Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα 2016-2017

Το τζάμπολ για τη νέα Ευρωλίγκα είναι έτοιμο και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα νέα δεδομένα της "καινούργιας" διοργάνωσης!
Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα 2016-2017

Κυρίες και κύριοι, προσδεθείτε! Η Ευρωλίγκα 2016-2017, με ολοκαίνουργιο σύστημα διεξαγωγής είναι προ των πυλών. Και αν πιστέψουμε τους ίδιους τους αθλητές των ομάδων, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη διοργάνωση των τελευταίων ετών!

Η Διοργάνωση

Η αλήθεια είναι πως η σεζόν που μας πέρασε ήταν μια από τις πιο “καυτές” όσον αφορά τα διοικητικά της ευρωπαϊκής λίγκας, της γνωστής σε όλους μας Ευρωλίγκα. Μετά την διαμάχη FIBA – Euroleague για τα “ηνία” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η διοργανώτρια αρχή της κορυφαίας μπασκετικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να αλλάξει σύστημα, να φέρει νέο συνέταιρο στο management (IMG) και να μοιράσει περισσότερα χρήματα στις ομάδες.

Μάθε τα πάντα για τον Stoiximan και ετοιμάσου να παίξεις στη νέα Ευρωλίγκα!

Από φέτος λοιπόν ξεχάστε ότι ξέρατε. Η Ευρωλίγκα άλλαξε και έγινε ένα  κανονικό μίνι-πρωτάθλημα. Δεκαέξι ομάδες θα συμμετέχουν. Οι 11 με την A-License που δίνει η διοργανώτρια (ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκονία, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τ.Α, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις), οι 3 ομάδες με την B-License (Μπάμπεργκ ως πρωταθλήτρια Γερμανίας, Ερυθρός Αστέρας ως πρωταθλητής Αδριατικής λίγκας και Ούνικς ως δευτεραθλήτρια Ρωσίας), ο νικητής του Γιούροκαπ (Γαλατασαράι) και μια ομάδα που παίρνει την wild-card της διοργανώτριας (Νταρουσάφακα φέτος) θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αυτό.

Οι αγώνες της πρώτης φάσεις είναι διπλοί (30 συνολικά). Μόλις τελειώσει αυτή η φάση, οι 8 καλύτερες ομάδες βάσει βαθμολογίας θα περάσουν στο Top-8, τα γνωστά play-off της Ευρωλίγκα. Το ζευγάρωμα θα γίνει με τον κλασσικό τρόπο (1ος-8ος, 2ος-7ος κ.ο.κ) και με τις 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Από αυτά τα 4 ζευγάρια που θα προκύψουν οι νικητές θα συμμετέχουν στο Final-4 που φέτος θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και μια αλλαγή στους κανονισμούς, που όσο και αν φαίνεται «μικρή» εκ πρώτης όψεως, εντούτοις θα αλλάξει πολλά στον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. Από φέτος αλλάζει ο κανονισμός του αντιαθλητικού φάουλ. Έτσι πλέον, όλα τα φάουλ που δε θα παρατηρείται πρόθεση του αμυντικού να κόψει την μπάλα, θα σφυρίζονται ως αντιαθλητικά! Βάλτε πόσες εικόνες έχετε στο μυαλό σας με αμυντικούς ή άμυνες ομάδων εκτός θέσης και η επίθεση να διακόπτεται από ένα «επαγγελματικό φάουλ». Πλέον αυτό θα τιμωρείται με 2 βολές και κατοχή στον αντίπαλο! Πραγματικά μεγάλη αλλαγή για ομάδες που στηρίζουν το παιχνίδι τους σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Οι προπονητές τουλάχιστον περιμένουν πιο γρήγορο ρυθμό και μεγαλύτερα σκορ (Στοιχηματικό Tip εκ μέρους τους;).

Οι Ομάδες

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που κατέκτησε μετά από προσπάθειες 8 ετών και μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων τον πολυπόθητο τίτλο! Φυσικά, ο Έλληνας κόουτς (ο 2ος Έλληνας που κατακτά την διοργάνωση) παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας και είδε το ρόστερ του όχι απλά να παραμένει το ίδιο ισχυρό, αλλά να ενισχύεται κιόλας. Αποκτήθηκε ο Τζέιμς Όγκοστιν για το “5”, ένας ικανότατος finisher τόσο κοντά στο καλάθι όσο και από μέση απόσταση. Το θετικό για τους Ρώσους είναι πως σε μια χρονιά που αρκετοί αστέρες πήγαν στο ΝΒΑ, εκείνοι δεν έχασαν κανέναν!  Σημείο αναφοράς παραμένει το δίδυμο Ντε Κολό – Τεόντοσιτς που είναι το πιο ποιοτικό της Ευρώπης. Περιμένουμε μια ΤΣΣΚΑ και πάλι με έμφαση στην επίθεση, το γρήγορο μπάσκετ και τα υψηλά σκορ. Το να καταφέρει η ΤΣΣΚΑ να κερδίσει πάνω από 23 ματς πληρώνει στο 1.87.

