Αφιέρωμα στο Τσάμπιονς Λιγκ 2018/19

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση επιστρέφει και αναμένεται καλύτερη από ποτέ!
Αφιέρωμα στο Τσάμπιονς Λιγκ 2018/19

Αύριο έχουμε και επίσημα σέντρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ και οι «32» μονομάχοι μπαίνουν στην αρένα με αποκλειστικό στόχο να βρεθούν στον μεγάλο τελικό της 1ης Ιουνίου στο «Μετροπολιτάνο» της Μαδρίτης.

Η Διοργάνωση

Το φορμάτ της φετινής διοργάνωσης δεν διαφοροποιείται με αυτό των προηγούμενων ετών. Εχουμε στην πρώτη φάση 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπου προκρίνεται οι δύο πρώτες. Ολες οι τρίτες συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Στους «16» ξεκινάνε τα νοκ άουτ με διπλά ματς μέσα-έξω όπου ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Ο μεγάλος τελικός είναι μονός και θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη της 1η Ιουνίου του 2019.

Οι όμιλοι – Α’ Όμιλος

Ατλέτικο Μαδρίτης

Με τον Σιμεόνε στο τιμόνι ψάχνει απεγνωσμένα να γευτεί το νέκταρ ενός βαρύτιμου τροπαίου στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έχει φτάσει μέχρι τον τελικό τα τελευταία χρόνια. Φέτος έχει ένα ακόμα κίνητρο, αφού ο τελικός γίνεται στο σπίτι της. Το ξεκίνημά της, όμως, είναι νωθρό με αρκετά βασικά της γρανάζια, όπως ο Γκριζμάν να είναι κουρασμένα ελέω Μουντιάλ. Οπλο της η αμυντική λειτουργία. Στα νοκ άουτ είναι μανούλα και θεωρώ δεδομένο πως θα βρεθεί σε αυτά. Μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με την κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ντόρτμουντ

Εχει να θυμάται τα τελευταία χρόνια έναν χαμένο τελικό από την Μπάγερν. Μεγάλο της όπλο η έδρα. Στην Βεστφαλιά «δαγκώνει». Η λογική λέει πως θα παλέψει με την Ατλέτικο για την πρωτιά του ομίλου. Μπορεί να μην έχει τον μεγάλο αστέρα στην επίθεση, τύπου Ομπαμεγιάνγκ, αλλά με έναν υγιή πλέον Ρόις μπορεί να ονειρεύεται υπερβάσεις. Σημαντικές οι προσθήκες των Βίτσελ και Ντιλέινι γεμίζοντας το κέντρο, αλλά χρειάζεται μετά τη φυγή του Μπατσουαγί έναν φορ περιοχής ακόμα.

Μονακό

Σε κάθετη πτώση μετά την προπέρσινη κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία. Εκτοτε παρουσιάζεται ολοένα και χειρότερη. Από το 2014 στον πάγκο κάθεται ο Ζαρντίμ. Πέρσι έφτασε κοντά στην απομάκρυνση, αλλά η διοίκηση συνεχίζει να τον εμπιστεύεται. Εχασε Φαμπίνιο, Λεμάρ και Μουτίνιο. Πήρε φιλόδοξους πιτσιρικάδες αποβλέποντας στο μέλλον (αν δεν τους μεταπουλήσει). Χλωμή την κόβω για πρόκριση. Ισως συμβιβαστεί με την τρίτη θέση.

Μπριζ

Νταμπλούχος Βελγίου παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο την περασμένη σεζόν και θέλει να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο και φέτος. Απέκτησε Μίτροβιτς και Στρίβερς. Παράλληλα κράτησε τον βασικό της κορμό και μόνο ψηλότερα μπορεί να κοιτάξει. Αν υποτιμηθεί θα κάνει τη ζημιά στον όμιλο μπαίνοντας σφήνα στο δίδυμο Ατλέτικο – Ντόρτμουντ. Αν όχι τότε θα παλέψει με τη Μονακό για την τρίτη θέση.

Εκτίμηση

Ατλέτικο και Ντόρτμουντ προβάλουν ως τα φαβορί για την πρόκριση. Η Ατλέτικο αναμένεται να πάρει την πρωτιά έχοντας ως έξτρα κίνητρο το ότι ο τελικός γίνεται στο σπίτι της. Η Ντόρτμουντ είναι πιο κοντά στο να την ακολουθήσει, όχι γιατί παίζει τρομερή μπάλα, αλλά γιατί η Μονακό δείχνει να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα και η Μπριζ δεν έχει τη φανέλα να τα καταφέρει. Θα ρισκάρω επιλέγοντας τη Μονακό για τέταρτη στον όμιλο, επιλογή που προσφέρεται στο εξαιρετικό 4.50. Παράλληλα υπάρχει αξία στο 2.60 του φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης για Ατλέτικο και Ντόρτμουντ.

