Αφιέρωμα στο κυπριακό πρωτάθλημα 2018/2019

Σέντρα – έστω και κουτσουρεμένη – στο πρωτάθλημα της Κύπρου αυτό το Σάββατο (25/8), αφού λόγω των υποχρεώσεων των Ευρωπαίων, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας Λεμεσού και AEK Λάρνακας, τρία ματς αναβλήθηκαν.
vkMzLrXQyaIFbGkf

Το κυπριακό πρωτάθλημα, που σεζόν με τη σεζόν γίνεται όλο και πιο αμφίρροπο, κάνει σέντρα αυτό το Σάββατο (25/8), αν και τα μεγάλα ονόματα για αρχή θα… παρακολουθήσουν, αφού λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα Λεμεσού και ΑΕΚ Λάρνακας, αναβλήθηκαν τρεις αναμετρήσεις.

Το φετινό πρωτάθλημα διεξάγεται με 12 ομάδες, που θα αναμετρηθούν μεταξύ από δύο φορές δημιουργώντας έτσι την κανονική διάρκεια της σεζόν και μετά διαμορφώνεται η διαδικασία των πλέι – οφ και των πλέι – άουτ. Στην πρώτη περίπτωση οι ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 έως 6 διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή και τα καλύτερα ευρωπαϊκά εισιτήρια και το δεύτερο γκρουπ των 6 ομάδων, μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, με τις δύο τελευταίες να αποχαιρετούν.

Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα που είχαν στην κανονική διάρκεια, ενώ εκ νέου οι ομάδες στους δύο ομίλους αναμετρώνται μεταξύ τους δύο φορές, εντός και εκτός έδρας.

Κυρίαρχος στην Κύπρο είναι ο ΑΠΟΕΛ που μετρά 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα και 9 τα τελευταία 12 χρόνια, άρα αναζητείται η ομάδα που θα μπορέσει να του πάρει τα πρωτεία.

Τον φετινό τίτλο στην Κύπρο ποιος θα τον πάρει; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Η μάχη του τίτλου

ΑΠΟΕΛ

Σε ρόλο φαβορί και φέτος ο ΑΠΟΕΛ, που συνεχίζει με τον προπονητή που ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν και έφερε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Μπρούνο Μπαλτάζαρ, που ήταν στον πάγκο της ΑΕ Λεμεσού, αλλά τον περασμένο Μάρτη ανέλαβε τον πάγκο των πρωταθλητών. Ακούστηκαν πολλά για την παραμονή του μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη λιθουανική Σούντουβα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά παραμένει κανονικά στον πάγκο της ομάδας μετά και την πρόκριση επί της Χάποελ Μπερ Σεβά. Αποχώρησαν από τους πιο σημαντικούς οι Εμπεσίλιο, Ντε Καμάργκο, Ναουζέτ, Ποτέ ενώ αποκτήθηκαν οι Κωνσταντίνου, Ταβάρες, Ρέζα, Μπαλόγκ, Γκέντσογλου, Ρόμο και Ντε Βινσέντι.

Εκτίμηση: Πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και δικαιολογημένα σε απόδοση 1.85. Έχει το know – how και μπορεί να βρεθεί και πάλι στην κορυφή.

Απόλλων Λεμεσού

Έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού πέτυχε και μεγάλες νίκες επί του ΑΠΟΕΛ, δείχνοντας ότι είναι πολύ κοντά στο επίπεδο του άμεσου ανταγωνιστή του. Τελικά, διάφορες ήττες του στοίχισαν να φτάσουν μέχρι τέλους. Προπονητής παραμένει ο Σοφρωνής Αυγουστή που είναι στην ομάδα από τον Δεκέμβριο του 2016 και την έχει ανεβάσει επίπεδο, από τη στιγμή που διεκδικεί πρωτάθλημα και ο στόχος για φέτος είναι ανάλογος. Αποχώρησαν οι Άλεφ, Νικολάς Μαρτίνες, Άλαν, Γιάκολις και Άλεξ ντα Σίλβα ενώ αποκτήθηκαν οι Φακούντο Περέιρα, Σούμα, Ουεντραόγκο, Καραγιόλ, Πολίτσι και Κέβιν Μπρου.