Φενέρμπαχτσε

Η φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να μην κατάφερε να φέρει το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη (Το φόλοου του Κριάπα του το στέρησε) αλλά φέτος με το Final-4 να γίνεται στην έδρα του, έχει όλα τα εχέγγυα για να το πετύχει. Το ρόστερ του παρέμεινε υψηλού επιπέδου με όλους τους σταρ του να παραμένουν (Μπογκντάνοβιτς, Βέσελι, Σλούκας, Ντίξον, Ουντό) ενώ πήρε και τον Τζέιμς Νάναλι, τον MVP του Ιταλικού πρωταθλήματος, ένα ψηλό 3ρι και χαρισματικό σκόρερ. Φέτος περιμένουμε τη Φενέρ, να στηρίζεται στην επίθεση, το πικ εν ρολ και τους χαρισματικούς “1 on 1” παίκτες του. Το να καταφέρει η Φενέρ του Ζοτς να κερδίσει 22+ ματς πληρώνει στο 1.87.

Ολυμπιακός

Ο πρωταθλητής Ελλάδος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποιά είναι όμως τα νέα δεδομένα για τους φετινούς “ερυθρόλευκους”; Όσον αφορά στις μεταγραφικές κινήσεις ο Ολυμπιακός δεν ήταν και πολύ δραστήριος, όμως αλλάζει σε σχέση με πέρυσι… και αλλάζει πολύ. Η μοναδική ηχηρή του μεταγραφή ήταν αυτή του Έρικ Γκριν, ενός Αμερικανού γκαρντ που μπορεί να παίξει με άνεση τόσο στη θέση “ένα” όσο και στη “δύο” και, όπως δηλώνει ο ίδιος, ήρθε για να δώσει την επιθετικότητα που έλειπε πέρυσι. Χωρίς αμφιβολία όμως, η μεγαλύτερη (εσωτερική) αλλαγή έχει γίνει στη θέση του σέντερ. Ο Πάτρικ Γιάνγκ έχοντας χάσει μια ολόκληρη χρονιά με τον τραυματισμό του επέστρέψε δριμύτερος και θα είναι το βαρόμετρο για την ομάδα του Σφαιρόπουλου και στις δύο ρακέτες. Back-up στη θέση “πέντε” θα είναι ο Μιλουτίνοφ, ο νεοαποκτηθείς Καναδός, Κεμ Μπιρτς, και ο Αγραβάνης όποτε χρειαστεί, αφού ο Οθέλλο Χάντερ αποχώρησε. Οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης και Πρίντεζης θα είναι πάντα εκεί με το γνωστό, “ελληνικό” πάθος στο παρκέ, ενώ οι Λοτζέσκι και Χάκετ θα βάζουν τα καλάθια στα δύσκολα και όποτε δεν τραβάνε οι υπόλοιποι. Όχι, δεν τον ξεχάσαμε. Άλλωστε αυτός δεν ξεχνιέται. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και αυτός που θα ανεβάσει τουλάχιστον ένα level όλους τους άλλους διαβάζοντας τις αντίπαλες άμυνες όπως μόνο αυτός ξέρει. Ετοιμαστείτε για έναν πολύ δυνατό Ολυμπιακό που πληρώνει με 12,00 σε περίπτωση κατάκτησης της κούπας!