Προγνωστικά

Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Ατλέτικο Μ./Ντόρτμουντ (2.60)

Τέταρτη θέση: Μονακό (4.50)

Β’ Όμιλος

Μπαρτσελόνα

Η πρωταθλήτρια Ισπανίας είναι έναν χρόνο γηραιότερη και φέτος θέλει σαν τρελή να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Βαλβέρδε παρέμεινε στον πάγκο και ο Μέσι ο μεγάλος ηγέτης στο χορτάρι. Μεγάλο ατού το ότι έχει πλέον υγιή τον Ντεμπελέ και έτοιμο να μπει στα παπούτσια του… Νεϊμάρ. Γι’ αυτό αποκτήθηκε πέρσι, αλλά χτύπησε. Προσπάθησε να ενισχυθεί ουσιαστικά με καλύτερες προσθήκες τον Βιδάλ και τον Μάλκομ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν τίθεται θέμα απώλειας της πρωτιάς στον όμιλο.

Ιντερ

Επιστρέφει στα σαλόνια και θέλει να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά. Με έναν άκρως απαιτητικό προπονητή, τον Σπαλέτι και ενισχυμένη με παίκτες όπως ο Ναϊνγκολάν, ο Βρσάλικο, ο Ντε Φράι και ο Μπαλντέ. Εφυγε μπόλικη… σαβούρα. Ουσιαστικότερη απώλεια αυτή του Ναγκατόμο. Η λογική λέει πως θα παλέψει σώμα με σώμα για τη δεύτερη θέση με την Τότεναμ. Πολύ πιθανό σενάριο και περιμένω την πρόκριση να κριθεί στα δύο μεταξύ τους. Οποια πάρει σε αυτά τέσσερις βαθμούς τουλάχιστον θα περάσει.

Αϊντχόφεν

Μια νέα αρχή κάνει φέτος η Αϊντχόφεν μετά τα τρία πρωταθλήματα με τον Κοκού στον πάγκο. Πλέον ο Ολλανδός αποχώρησε για Τουρκία μεριά και τη θέση του πήρε ο Φαν Μπόμελ. Ενισχύθηκε κυρίως αμυντικά με τους Σένσμπουρι, Φιργκίβερ και Ανχελίνιο. Εχασε τον ηγέτη Αρίας και στα ευρωπαϊκά άκρως απαιτητικά ματς περιμένω να στοιχίσει. Στον όμιλο που έπεσε οτιδήποτε καλύτερο από την τέταρτη θέση θα αποτελέσει υπέρβαση. Χλωμό το κόβω…

Τότεναμ

Πολύ περίεργη χρονιά για την Αγγλική ομάδα. Σε ανοδική πορεία διαρκώς, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ποκετίνο παρέμεινε στον πάγκο, ενώ το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Μεγάλο όπλο η ομοιογένεια και ο… πολύς Κέιν στην επίθεση. Το θέμα είναι πως ο Αγγλος φορ είχε γεμάτο Μουντιάλ με την Αγγλία σηκώνοντας μόνος του το βάρος της επίθεσης και θεωρώ δεδομένο πως κάποια στιγμή θα… σκάσει!

Εκτίμηση

Αν έβαζα έναν τίτλο θα ήταν «Η Μπαρτσελόνα και οι… άλλοι». Οι Καταλανοί θα κάνουν το καθήκον τους φτάνοντας στην κορυφή του ομίλου. Επιλογή που ευλόγως δεν κινείται πάνω από το 1.40. Φέτος τους περιμένω πιο ανταγωνιστικούς από πέρσι και περιμένω τουλάχιστον στα ημιτελικά τον Μέσι και την παρέα του. Στη μάχη της δεύτερης θέσης θα προτιμήσω την Ιντερ, που συγκριτικά με την Τότεναμ προσφέρεται σε αποδόσεις αουτσάιντερ. Εμπιστεύομαι την αύρα του Σπαλέτι και την ενίσχυση των Μιλανέζων συγκριτικά με τους Αγγλους που δεν κουνήθηκε φύλο στο μεταγραφικό παζάρι.

