκριμένη επιλογή. Καλός ο ενθουσιασμός, αλλά σε αυτή τη διοργάνωση μετράνε πολλά περισσότερα. Δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε τη φανέλα, ούτε το βάθος για να ανταπεξέλθει σε έναν πραγματικό Γολγοθά διαδοχικών άκρως απαιτητικών αγώνων.

Τα ομαδικά στοιχήματα

Η κούπα

Ποιος θα σηκώσει φέτος το βαρύτιμο τρόπαιο; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα στη φετινή διοργάνωση. Εχοντας μελετήσει τα πάντα όσον αφορά τα ρόστερ των ομάδων και βάζοντας στην εξίσωση εμπειρία, φανέλα, δίψα και αποδόσεις τάσσομαι με δύο επιλογές. Θα αφήσω στην… απέξω τη Ρεάλ, αφού δεν πάω καθόλου τον Λάσο και χωρίς Ντόνσιτς φέτος αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξει ο έρμος ο Γιουλ. Επίσης θα ρισκάρω αφήνοντας εκτός το πρώτο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ, η οποία στα φάιναλ φορ έχει δείξει πολλάκις πως βραχυκυκλώνει και επίσης το ρόστερ της έχω την αίσθηση πως δεν διαθέτει τον σέντερ που θα κάνει τη διαφορά. Πρώτη σκέψη με βάση την απόδοση ο Παναθηναϊκός. Από τα πιο γεμάτα ρόστερ της διοργάνωσης, με προπονητή που τον εμπιστεύονται άπαντες, με κόσμο που δίνει την απαιτούμενη ώθηση στην ομάδα όταν κρίνεται αναγκαίο και με μια διοίκηση που θέλει σαν τρελή να ράψει ακόμα ένα αστέρι στην πράσινη φανέλα. Εξαιρετική επιλογή το 9.00! Επόμενη σκέψη η Φενέρ καθαρά λόγω Ομπράντοβιτς, ο οποίος ξέρει πότε να φορμαρίζει την ομάδα και πότε να παίρνει ακριβώς το 100% από τους παίκτες. Παράλληλα είναι και ο πολυνίκης του θεσμού. Το ρόστερ δεν έχει αλλάξει πολύ και ο Σλούκας είναι στα… ντουζένια του. Αρκετά καλό το 4.50 που προσφέρεται η κατάκτηση των Τούρκων, που έχουν πίσω τους και τον μεγάλο χορηγό Turkish Airlines.

To Final Four

Εφόσον βλέπω για κατάκτηση Παναθηναϊκό και Φενέρ εννοείται ότι περιμένω να καταλάβουν τις δύο από τις τέσσερις θέσεις στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα. Στο 1.18 οι Τούρκοι, στο 2.35 η Ελληνική ομάδα. Ψάχνουμε τους άλλους δύο. Πρώτη σκέψη η ΤΣΣΚΑ, η οποία πάντα παίρνει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά και το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος. Ως εκ τούτου πολύ δύσκολα δεν θα πάρει το εισιτήριο η ομάδα του Ιτούδη, αλλά ούτε στο 1.10 δεν φτάνει η συγκεκριμένη επιλογή. Από κει και πέρα περιμένω τον Ολυμπιακό ή κάποιον Ισπανό, αφού φάιναλ φορ στην Ισπανία χωρίς ισπανική ομάδα θα θυμίζει φαγητό χωρίς αλάτι. Αν ο Ολυμπιακός πάρει το πλεονέκτημα στα πλέι οφ μπορεί να υπερασπιστεί τη δύναμη του ΣΕΦ και να μπει σφήνα στο 2.90. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι ανάμεσα στο 4.00 της Μπαρτσελόνα και το… φθηνό 1.50 της Ρεάλ.