Παναθηναϊκός

Ο επωνομαζόμενος “εξάστερος” της διοργάνωσης φέτος μπήκε αγριεμένα στη σεζόν. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο “ζωηρή” μεταγραφική περίοδο όσο στη διοίκηση της ομάδας βρίσκεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Βέβαια μιλάμε για αλλαγή εποχής, αφού ο Διαμαντίδης δεν είναι πλέον στο ρόστερ. Οι “πράσινοι” έκαναν πολύ δυναμικές κινήσεις για να καλύψουν τις περσινές τους “τρύπες”. Πρώτος και καλύτερος αποκτήθηκε ο περσινός γνήσιος MVP της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα (τυπικά τον τίτλο πήρε ο Ντε Κολό). Ο λόγος για τον Γιάννη Μπορούση που ήρθε και θα αλλάξει τις ισορροπίες στη front line. Μαζί του έφερε και τον Μάικ Τζέιμς, έναν γκαρντ με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα πέρυσι στην τρελή πορεία που έκανε η Λαμποράλ Κούτσα (φέτος Μπασκονία), όμως στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε, με την επιστροφή του να υπολογίζεται μετά τα Χριστούγεννα. Η έλευση του Σίνγκλετον δίνει μια επιλογή ψηλού με καλό σουτ και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, οι Ρίβερς και Νίκολς δίνουν στον Πεδουλάκη μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο εξαιρετικά ποιοτικές λύσεις στη θέση “τρία”. Περαστικοί ήταν οι Ουίλιαμς, Χάντερ και Χέινζ ενώ παρελθόν αποτελούν και οι Ραντούλιτσα, Γιάνκοβιτς, Παπαγιάννης. Πολλά στηρίζονται και φέτος στον Νικ Καλάθη (πλέον και με τον αδελφό του, Πατ, στην ομάδα), όμως ο Πεδουλάκης έχει σκοπό να δώσει ευκαιρίες και στους Παππά και Μποχωρίδη. Από τον πάγο βγαίνει και ο Φελντέιν με τον τραυματισμό του Τζέιμς, ο οποίος ήταν βασικός στα πλάνα του Έλληνα κόουτς. Καταλυτική η παρουσία του Γκιστ στο “τέσσερα” φυσικά, που φέτος δεν θα χρειαστεί να φάει τόσο ξύλο στο “πέντε” όσο πέρυσι, ενώ ο Αντώνης Φώτσης στα τελειώματα της καριέρας του παραμένει σταθερή αξία. Στο 3,00 η απόδοση για να μπουν στο final-four οι “πράσινοι”.

Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα άλλαξε. Η περσινή απογοητευτική χρονιά ανάγκασε την διοίκηση της ομάδας να αλλάξει. Ο Τσάβι Πασκουάλ, ο πιο αμφιλεγόμενος ίσως προπονητής στην Ευρώπη, με φανατικούς φίλους και ακόμα πιο φανατικούς αμφισβητίες αποτελεί παρελθόν μετά από 8 χρόνια και ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξαργύρωσε την εκπληκτική σεζόν στην Κουμπάν και ανέλαβε τον ιστορικό σύλλογο. Μαζί με τον προπονητή είχαμε και πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Οι Σατοράνσκι και Αμπρίνες πήγαν στο ΝΒΑ, ενώ στη Βαρκελώνη έφτασαν τρεις σπουδαίοι παίκτες που μπορούν να επαναφέρουν την ομάδα στο τοπ επίπεδο. Το δίδυμο Ράις – Κόπονεν ήρθε από την Κίμκι για να γεμίσει την περιφέρεια και ο Βίκτορ Κλαβέρ ήρθε μαζί με τον Μπαρτζώκα από την Κουμπάν. Ο Μπαρτζώκας έχει βάλει πλέον στην ομάδα την έννοια της άμυνας, ενώ ο Ράις θα γίνει ο νέος του “Ντιλέινι” ο παίκτης δηλαδή που με την μπάλα στα χέρια θα δημιουργεί όλα τα miss-match που θέλει ο κόουτς. Θα καταφέρει  ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατέκτησε Ευρωλίγκα να πάει την Μπαρτσελόνα στο Final-4; Αν η απάντηση είναι θετική, η απόδοση είναι στο 2.50!

Ρεάλ Μαδρίτης

Η βασίλισσα της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να στοχεύει μόνο στην κορυφή. Πέρυσι έπεσε πάνω στη Φενέρ στους 8 και μοιραία αποχαιρέτησε. Φέτος ενίσχυσε τη γραμμή της που πονούσε πιο πολύ, δηλαδή τη front line. Απέκτησε τον Οθέλλο Χάντερ από τον Ολυμπιακό κι έναν ψηλό με χαρίσματα κοντού. Ο λόγος για τον Άντονι Ράντολφ, έναν παίχτη πολυτέλεια για την Ευρωλίγκα, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρομερή περσινή πορεία της Κουμπάν του Μπαρτζώκα. Επίσης, αποκτήθηκε ο Ντρέιπερ στα γκαρντ, όμως σε καμία μα καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Σέρχι Ροντρίγκεθ που έφυγε για το ΝΒΑ. Με λίγα λόγια ο Γιουλ γίνεται πλέον ο “εγκέφαλος” της Ρεάλ και ο Λάσο περιμένει πολλά από αυτόν. Το γεγονός να μην είναι η Ρεάλ στο final-four πληρώνει με 2,75, πράγμα που αποδεικνύει σε πόσο μεγάλη εκτίμηση έχουν οι book τους Μαδριλένους. Σε μένα πάντως φαίνεται λουκούμι η απόδοση.