Προγνωστικά

Πρόκριση: Ιντερ (2.50)
Να φτάσει στα ημιτελικά: Μπαρτσελόνα (2.00)

Γ’ Όμιλος

Παρί

Εκανε πλάκα στη Γαλλία την περσινή σεζόν και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Το θέμα είναι τι γίνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η διοίκηση έριξε τόσο χρήμα για να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Η εμπειρία και το μικρό βάρος της φανέλας στοιχίζουν τα τελευταία χρόνια στα νοκ άουτ. Με Μ’ Μπαπέ, Καβάνι, Νεϊμάρ μπροστάρηδες και από πίσω μια πλειάδα παικτών αναγνωρισμένης αξίας θέλει να κοιτάξει ψηλά. Στον όμιλο λογικά θα πάρει την πρώτη θέση. Μέχρι προημιτελικά την βλέπω αέρα. Μετά ίδωμεν…

Λίβερπουλ

Επιστρέφει φέτος με το σπαθί της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και δείχνει πανέτοιμη για μεγάλα πράγματα. Καταπληκτικό ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ με την επιθετική τριπλέτα Μανέ, Φιρμίνο και Σαλάχ να βγάζουν μάτια. Ο Κλοπ έχει φτιάξει μια ταχύτατη και φρόντισε να την ενισχύσει με τον κίπερ Αλισον, τους μέσους Φαμπίνιο, Κεϊτά και το… σβούρα Σακίρι. Γέμισε ουσιαστικά το ρόστερ για να αντέξει σε μια, κακά τα ψέματα, εξαντλητική σεζόν. Πρώτος της φετινός στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ο εγωιστής Κλοπ δεν πρόκειται να αφήσει σε δεύτερη μοίρα το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα παλέψει για τα δύο εισιτήρια με Παρί και Νάπολι κατά κύριο λόγο. Στα δικά μου μάτια θα αφήσει τους Ιταλούς πίσω.

Νάπολι

Φλέρταρε για το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης σεζόν με τον τίτλο στο Καμπιονάτο. Τελικά έμεινε με την όρεξη. Αυτοσκοπός η πρόκριση στους «16» φέτος, αφενός γιατί η Γιούβε στην Ιταλία δείχνει να μην τους αφήνει περιθώρια και αφετέρου γιατί πέρσι έμειναν εκτός από τη φάση των ομίλων πίσω από Σίτι και Σαχτάρ. Αλεπού ο Αντσελότι, αλλά δύσκολα θα σπάσει το δίδυμο Παρί – Λίβερπουλ. Εντονο το πάρε-δώσε, αλλά όχι σε πρωτοκλασάτους παίκτες. Ουσιαστικά πιο σοβαρή απώλεια είναι αυτή του Ζορζίνιο, με τον Ρουίς να έρχεται για να καλύψει το κενό. Κομματάκι δύσκολο. Λογικά θα συμβιβαστεί με την τρίτη θέση.

Ερυθρός Αστέρας

Ξεκίνησε την τρελή του πορεία από τα προκριματικά αφήνοντας έξω Σπάρτακς, Σουντούβα, Σπαρτάκ Τρνάβα και Σάλτσμπουργκ. Στο πρωτάθλημα της Σερβίας σκορπάει τον τρόμο έχοντας το απόλυτο σε επτά αγώνες σκοράροντας 4 γκολ κατά μέσο όρο. Πολύ καλοί οι Μπεν, Μίλιτς και Ράντονζιτς. Βέβαια δεν είναι παίκτες που σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ θα την οδηγήσουν στην υπέρβαση μιας τεράστιας πρόκρισης από τη φάση των ομίλων.

Εκτίμηση

Ξεκάθαρη επιλογή στα δικά μου μάτια η πρόκριση για Παρί και Λίβερπουλ. Αμφότερες παίζουν μπαλάρα ως τώρα σε Γαλλία και Αγγλία αντίστοιχα σκοράροντας κατά βούληση. Η Νάπολι ακόμα ψάχνεται, ενώ ο φορμαρισμένος Αστέρας δεν έχει την εμπειρία να κοιτάξει στα μάτια τις υπόλοιπες ομάδες. Επειδή η απλή πρόκριση για Παρί και Λίβερπουλ ανεξαρτήτως σειράς δεν ξεπερνάει το 1.60 θα ρισκάρω στο φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης επιλέγοντας για πρώτη την Παρί και δεύτερη τη Λίβερπουλ στο 2.50. Παράλληλα περιμένω τους Γάλλους φέτος να την πηγαίνουν μακριά τη… βαλίτσα.