To Top-8

Το αγαπημένο μου στοίχημα. Είμαι σχεδόν βέβαιος για τις πέντε ομάδες και θα γίνει μάχη για τις θέσεις 6-8 που θα οδηγήσουν στα νοκ άουτ. Οι πέντε πρώτοι είναι ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Πάμε τώρα και σε καμιά αξιόλογη απόδοση. Εχω στο μυαλό μου Μπαρτσελόνα, Εφές, Μπασκόνια, Μακάμπι, Κίμκι και Ζαλγκίρις για τρεις θέσεις. Η Κίμκι θα μείνει έξω γιατί ένας Σβεντ δεν φέρνει την άνοιξη. Η Ζαλγκίρις έκανε πέρσι την υπέρβαση και φέτος δύσκολα θα παραμείνει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ετσι έμειναν τέσσερις για να διαλέξουμε τις τρεις. Μπαρτσελόνα στο 1.40 και Εφές στο 2.00 τις πιστεύω για οχτάδα λόγω της ενίσχυσής τους με παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη διαφορά. Τώρα ανάμεσα σε Μακάμπι και Μπασκόνια βρείτε το μόνοι σας. Ή μάλλον απαντήστε στο εξής ερώτημα. Είναι ικανό για την Μπασκόνια το ότι το φάιναλ φορ γίνεται στο σπίτι της να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στους παίκτες να φτάσουν ψηλά ή θα επικρατήσει η πολύ βαριά φανέλα της Μακάμπι και οι δημόσιες σχέσεις του Μισράχι; Καθαρά λόγω απόδοσης το 2.2 της Μακάμπι είναι προτιμότερο από το 1.55 των Βάσκων, αλλά εμένα δεν μου αρκεί.

Ο πρώτος σκόρερ

Οι μπουκ έχουν δώσει στον Σβεντ της Κίμκι την απόδοση του 1.50 για να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Συγνώμη, αλλά να περιμένω μια τόσο δύσκολη διοργάνωση να ολοκληρωθεί τόσους μήνες για να πληρωθώ το 1.50; Ήμαρτον. Ας έρθει χίλιες φορές.. Σίγουρα ο Ρώσος σηκώνει όλο το βάρος εκτελεστικά στην ομάδα, αλλά δεν μου φτάνει. Προτιμώ να ρισκάρω στο 4.50 του Ντε Κολό που ήδη έχει βγει πρώτος σκόρερ προηγούμενες σεζόν ή ακόμα πιο προκλητικά στο τεράστιο 10.00 του Σέρχιο Γιουλ. Ο Ισπανός είναι υγιής, αναμφίβολα αποτελεί τον ηγέτη της Ρεάλ, παίρνει όλα τα τρελά σουτ και φέτος δεν θα έχει δίπλα του τον Ντόνσιτς για να του κόβει πόντους.

Ο MVP της κανονικής περιόδου

Εδώ τάσσομαι υπέρ του φαβορί γιατί πολύ απλά η απόδοσή του είναι αξιόλογη. Αναφέρομαι στον Νικ Καλάθη, ο οποίος δεν πήρε πέρσι τον συγκεκριμένο τίτλο, αλλά έβγαλε μάτια με την απόδοσή του. Φέτος θα… ταΐσει πολύ κόσμο στον Παναθηναϊκό, αφού η ομάδα είναι ακόμα πιο ψηλή και αθλητική από πέρσι. Στοιχειωδώς εύστοχος να είναι κιόλας πολύ δύσκολα θα χάσει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη.

Επίλογος

Όσοι περιμέναμε καρτερικά τόσο καιρό την επίσημη έναρξη της φετινής Ευρωλίγκας παύουμε να το κάνουμε, αφού την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20:00 έχουμε το εναρκτήριο ματς ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα. Στην πρεμιέρα ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μακάμπι και ο Ολυμπιακός πάει στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την Κίμκι του Σβεντ. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019 στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα της Βιτόρια. Προσδεθείτε…

Σε ενδιαφέρει