Μπασκόνια

Η ομάδα με τα χίλια ονόματα. Οι παλιότεροι την ξέρουν ως Ταού (ή Ταουγκρές), μετά τη μάθαμε ως Κάχα Λαμποράλ, πέρσι τη συνηθίσαμε ως Λαμποράλ Κούτσα ενώ φέτος για πρώτη φορά θα αγωνιστεί με το πραγματικό όνομα του κλαμπ (τα προηγούμενα ονόματα ήταν απόρροια χορηγιών), το οποίο είναι το Σάσκι Μπασκόνια. Φέτος όμως η ομάδα θα έχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα: Τη θυμάστε την περσινή ομάδα στο παρκέ; Ε, ξεχάστε τη γιατό δε θυμίζει σε τίποτα το περσινό ρόστερ. Καταρχάς άλλαξε προπονητή. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς πήγε στην Εφές και στη θέση του ήρθε ο Σίτο Αλόνσο ένας προπονητής που έκανε καλή δουλειά σε μικρότερες ισπανικές ομάδες (Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Μπανταλόνα). Επίσης έφυγε όλος ο κορμός (Μπουρούσης, Άνταμς, Τζέιμς, Κοζέρ, Μπερτάνς, Πλάνινιτς). Έκανε πάντως το “μπαμ” με την απόκτηση του Αντρέα Μπαρνιάνι, ενός παίκτη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα. Μαζί του ήρθαν από το ΝΒΑ, ο Σέιν Λάρκιν και ο Ροντρίγκ Μπομπουά δυο αρκετά καλοί Αμερικάνοι. Οι Χανγκά, Μπλάζιτς, Σενγκέλια, Τίλιε έμειναν να μας θυμίζουν κάτι από πέρσι. Το να καταφέρει η Μπασκόνια να μπει στην οχτάδα πληρώνει στο δελεαστικό 5.00!

Μακάμπι

Προσπαθώ να θυμηθώ χειρότερη χρονιά από την περσινή της Μακάμπι αλλά δεν μπορώ. Αποκλείστηκε από την πρώτη φάση της διοργάνωσης, διασύρθηκε στη συνέχεια στο Eurocup και δεν έκανε ούτε το αυτονήτο, καθώς έχασε και το πρωτάθλημα του Ισραήλ από την Μακάμπι Ρισόν. Μακάμπι είναι όμως και το χρήμα ρέει. Φέτος μάλλον θα ταίριαζε να παίζει στο ΝΒΑ με τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι. Πλέον στο ρόστερ υπάρχουν 8 Αμερικανοί, που προσθέτουν τον απρόβλεπτο παράγοντα στο παιχνίδι της. Πλήγμα ήταν ο τραυματισμός του Κουίνσι Μίλερ (άγνωστο πότε θα γυρίσει), όμως τόσο ο Σόνι Γουίμς όσο και ο Άντριου Γκάουντλοκ μπορούν να πάρουν παιχνίδι μόνοι τους, ενώ για τη θέση του ψηλού αποκτήθηκε ο Τσίρμπες από τον Ερυθρό Αστέρα. Στον πάγκο των Ισραηλινών (με μεγάλη δόση ρίσκου) θα βρίσκεται ένας “δικός τους” άνθρωπος, ο Ερέζ Έντελσταϊν, γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αφού έχει υπηρετήσει ως βοηθός του Γκέρσον στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι πιθανότητες να περάσει στους 8 η Μακάμπι φαίνεται πως είναι μοιρασμένες, γι’ αυτό και οι book πληρώνουν με 1,87, όσο δηλαδή και το να αποκλειστεί.

Αναντολού Εφές

Στην Εφές είδαν και απόειδαν με τον Ίβκοβιτς και αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. Μετά την περσινή κακή σεζόν όπου και πάλι η Εφές δεν πλησίασε στο Final-4, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να κάνει αλλαγές. Στον ρόλο του προπονητή θα δούμε τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος μετά την εκπληκτική ομάδα που δημιούργησε στη Βιτόρια (Λαμποράλ), έχει την ευκαιρία να δουλέψει με μεγαλύτερο μπάτζετ στα χέρια του. Οι αλλαγές στο ρόστερ αρκετές. Ντάριο Σάριτς, Ντίμπλερ, Κρστιτς, Τάιους έφυγαν, ενώ οι Μπράις Κότον (Από ΝΒΑ), Ντεσόν Τόμας (Από NBDL και πριν 2 χρόνια στην Μπάρτσα), Χόνεϊκατ (Από Κίμκι) και Όμιτς (Από Γκραν Κανάρια) ήρθαν για να δημιουργήσουν τη νέα Εφές. Ο Περάσοβιτς είναι προπονητής που βασίζεται στο γρήγορο μπάσκετ, στα πολλά σουτ και στην απειλή μακριά από το καλάθι. Αν καταφέρει ο Περάσοβιτς να φέρει την Εφές στα play-off της Ευρωλίγκα, τότε θα πληρώσει στο 1.87.