Προγνωστικά

Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Παρί /Λίβερπουλ (2.50)
Να φτάσει στα ημιτελικά: Παρί (2.35)

Δ’ Όμιλος

Πόρτο

Η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας διαθέτει ένα αρκετά νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ. Ο όμιλος δεν είναι καθόλου απαγορευτικός για πρόκριση και συγκαταλέγεται στα φαβορί για να βρεθεί στους «16». Και πέρσι βρέθηκε στα νοκ αουτ, αλλά ταπεινώθηκε από τη Λίβερπουλ. Μία η άλλη στις μεταγραφές, αφού έφυγαν Λαγιούν, Νταλό και Περέιρα, αλλά τα κενά καλύφθηκαν από Γιάνκο, Πέδρο και Μιλιτάο. Σκαμπανεβάσματα ως τώρα στην Πορτογαλία και κενά στα μετόπισθεν. Αν δεν βρει λύσεις στο ανασταλτικό κομμάτι θα έχει πρόβλημα.

Σάλκε

Αντί να ενισχυθεί για να παλέψει για την υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει αποδυναμωμένη από το παζάρι χάνοντας κατά κύριο λόγο Κέρερ και Γκορέτσκα. Δύο εκ των περσινών ηγετών. Τραγικό ξεκίνημα στην Μπουνστελίγκα με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς. Ετσι δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ακόμα και σε έναν σχετικά βατό όμιλο όπως αυτός χωρίς κάποιο μεγαθήριο μέσα αναμένεται να αποκλειστεί. Μπορεί να συνεχίσει στο Γιουρόπα μέσω της τρίτης θέσης.

Γαλατάσαραϊ

Με το σπαθί της αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Τουρκίας ούσα πιο σταθερή και ουσιαστική από τους υπόλοιπους διεκδικητές. Ο Τερίμ προτίμησε να μην χάσει παίκτες παρά να αποκτήσει κάποιους άλλους. Ποντάρει στο δεμένο σύνολο που διαθέτει και την ομοιογένεια. Δεσπόζουν οι Ν’ Νταγέ, Μέντες και φυσικά ο Ντερτιγιόκ, ο οποίος αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση. Αν υπερασπιστεί την παραδοσιακά ισχυρή της έδρα μπορεί να φτάσει στην πρόκριση. Την βλέπω κάπου στο 2-3 στον όμιλο.

Λοκομοτίβ Μόσχας

Κάτι δεν πάει καλά στη Λοκομοτίβ Μόσχας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματά της στο ξεκίνημα της σεζόν. Η πρωταθλήτρια πετάει από γκέλα σε γκέλα και μόνο έτοιμη δεν δείχνει για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Οι Μίραντσουκ, Εντερ και Ντενίσοφ κάνουν τη διαφορά, αλλά η άμυνα πελαγοδρομεί σε συνθήκες πίεσης και στο Τσάμπιονς Λιγκ θα υπάρξουν μπόλικες τέτοιες. Ένα είναι το σίγουρο. Αν οι Ρώσοι παίξουν στον όμιλο όπως στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ξεκολλάνε από την τέταρτη θέση.

Εκτίμηση

Αναμφίβολα ο πιο αμφίρροπος όμιλος στη φετινή διοργάνωση. Μικρές οι αποστάσεις ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες και φυσικά απουσιάζει το μεγαθήριο. Θα ρισκάρω με την πρόκριση της Γαλατάσαραϊ στο (2.35) λόγω της εμπειρίας του Φατίχ Τερίμ που έχει για… πρωινό τους άλλους τρεις προπονητές. Με τρώει παράλληλα και το (2.60) της Λοκομοτίβ για να πάρει την τέταρτη θέση στον όμιλο μετ τα όσα έχουμε δει από τις τέσσερις ομάδες ως τώρα στη σεζόν.

Προγνωστικά

Πρόκριση: Γαλατά (2.35)
Τέταρτη θέση ομίλου: Λοκομοτίβ (2.60)

Ε’ όμιλος

Μπάγερν Μονάχου

Μόνη της και όλοι οι άλλοι… Μια μικρογραφία της Μπουντεσλίγκα αναμένεται να διαμορφώσει στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπάγερν Μονάχου, καθώς όπως και εκεί, έτσι και σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης αναμένεται να κάνει περίπατο. Δεν πραγματοποίησε σπουδαίες μεταγραφές, αφού απέκτησε ως ελεύθερο τον Γκορέτσκα και επανέφερε τον Γκνάμπρι που είχε δοθεί δανεικός στη Χόφενχαϊμ. Προπονητής της ομάδας από φέτος είναι ο Νίκο Κόβατς που παρουσίασε έργο στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μέχρι τώρα δεν δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο πρωτάθλημα, έχοντας κάνει άνετα το 3/3.