Εκτίμηση: Δεύτερο φαβορί για τον τίτλο ο Απόλλωνας Λεμεσού σε απόδοση 2.75, αφού είναι αλήθεια ότι μαζί με τον ΑΠΟΕΛ είναι ένα «κλικ» πιο πάνω. Στο 1.65 να τερματίσει στην πρώτη δυάδα, στο… άχαστο 1.02 να βρεθεί εντός τριάδας.

Ανόρθωση

Τρίτη, αλλά με μεγάλη διαφορά από τις δύο πρώτες θέσεις, τερμάτισε η Ανόρθωση. Προπονητής της ομάδας από τον Οκτώβριο του 2016 είναι ο Ισραηλινός, Ρόνι Λέβι και παραμένει κανονικά στο τιμόνι, οδηγώντας αν μη τι άλλο την Ανόρθωση με σταθερότητα. Από τους πιο σημαντικούς που κούνησαν… μαντήλι ο τερματοφύλακας Χαρούς, ο Αμπντουλάγεφ και οι Ματθαίου, Γκάντσεφ, Καμαρά, Αντρέ Άλβες, Καρλίτος και Μιγκέλ Παλάνκα. Αντίθετα, παρέμεινε ο Ντούρις και αποκτήθηκαν οι Ενγκλέζου, Στέμερ, Κάτσαρ, Φελγκέιρας, Λαμπόρντ και Καχαράβα.

Εκτίμηση: Τρίτη επικρατέστερη ομάδα για να κατακτήσει τον τίτλο η Ανόρθωση με απόδοση πολύ υψηλή που φτάνει στο 8.00. Για μια θέση στην πρώτη δυάδα πληρώνει σε απόδοση 4.00, ενώ πιο εφικτό είναι το σενάριο της τριάδας σε απόδοση 1.80.

ΑΕΚ Λάρνακας

Έχασε μόλις για έναν βαθμό την 3η θέση η ΑΕΚ Λάρνακας, αλλά πήρε το Κύπελλο και βρέθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις οποίες έχει αρχίσει εξαιρετικά, αποκλείοντας με εμφατικό τρόπο τη Στουρμ Γκρατς, επικρατώντας εντός και εκτός έδρας. Σε σχέση με πέρυσι, δεν υπολογίζει τον Ισπανό σέντερ μπακ Μουρίγιο, που αποσύρθηκε και τους Σόρια, Μυτίδη, Μπόλιεβιτς και Νέλσον. Οι πιο σημαντικοί που ήρθαν είναι οι Τόνιο, Γκμπαγιαρά, Μίκελ Γκονζάλες και Ιγκόρ Σίλβα (από τον Ολυμπιακό). Προχώρησε και σε αλλαγή προπονητή, αφού αποχώρησε ο Ιμανόλ Ιντιακέθ που επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σαρασόγα και στη θέση του προσλήφθηκε ο παλαίμαχος άσος της Μπιλμπάο (πάνω από 600 συμμετοχές σε ακαδημίες και πρώτη ομάδα), Άντονι Ιραόλα που έχει την πρώτη του προπονητική εμπειρία. Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα του δείγματα στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκτίμηση: Πολύ μεγάλο αουτσάιντερ η ΑΕΚ Λάρνακας από τη στιγμή μάλιστα που έχει και έναν προπονητή, που είναι ακόμα άγνωστο τι μπορεί να προσφέρει στο 100%. Στο 10.00 η απόδοση για την κατάκτηση του τίτλου, στο 5.00 να βρεθεί μέχρι το νούμερο 2 και στο 1.95 να τερματίσει εντός τριάδας.

Σε ενδιαφέρει