Αρμάνι Μιλάνο

Πολύ πιο δυνατή σε σχέση με την περσινή απογοητευτική χρονιά περιμένουμε την Αρμάνι Μιλάνο. Οι Ιταλοί πρωταθλητές ενισχύθηκαν σημαντικά με την έλευση των Ραντούλιτσα και Ζόραν Ντράγκιτς (στη θέση των Λαφαγιέτ και Μπατίστα), ενώ παρέμεινε στο ρόστερ ο βασικός κορμός με τους Σιμόν, Καλνιέτις, ΜακΝίλ. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, επιτυχία ήταν η παραμονή του Τζεντίλε που και φέτος θα είναι το αστέρι στα χέρια του κόουτς Ρέπεσα, αφού ο Ιταλός φόργουορντ δεν ενέδωσε στο φλερτ με το ΝΒΑ. Ο Κροάτης τεχνικός αμφισβητήθηκε πολύ έντονα πέρυσι, όμως παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας (μέχρι την επόμενη “γκέλα” θα πω εγώ). 4,75 δίνει η Αρμάνι σε περίπτωση που περάσει στους 8 καλύτερους.

Νταρουσάφακα

Οι νεόπλουτοι. Η ομάδα από την Τουρκία, αποφάσισε μετά την περσινή παρθενική σεζόν στην Ευρωλίγκα να κάνει το βήμα παραπάνω και να δώσει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια για το ρόστερ της. Καταρχάς, πήρε τον καλύτερο προπονητή που κυκλοφορούσε ελεύθερος. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, επέστρεψε από το ΝΒΑ για να δημιουργήσει μια ακόμα δυνατή τουρκική ομάδα. Ο Μπλατ πήρε παίκτες. Και πήρε καλούς παίκτες. Καταρχάς “ξήλωσε” τον περσινό κορμό (Σαβάς, Γκόρντον, Μπιέλιτσα, Πρέλντζιτς, Τσετίν, Μαρκοϊσβίλι, Ρέντινγκ). Στη συνέχεια απέκτησε τον σούπερ σκόρερ, Τζέιμς Άντερσον (πρώην Ζαλγκίρις), τον Μπράντλει Γουοναμέικερ (εκπληκτική σεζόν πέρσι με Μπάμπεργκ), τον πρώτο σκόρερ του Ισραηλινού πρωταθλήματος, Γουίλ Κλάιμπερν, τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήατος στην Τουρκία, Άντριαν Μόερμαν, τον Μπερτάνς από την Μπιλμπάο και τον Μπατούκ από την Εφές. Παρέμειναν οι Σλότερ, Ερντέν, Γουιλμπέκιν, Χαρανγκόντι. Εκ πρώτης όψεος βλέπουμε μια ομάδα με εκπληκτικό ταλέντο στην επίθεση. Το θέμα είναι πως θα ταιριάξει ο Μπλατ όλα αυτά τα “όπλα” και πως θα λειτουργήσουν οι ρολίστες (Σλότερ, Ερντέν, Γουιλμπέκιν Χαρανγκόντι) στην ομάδα. Αν ο Μπλατ καταφέρει να στείλει τη Νταρουσάφακα στους “8” τότε θα πληρώσει στο 1.75.

Μπάμπεργκ

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Η Μπάμπεργκ κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας και θα συμμετέχει και αυτή στη νέα εποχή της Ευρωλίγκα. Ο Αντρέα Τρινκιέρι έμεινε στην ομάδα και θα έχει την ευκαιρία να “τρελάνει” εκ νέου την Ευρώπη με το πολύ καλό μπάσκετ που παίζει. Φυσικά παρών θα είναι και ο ηγέτης της ομάδας, Νίκος Ζήσης, όντας εκ των πιο έμπειρων παικτών στην διοργάνωση. Μαζί του σχεδόν όλος ο περσινός κορμός, εκτός από τον Γουοναμέικερ που πήγε στην “αγκαλιά” του Μπλατ. Ο Τρινκιέρι απέκτησε τον Φαμπιάν Κοζέρ από την Λαμποράλ, ενάν εκπλητικό pure σκόρερ. Απέκτησε και τον Μάοντο Λο, έναν νεαρό, ταλαντούχο αλλά άπειρο Αμερικάνο “άσσο”, αλλά και τον έμπειρο σέντερ/φόργουορντ, Βερεμένκο. Σαφώς και η Μπάμπεργκ δεν είναι φαβορί για τους “8”. Γι’ αυτό και η απόδοσή της βρίσκεται στο 10.00!