Μπενφίκα

Έχουμε πιο εμφανή εικόνα για την Μπενφίκα, από τη στιγμή που την είδαμε σε δύο παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι «αετοί» πήραν την πρόκριση με την εντυπωσιακή τους νίκη στην Τούμπα (1 – 4) και είναι στους ομίλους. Την περσινή σεζόν έχασαν το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος πούλησε, αλλά όχι κάτι το… συγκλονιστικό (Ζοάο Καρβάλιο, Αντρέ Χόρτα, Κριστάντε), ενώ ενισχύθηκε με τους Γκάμπριελ, Καστίγιο, Κόντι, Φακούντο Φερέιρα και Βλαχοδήμο. Υπήρχαν μουρμούρες για τον προπονητή, Ρουί Βιτόρια, οι οποίες ηρέμησαν μετά την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και την καλή αρχή στο πρωτάθλημα. Είναι το φαβορί ανάμεσα σε Άγιαξ και ΑΕΚ για τη 2η θέση που οδηγεί στους «16» του θεσμού.

Άγιαξ

Ακόμα μία χρονιά χωρίς πρωτάθλημα για τον Άγιαξ, κάτι που αυτομάτως κάνει την περσινή σεζόν αποτυχημένη. Το καλό για τον ίδιο είναι ότι επέστρεψε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εξέλιξη που δίνει μεγάλη ώθηση εν όψει της συνέχειας, σε ένα καλοκαίρι που επενδύθηκαν πολλά χρήματα. Αποκτήθηκαν οι Τάντιτς, Μπλιντ, Μπαντέ και Λαμπιάντ, αλλά αποχώρησαν οι πολύ σημαντικοί, Κλάιφερτ, Γιουνές, Ντάιξ και Φιργκίβερ. Προπονητής ο Έρικ τεν Χαγκ που την έχει κάνει ακόμα πιο επιθετική από όσο τον έχουμε συνηθίσει παραδοσιακά τον Άγιαξ. Θα δώσει μεγάλη μάχη για τη 2η θέση, απόλυτο φαβορί για την 3η και Γιουρόπα Λιγκ.

ΑΕΚ

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και απέκλεισε τη Σέλτικ αρχικά και μετά τη Βίντι για να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Προπονητής της ομάδας που έχει αρχίσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, διαδεχόμενος τον Μανόλο Χιμένεθ. Έχασε σημαντικούς παίκτες όπως ο Αραούχο, ο Χριστοδουλόπουλος και ο Βράνιες, αλλά αντίθετα πήρε τους Πόνσε, Μπογέ, Οικονόμου και το 100% των δικαιωμάτων του Μάρκο Λιβάγια. Είναι το αουτσάιντερ του ομίλου τόσο για την πρόκριση στους «16», όσο και για αυτή στο Γιουρόπα Λιγκ.

Εκτίμηση

Είπαμε, η Μπάγερν είναι μια κατηγορία μόνη της και μετά οι υπόλοιποι τρεις θα παλέψουν για τη 2η θέση, με την Μπενφίκα να είναι το φαβορί και η ΑΕΚ το ισχυρό αουτσάιντερ. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον να κερδίσει όλους τους αγώνες της η Μπάγερν Μονάχου σε απόδοση 6.00, αφού οι Γερμανοί παραδοσιακά δεν χαρίζονται, ενώ το ζευγάρι πρόκρισης, Μπάγερν Μονάχου/Μπενφίκα βρίσκεται στο 2.20, όσο ακριβώς και το Μπάγερν Μονάχου/Άγιαξ. Στο 2.80 είναι και το φορκαστ που θέλει 1ους τους Βαυαρούς και δεύτερη την Μπενφίκα ή τον Άγιαξ. Στο 3.50 βρίσκεται η απόδοση να τερματίσει 3η η ΑΕΚ.

