Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας 2018/2019

Στις 10 Αυγούστου έχει σέντρα και το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.
porto

Η 85η έκδοση της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας (Primeira Liga) είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Αυγούστου με την αναμέτρηση Μπενφίκα – Γκιμαράες. Κάτοχος του τίτλου είναι η Πόρτο.

Το πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος συνολικά 18 ομάδες. Από αυτές, οι 15 έρχονται από την περσινή σεζόν συν τις τρεις που ανέβηκαν από την δεύτερη κατηγορία. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις άλλες 17 δύο φορές (εντός – εκτός έδρας) κατά τη διάρκεια της σεζόν στις 34 συνολικά αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ο πρωταθλητής θα πάρει απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο δεύτερος θα έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στην τρίτη προκριματική φάση της ίδιας διοργάνωσης. Ο τρίτος της βαθμολογίας θα πάρει το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ ο τέταρτος θα ξεκινήσει από την δεύτερη προκριματική φάση της διοργάνωσης. Τέλος, όσον αφορά τον υποβιβασμό, οι τρεις τελευταίες της βαθμολογίας θα αγωνίζονται από την επόμενη σεζόν στην δεύτερη κατηγορία.

H μάχη του τίτλου

Πόρτο

Η Πόρτο προέρχεται από την κατάκτηση του περσινού τίτλου, ένα κατόρθωμα που θέλει να επαναλάβει και φέτος. Στην Ευρώπη κατάφερε να προκριθεί στη φάση των νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ χάρη στη βαριά εντός έδρας ήττα με 5-0. Στον πάγκο των “δράκων” συνεχίζει ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο (από τον Ιούλιο του 2017), ο οποίος ικανοποίησε διοίκηση και φιλάθλους με την εικόνα της ομάδας που παρουσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής σεζόν. Στις μεταγραφές παρατηρήθηκε κινητικότητα στην απόκτηση δεξιών μπακ, αφού αποκτήθηκαν οι Μιλιτάο, Πέδρο και Γιάνκο, οι οποίοι ήρθαν να αντικαταστήσουν τους Περέιρα, Ντάλουτ και Λαγιούν που αποτέλεσαν παρελθόν.

Εκτίμηση: Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα ακόμα, αλλά αν οι “δράκοι” εμφανιστούν χωρίς κάποια λάθη που έκαναν την περσινή σεζόν, τότε θα επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό του φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Το 1,80 είναι οριακά αποδεκτό.

Μπενφίκα

Για αρκετό διάστημα πέρυσι οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος η Μπενφίκα, όμως στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές έκανε δύο ήττες και έφερε μία ισοπαλία, αποτελέσματα που την άφησαν τελικά στη δεύτερη θέση και το -8 από την πρωταθλήτρια Πόρτο. Στον πάγκο των “αετών” παραμένει ο Ρουί Βιτόρια και προσδοκά την επιστροφή της ομάδας του στην κορυφή. Σημαντικότερες προσθήκες αποτελούν οι Καστίγιο (σέντερ φορ), Κόντι (στόπερ), Βλαχοδήμος (γκολκίπερ), Σεμέδο (αμυντικός μέσος) και Τσικίνιο (επιθετικός χαφ), ενώ από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζουν οι Καρβάλιο, Χόρτα, Κριστάντε, Χιμένες και Άμαραλ.

Εκτίμηση: Σίγουρα έγιναν πολλά λάθη την περσινή σεζόν, τα οποία δείχνουν πως η Μπενφίκα εισήλθε σε περίοδο ανασφάλειας, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της. Το 2,20 για να είναι εκείνη νικήτρια στο τέλος, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερο.

Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Στα πρόθυρα της διάλυσης έφτασε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο τέλος της περσινής σεζόν, όταν παίκτες και προπονητικό τιμ δέχτηκαν επίθεση από 50 περίπου εξαγριωμένους οπαδούς την ώρα της προπόνησης και αφού είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Εννέα παίκτες έλυσαν τα συμβολαιά τους, ενώ ύστερα και από γενική συνέλευση των μελών της ομάδας απομακρύνθηκε ο πρόεδρος Μπρούνο ντε Καρβάλιο. Στον πάγκο, από την 1η Ιουνίου κάθεται ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό Ζοζέ Πεσέιρο, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο να οδηγήσει την ομάδα στην… κανονικότητα και πάλι. “Λιοντάρι” έγινε ξανά ο Νάνι, ενώ άλλες σημαντικές προσθήκες αποτελούν οι Ραφίνια, Γκασπάρ, Βιβιάνο και Ριστόφσκι. Παρελθόν αποτελούν οι Καρβάλιο, Πιτσίνι, Φιγκεϊρέδο, Ρουί Πατρίτσιο, Ντουάρτε, Ποντένσε, Μάρτινς.

Εκτίμηση: Με τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκινάει η σεζόν για τη Σπόρτινγκ, καθώς δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα περσινά γεγονότα. Το 4,10 για την κατάκτηση του πρωταθλήματος θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο.

Ευρώπη, Ουρά και υποβιβασμός

Από εκεί και πέρα, μάχη για την Ευρώπη θα δώσει η συνεπής τα τελευταία χρόνια Μπράγκα, μαζί με τις Ρίο Άβε, Τσάβες, Γκιμαράες, Μαρίτιμο και Μποαβίστα.

Άβες, Μπελενένσες και Σετούμπαλ αν εμφανιστούν όπως πρέπει δεν ενδέχεται να κινδυνέψουν, ενώ μάχη για την παραμονή αναμένεται να δώσουν οι Πορτιμονένσε, Φεϊρένσε, Μορεϊρένσε και Τοντέλα μαζί με τις νεοφώτιστες Σάντα Κλάρα και Νασιονάλ Μαδέιρα.

Σε ενδιαφέρει