Ερυθρός Αστέρας

Ο Ερυθρός Αστέρας, θα πάρει μέρος στην Ευρωλίγκα ως η ομάδα που κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς παραμένει στον πάγκο της ομάδας, αφού η δουλειά του έχει εκτιμηθεί (αναμενόμενα) ως ικανοποιητική. Το ρόστερ της ομάδας είναι μάλλον αποδυναμωμένο αφού έφυγαν κάποιοι πολύ σημαντικοί παίκτες. Οι Κουίνσι Μίλερ και Μάικ Τσίρμπες, το “φονικό δίδυμο” των ψηλών της ομάδας, πήγε πακέτο στη Μακάμπι, ενώ και ο Τάρενς Κίνσεϊ πήγε στο Ισραήλ για να παίξει στη Χάποελ του Αμάρε. Απών θα είναι και ο έτερος σέντερ, Στίματς που πήγε στην Τουρκία. Ήρθαν στην ομάδα, ο Κούζμιτς από τον Παναθηναϊκό για να παίξει βασικό “5ρι”, ο Τσάρλς Τζέκινς που επιστρέφει στο Βελιγράδι (έπαιξε για 2 χρόνια στον Αστέρα) για να δώσει σκοράρισμα από την περιφέρεια, και ο Μίλκο Μπιέλιτσα για βοήθεια στη ρακέτα. Ο Αστέρας η αλήθεια είναι πως θα στηριχτεί στην έδρα του για να κάνει νίκες (και εκεί μπορεί να κάνει μεγάλες νίκες), όμως σίγουρα είναι από τις ομάδες που περιμένουμε να τερματίσουν κάτω από την 13η θέση. Αν γίνει το “θαύμα” και μπει στην οχτάδα, τότε θα πληρώσει στο 30.00!

Ζαλγκίρις

Στα πρώτα του βήματα ως κόουτς ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους την περσινή σεζόν έδειξε ότι έχει αρκετές ικανότητες. Ο Λιθουανός τυγχάνει πλήρους αποδοχής των συμπατριωτών του και είναι το απόλυτο αφεντικό στη Ζαλγκίρις. Στα χέρια του, ωστόσο, δεν έχει παίχτες που μπορούν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από μια αξιοπρεπή παρουσία. Αν εξαιρεθούν δύο-τρεις εξαιρετικά καλές μονάδες, όπως κυρίως ο Γιανκούνας στο “τέσσερα”, ο Σεϊμπούτις και ο Βέστερμαν στα γκαρντ και ο Ουλανόβας στο “τρία”, όλοι οι υπόλοιποι υπολείπονται ποιότητας για ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Το ζήτημα είναι πως οι Λιθουανοί γνωρίζοντας τις δυνατότητές τους θα μπαίνουν στα ματς με αυτό που λέμε “άγνοια κινδύνου” και χωρίς άγχος κάνοντάς τους επικίνδυνους ιδιαίτερα μέσα στο Κάουνας (ποιός μπορεί να ξεχάσει την περσινή 20άρα επί του Ολυμπιακού;). Έχει ελάχιστες πιθανότητες για πρόκριση η Ζαλγκίρις, όμως το 30,00 είναι άκρως ελκυστικό.

Γαλατασαράι

Όσοι έτυχε να δείτε πέρυσι παιχνίδι της Γαλατά… ξεχάστε ό,τι είδατε. Μπαίνει στη διοργάνωση ως πρωταθλήτρια του Eurocup, στόχος για τον οποίο δεν χρειάστηκε να “ιδρώσει” και πολύ. Φέτος οι Τούρκοι δεν έκαναν απλώς lifting στο ρόστερ τους αλλά το μετέβαλαν κατά 70%. Αποκτήθηκαν ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Τζάστιν Ντέντμοντ. Ναι, καλά θυμάστε, αυτός ο Αμερικανός που έβλεπε σαν βαρέλι το καλάθι τη σεζόν 2013-14 με τη φανέλα της Ζαλγκίρις. Μια χαρά έχει γεμίσει και η ρακέτα των Τούρκων με Πλάις, Τάιους και Όστιν Ντέι στη θέση των Λάσμε και Κρστιτς. Ο Αταμάν φρόντισε να πάρει και παίχτες για την πάρτη του, αυτούς που λέμε “παίχτες προπονητή” για τα απαραίτητα στο παρκέ. Τρανό παράδειγμα ο Εμίρ Πρέλντζιτς, ένα πασπαρτού για όλες τις δουλειές. Είναι outsider η Γαλατά φέτος, όμως μπορεί, ειδικά μέσα στο γήπεδό της, να προκαλέσει ζημιές στους μεγάλους. Όποιος πιστεύει στους Τούρκους μπορεί να πάρει το 4,50 που δίνει η πρόκρισή τους στους 8.