Προγνωστικά

Να κερδίσει όλους τους αγώνες στον όμιλο: Μπάγερν Μονάχου (6.00)
Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Μπάγερν Μονάχου/Μπενφίκα (2.80)

ΣΤ’ Όμιλος

Μάντσεστερ Σίτι

Η απόλυτη κυρίαρχος στην Αγγλία την περσινή σεζόν, αναζητά επιτέλους και την ευρωπαϊκή καταξίωση, έχοντας στον πάγκο τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που και ο ίδιος θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά χωρίς να υπάρχει ο Μέσι στην ομάδα του. Δεν χρειάστηκε να κάνει πολλές μεταγραφές, αφού διαθέτει ήδη ένα υπερπλήρες ρόστερ και έτσι απλά ολοκλήρωσε επιτέλους την απόκτηση του Ριγιάντ Μαχρέζ, τον οποίο πάλευε να αποκτήσει δύο χρόνια. Φυσικά, δεν έχασε κανέναν παίκτη που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως απώλεια. Στη συγκεκριμένη φάση του θεσμού δεν έχει πρόβλημα και θα πάρει την 1η θέση. Μετά είναι τα δύσκολα…

Σαχτάρ Ντόνετσκ

Είναι την τελευταία δεκαετία το απόλυτο αφεντικό στην Ουκρανία, έχοντας κατακτήσει 8 πρωταθλήματα, έχοντας σπάσει το καθεστώς της Ντιναμό Κιέβου. Και φέτος είναι στην 1η θέση με 7 νίκες σε 8 ματς. Θέλει και αυτή κάποια στιγμή να κάνει την υπέρβασή της, αφού η τελευταία της στάση είναι συνήθως η φάση των «16». Όπως κάνει κάθε καλοκαίρι απέκτησε πιτσιρικάδες Βραζιλιάνους που ενδεχομένως να μιλάμε για αυτούς τα επόμενα χρόνια, ενώ έχασε τον Φρεντ και τον Μπερνάρντ. Έχει πέσει σε δύσκολο όμιλο και η 2η θέση θα είναι υπόθεση για τρεις.

Λιόν

Έπειτα από θρίλερ στη Γαλλία κατάφερε να ξαναβρεθεί στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μην φανταστεί κανείς ότι ισχύουν τα μεγαλεία του παρελθόντος, αφού η Λιόν έχει πέσει επίπεδα. Παρ’ όλα διαθέτει στην επίθεσηποιότητα με τους Φεκίρ, Ντεπάι, Ντεμπελέ, Κορνέ κλπ., παρά το γεγονός ότι έχασε τον Μαριάνο Ντίαζ. Ωστόσο, στο φετινό πρωτάθλημα έχει αρχίσει άθλια με μόλις 2 νίκες σε 5 αγωνιστικές και ο Μπρούνο Ζενεσιό δεν αισθάνεται άνετα. Αν συνεχίσει με αυτό το πρόσωπο και με βάση τη δυσκολία του ομίλου, δεν είναι καθόλου απίθανη η 4η θέση.

Χόφενχαϊμ

Η ομάδα – μοντέλου του γερμανικού πρωταθλήματος είναι η Χόφενχαϊμ. Κατάφερε την περσινή σεζόν να τερματίσει στην 3η θέση και να βρίσκεται σήμερα στους ομίλους. Όπως συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια, χωλαίνει στην αρχή του πρωταθλήματος, αλλά είναι σίγουρο ότι θα βρει τα πατήματά της. Προπονητής της είναι ο 31χρονος, Γιούλαν Νάγκελσμαν, που το 2019-2020 θα είναι στον πάγκο της Λειψίας, εξέλιξη που μάλιστα έχει ανακοινωθεί. Ενισχυμένη δείχνει συγκριτικά με πέρυσι, έχοντας αποκτήσει τον Μπελφοντίλ, Γκριφό και Μπίτενκουρ. Μπορεί άνετα να «χτυπήσει» τη 2η θέση.

Εκτίμηση

Η πρώτη θέση του ομίλου δεν συζητιέται, με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοιχτά και όλα παίζονται με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων που είναι στο γκρουπ. Βάσει σταθερότητας και επιπέδου θα επέλεγα για τη 2η θέση τη Χόφενχαϊμ σε απόδοση 3.50 και για να προκριθεί στο Γιουρόπα Λιγκ τη Σαχτάρ Ντόνετσκ σε απόδοση 2.70. Στο 3.20 η τελευταία θέση για τη Λιόν.

Προγνωστικά

Όμιλος ΣΤ’ – 2η θέση: Χόφενχαϊμ (3.50)
Όμιλος ΣΤ – 4η θέση: Λιόν (3.20)
Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Μάντσεστερ Σίτι/Χόφενχαϊμ (3.20)

Ζ’ όμιλος (Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βικτόρια Πλζεν)

Ρεάλ Μαδρίτης

Αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Βέβαια, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού στο παρόν δεν υπάρχουν Ζινεντίν Ζιντάν και Κριστιάνο Ρονάλντο. Νέος προπονητής της ομάδας είναι ο Ζουλέν Λοπετέγκι, ο οποίος μέχρι τώρα έχει χάσει το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ από την Ατλέτικο και έχει μία γκέλα σε τέσσερις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα. Απέκτησε τον Τιμπό Κουρτουά σε τιμή ευκαιρίας (35 εκατ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιποι που πήρε (Βινίσιους, Ντίαζ, Οντριοθόλα) δεν υπολογίζονται για βασικοί. Όσο και να έχει αλλάξει βέβαια, έχει την 1η θέση του ομίλου στο… τσεπάκι της.

Ρόμα

Έπειτα από μία εκπληκτική πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην οποία απέκλεισε και την Μπαρτσελόνα, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, η Ρόμα επιστρέφει έχοντας και πάλι υψηλές βλέψεις. Πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι (Ενζονζί, Παστόρε, Κλάιφερτ, Ντεφρέλ οι σημαντικότερες), αλλά και πολλές αποχωρήσεις (Άλισον, Ναϊνγκολάν, Στρούτμαν), δείγμα ότι η ομάδα των «τζιαλορόσι» θέλει χρόνο. Αυτό φαίνεται και από τα πεπραγμένα στο πρωτάθλημα, καθώς έχει μόλις μία νίκη σε 4 αγωνιστικές και αυτή στις καθυστερήσεις κόντρα στην Τορίνο. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη 2η θέση και μάλλον δεν θα κινδυνεύσει.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Στη 2η θέση της περσινής περιόδου στο πρωτάθλημα της Ρωσίας τερμάτισε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έτσι βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμα παραπατάει στη σεζόν έχοντας στο πρωτάθλημα 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα και βρίσκεται στη μέση της κατάταξης. Προπονητής είναι και φέτος ο Βίκτορ Γκοντσαρένκο. Έχει πάρει κάποιους παίκτες που αποτελούν στοιχήματα, αλλά ολοκλήρωσαν την καριέρα τους οι Ιγκνασέβιτς και τα αδέρφια Μπερεζούτσκι και παράλληλα αποχώρησαν οι Γκολόβιν, Βιτίνιο, Νάτχο και Βέρνμπλουμ. Δεν δείχνει ικανή για την 3η θέση, θα παλέψει αυτήν με αντίπαλο τη Βικτόρια Πζλεν.

Βικτόρια Πλζεν

Πρωταθλήτρια Τσεχίας η Βικτόρια Πλζεν που επέστρεψε στην κορυφή. Έχει πέντε πρωταθλήματα τα τελευταία 8 χρόνια και φέτος είναι εκ νέου σε τροχιά πρωταθλητισμού με 7 νίκες σε 8 ματς, αλλά και μία ταπεινωτική ήττα στο ντέρμπι με τη Σλάβια Πράγας. Λίγα πράγματα μεταγραφικά και δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να γλιτώσει την 4η θέση του ομίλου, καθώς οι διαφορές από τις υπόλοιπες ομάδες είναι μεγάλες.

Εκτίμηση

Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα για την 1η θέση του ομίλου, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία (και όχι μόνο) κλάση πάνω από τη Ρόμα που θα τερματίσει στη 2η θέση και θα περάσουν μαζί στη φάση των «16». Από εκεί και πέρα, δεν φαίνεται θα υπάρξει κάποια έκπληξη στις υπόλοιπες θέσεις με την ΤΣΣΚΑ να είναι το απόλυτο φαβορί για την 3η και την Πλζεν να μένει τελευταία. Είναι από τους πιο ξεκάθαρους ομίλους στη διοργάνωση.

Προγνωστικά

Όμιλος Ζ’ – 3η θέση: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2.00)
Όμιλος Ζ’ – Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Ρεάλ Μαδρίτης/Ρόμα 1.65

Όμιλος Η’

Γιουβέντους

Έκανε το «μπαμ» του καλοκαιριού με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο με στόχο να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού η κυριαρχία της στην Ιταλία είναι δεδομένη. Παράλληλα, επανέφερε τον Μπονούτσι και παραχώρησε τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν, ενώ πήρε και τους Εμρέ Τσαν και Ζοάο Κανσέλο. Εκτός από τον Ιγκουαΐν, έδωσε και τον Καλντάρα, αλλά και τον Μαντραγκόρα. Δεν τίθεται ζήτημα πρόκρισής της και αναμένεται να δώσει μάχη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την 1η θέση, αφού και η ίδια δεν δείχνει στα καλύτερά της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ την περσινή σεζόν, αλλά φέτος η Γιουνάιτεντ έχει αρχίσει με γκρίνια. Αιτία πάντα το στυλ ποδοσφαίρου του Μουρίνιο (αν και φαίνεται αυτό να αλλάζει) και οι ήττες κόντρα σε Μπράιτον και Τότεναμ. Είναι περίεργο το κλίμα και λόγω του ότι δεν έγιναν οι μεταγραφές που έπρεπε το καλοκαίρι, αφού επί της ουσίας απέκτησε μόνο τον Φρεντ, που κι αυτός δεν έχει προσαρμοστεί. Παρ’ όλα αυτά, το όνομά της είναι τεράστιο και αν κάνει τα βασικά δεν θα έχει θέμα για την πρόκρισή της.