Ούνιξ

Ένα από τα μεγαλύτερα outsider της διοργάνωσης φέτος είναι η Ούνιξ του Ευγκένι Πασούτιν. Παίρνει μέρος στην Ευρωλίγκα ως δευτεραθλήτρια Ρωσίας και ομολογουμένως υστερεί πολύ στο ρόστερ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι έφτασαν στο final-four οι Λαμποράλ και Κουμπάν, οπότε ας μην αποκλείουμε τίποτα. Στους Ρώσους τα πάντα κινούνται γύρω από τον Κιθ Λάνγφορντ. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι αυτός που σκοράρει, αυτός που πασάρει, αυτός που οργανώνει. Βέβαια, υπάρχουν ρολίστες εγνωσμένης αξίας όπως ο δικός μας, Κώστας ΚαΪμακόγλου, και ο νεοαποκτηθείς Κότι Κλαρκ. Θετικό επίσης στοιχείο είναι η ομοιογένεια, καθώς το ρόστερ αποτελείται κυρίως από Ρωσους παίχτες. Με 5,20 πληρώνει η πρόκριση της Ούνιξ στους 8.

Τα στοιχήματα της Euroleague

Η πεμπτουσία για ανθρώπους σαν εμάς, που μελετούν με τις ώρες τα ρόστερ των ομάδων και τις φιλοσοφίες των κόουτς. Οι προσφορές σε μακροχρόνια στοιχήματα,  τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο είναι πάρα πολλές!

Τα Ομαδικά Στοιχήματα

Η Κούπα

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το ερώτημα από τώρα υπάρχει: Ποια ομάδα θα το κατακτήσει; Το φαβορί φυσικά υπάρχει και είναι αυτό που κατέκτησε πέρσι το τρόπαιο. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Ιτούδη, Τεόντοσιτς, Ντε Κολό βρίσκεται στο 3.00! Από κοντά και η Φενέρμπαχτσε των Ομπράντοβιτς – Σλούκα (3.60), ενώ ακολουθούν οι ισπανικές υπερδυνάμεις, Ρεάλ (6.00) και Μπαρτσελόνα (10.00). Όσο για τις δικές μας ομάδες; Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός πληρώνουν στο 12.00! Και αν υπάρχει value σε μεγάλες αποδόσεις; Φυσικά. Η Μακάμπι τελείως ανανεωμένη με φοβερό ρόστερ που μπορεί να φτάσει στο Final-4 και πληρώνει στο 20.00, ενώ η Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ βρίσκεται στο 22.00. Μην ξεχνάμε ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ και πόσα λεφτά έχουν δώσει οι Τούρκοι φέτος.  Τι δε θα έπαιζα; Εννοείται ΤΣΣΚΑ και Φενέρ αφού το 3.00 και το 3.60 μόνο σοβαρές αποδόσεις δεν της λες για βάθος σχεδόν εννιαμήνου!

Το Final Four

Και αν η κούπα είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο», τότε το Final Four είναι η «Μέκκα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Για να πιάσουμε κι άλλες θρησκείες). Όλοι στο τέλος θέλουν να πάνε εκεί. Εκεί που κρίνονται όλα. Φαβορί και εδώ υπάρχουν και μάλιστα τεράστια! Για την ακρίβεια, οι μπουκ πιστεύουν ότι ΤΣΣΚΑ (1.18), Φενέρ (1.22) και Ρεάλ (1.40) έχουν «κλείσει» από τώρα μια θέση  για την Κωνσταντινούπολη. Από κει και πέρα Μπαρτσελόνα (2.50), Ολυμπιακός (2.75) και Παναθηναϊκός (3.00) ακολουθούν. Και εδώ value θα κρίναμε την απόδοση της Μακάμπι (5.00). Αν ο Εντελστέιν αποδειχθεί άξιος για τον πάγκο της δηλαδή. Ένα «λαχείο» μπορεί να αποδειχθεί σε αυτό το στοίχημα, η Μπασκόνια. Με ένα ρόστερ που είναι ικανό για το καλύτερο και το χειρότερο, το 15.00 θα ήταν σίγουρα ελκυστικό! Τι δε θα έπαιζα; Εννοείται Ρεάλ. Στο 1.40 μια ομάδα που εξαρτάται αποκλειστικά από την δημιουργία του Γιουλ δεν το λες και ενδιαφέρον.

Το Top-8

Η δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Εκεί που όπως είπαμε οι 8 καλύτερες ομάδες θα ζευγαρώσουν με έπαθλο τη συμμετοχή στο Final-4. Μεγάλο ζητούμενο οι θέσεις 3-4 που δίνουν πλεονέκτημα έδρας, αφού γι’ αυτές θα γίνει πραγματική μάχη (Δεδομένου ότι ΤΣΣΚΑ και Φενέρ είναι για 1-2). Εκεί και αν έχουμε φαβορί. Για ΤΣΣΚΑ και Φενέρ δεν υπάρχει καν απόδοση. Ούτε 1.01. Από κει και πέρα Ρεάλ(1.03), Ολυμπιακός (1.05), Παναθηναϊκός (1.05), Μπαρτσελόνα (1.06) είναι οι 4 ομάδες που ακολουθούν σε αποδόσεις «τράπεζας». Εφές, Νταρουσάφακα και Μακάμπι ακολουθούν με αποδόσεις γύρω από το 1.80. Γαλατασαράι (4.50) και Μπασκόνια (5.00) είναι τα value αουτσάιντερ. Τι δε θα έπαιζα; Καμία από όσες έχουν απόδοση κάτω από το 1.06 εννοείται. Από κει και πέρα όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο.

Τα Ατομικά Στοιχήματα

Δυο μεγάλες κατηγορίες έχουμε εδώ. Πρώτα για τον πρώτο σκόρερ της κανονικής περιόδου κα ι μετά για τον MVP της κανονικής περιόδου.

Ο πρώτος σκόρερ

Ο πρώτος σκόρερ εδώ αφορά μόνο την κανονική περίοδο, χωρίς το Top-8 και το Final four. Φαβορί φυσικά ο Ντε Κολό (3.75) αλλά και ο Λάνγκφορντ (4.00) που είναι «όλη η Ούνικς» επιθετικά. Φυσικά η λίστα είναι ατελείωτη, οπότε ας πάμε κατευθείαν στο «ψητό». Ο Γκάουντλοκ (7.00) είναι μια πρώτη φυσική επιλογή αφού μιλάμε για τον καλύτερο σκόρερ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ο Γιουλ (9.00) που περιμένουμε να πάρει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες από πέρσι τώρα που έφυγε ο Ροντρίγκεθ, ενώ ίσως αξίζει και «μια ζαριά» στον Αντρέα Μπαρνιάνι (15.00), το επιθετικό ταλέντο του οποίου είναι μοναδικό!

Ο MVP

Το βραβείο του MVP παραδίδεται κάθε χρόνο λίγο πριν το Final-4. Πέρσι το σήκωσε ο Νάντο Ντε Κολό, ο παίκτης που κατέκτησε κάθε ατομικό βραβείο στην διοργάνωση! Και φέτος αυτός είναι το φαβορί (5.00). Ποιος μπορεί να αδικήσει τους μπουκ φυσικά; Από κοντά και ο Τεόντοσιτς (5.00) αλλά και ο παίκτης-έκπληξη της περσινής διοργάνωσης, Γιάννης Μπουρούσης (7.00). Καλή επιλογή είναι ο Μπογκντάνοβιτς (15.00). Ο Σέρβος αναμένεται να είναι φέτος “το πρώτο βιολί” της Φενέρ, ενώ καλή χρονιά περιμένουμε από τον Ερτέλ (35,00). Εκεί βέβαια μετράει η πορεία της Εφές και που μπορεί να φτάσει, οπότε μπαίνουμε και σε άλλες συζητήσεις.

Επίλογος

Η φετινή Ευρωλίγκα αναμένεται με περισσότερη ανυπομονησία από ποτέ. Το νέο format και οι πολλές αλλαγές στα ρόστερ μας κάνουν να έχουμε πολλά ερωτηματικά αλλά και μεγάλη αγωνία. Οι δυο εκπρόσωποι της χώρας μας, αναμένονται πολύ δυνατοί και πάλι. Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει πια τεράστια προσωπικότητα και φιλοσοφία winner, ενώ ο Παναθηναϊκός απέκτησε επιτέλους ρόστερ που μπορεί να τον επαναφέρει στην κορυφή. Το Τζάμπολ γίνεται την Τεταρτη 12 Οκτωβρίου με το Ρεάλ – Ολυμπιακός. Το ζευγάρι του τελικού το 2013 και το 2015.

Ως τότε τι μένει; Μα φυσικά να απολαύσουμε το promo video που ετοίμασε για φέτος η Ευρωλίγκα. Χωρίς υπερβολές πρόκειται για το καλύτερο «αθλητικό» που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Με στυλ «Η συμμορία των 12», με τον Σόνι Γουίμς να κάνει τον Τζορτζ Κλούνει, ο Αντρέα Μπαρνιάνι κάνει τον «ωραίο», ο Νάντο Ντε Κολό τον «τυχερό». Ώσπου φτάνουμε στο δίδυμο που θα «κλέψει» το τρόπαιο από το Καζίνο της Βαρκελώνης. Το Γιάννη Μπουρούση και το Βασίλη Σπανούλη ο οποίος σαν άλλος Βενσάν Κασέλ, θα χορέψει ζεϊμπέκικο (και όχι κάτι σαν break dance όπως ο Κασέλ στο Ocean’s Twelve) και θα καταφέριε να ξεγελάσει τα λέιζερ και να πάρει το τρόπαιο.

Και όπως λέει και ο Κλαβέρ στην τελευταία ατάκα του βίντεο: «Και τώρα ποιος θα το πάρει;»

Σε ενδιαφέρει