Βαλένθια

Από τις πολύ ευχάριστες παρουσίες η Βαλένθια της περσινής σεζόν στην Ισπανία, καθώς είναι αλήθεια ότι η παρουσία της είχε λείψει από τα πάνω στρώματα του πρωταθλήματος. Βέβαια, η ομάδα του Μαρθελίνο δεν έχει αρχίσει καθόλου καλά τη φετινή σεζόν, καθώς έχει τρεις ισοπαλίες και μία ήττα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ενισχυμένη, με Μπατσουαγί, Βας, Πιτσίνι, Μουρίγιο, Ντιακαμπί, Γκαμεϊρό, Κοντογκμπιά και την οριστική απόκτηση του Γουέδες από την Παρί. Πρώτο φαβορί για την 3η θέση, αλλά αν δεν την προσέξουν μπορεί να χτυπήσει πρόκριση με το ρόστερ που διαθέτει.

Γιουνγκ Μπόις

Η άτυχη της υπόθεσης, καθώς κληρώθηκε στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης. Έσπασε την κυριαρχία της Βασιλείας και βρίσκεται στο Τσάμπιονς Λιγκ κυρίως για την εμπειρία. Είναι τεράστιες οι διαφορές συγκριτικά με τις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου και έτσι απλά θα προσπαθήσει να φανεί ανταγωνιστική, αν και θα τερματίσει δεδομένα στην 4η θέση.

Εκτίμηση

Μεγάλο φαβορί για την 1η θέση είναι η Γιουβέντους, αλλά η εικόνα της μέχρι τώρα δεν δικαιολογεί αυτό τον τεράστιο φαβοριτισμό, οπότε αξίζει κάποιος να κυνηγήσει την «έκπληξη» με την πρωτιά της εσχάτως ανεβασμένης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε απόδοση 3.50. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα φόρκαστ είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο Γιουβέντους/Βαλένθια (4.00), παρά το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/Γιουβέντους (4.50). Αξίζει ποντάρισμα και στο να χάσει όλα τα ματς η Γιουνγκ Μπόις (4.00).

Προγνωστικά

Όμιλος Η’ – 1η θέση: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3.50)
Όμιλος Η’ – Φόρκαστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/Γιουβέντους (4.50)
Όμιλος Η’ – Να χάσει όλους τους αγώνες στον όμιλο: Γιουνγκ Μπόις (4.00)

Νικητές και πρώτοι σκόρερ

Πρώτα φαβορί αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται οι Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι σε απόδοση 6.50. Η Γιουβέντους που πλέον είναι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεσή της (και όχι μόνο) είναι στο 7.50, απόδοση που πετυχαίνουμε και στην Παρί Σεν Ζερμέν του Τόμας Τούχελ. Η επί τριετία κάτοχος, Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στο 9.00 και λογικό είναι να μην είναι καν στα φαβορί για να το πάρει.

Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Ατλέτικο Μαδρίτης αποτελούν ένα ξεχωριστό γκρουπ ομάδων που βρίσκονται στα πολύ ισχυρά αουτσάιντερ με απόδοση 11.00.

Στα μεγάλα αουτσάιντερ είναι η Τότεναμ σε απόδοση 21.00 και η Γιουνάιτεντ με 26.00.

Σε ό,τι αφορά τους σκόρερ, περιέργως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι τρίτος στη λίστα των αποδόσεων με 7.50, με τον Λιονέλ Μέσι να είναι πρώτος με 6.50 και τον Σέρχιο Αγκουέρο ανάμεσά τους με 7.00. Από εκεί και πέρα, ο Μο Σαλάχ προσφέρεται σε απόδοση 11.00, όπως και οι Νεϊμάρ, Κέιν, Καβάνι ενώ ο Εμπαπέ είναι στο 16.00, όπως και οι Σουάρες, Γκαμπριέλ Ζέσους

Σε ενδιαφέρει