Τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο ‘πιάτο’ σας

Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ έχουν ήδη ξεκινήσει και καλό θα είναι να έχουμε μια εικόνα των προκριματικών των δυο διοργανώσεων.
champ europ

Μέσα στον “τυφώνα Euro” λίγοι έχουν προσέξει ότι η καινούργια σεζόν των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) έχει ήδη ξεκινήσει. Ο πρώτος προκριματικός τόσο της μιας όσο και της άλλης διοργάνωσης  

Το Τσάμπιονς Λιγκ

Ο πρώτος προκριματικός έγινε και οι 8 ομάδες που συμμετείχαν ήδη έγιναν τέσσερις. Στον 2ο προκριματικό θα συμμετέχουν 34 ομάδες. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 12-13 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 19-20 του ίδιου μήνα. 

Μπες και παίξε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα.

Έπειτα ακολουθεί ο τρίτος προκριματικός, όπου εκεί θα συμμετέχουν και οι δυο ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Η κλήρωση θα γίνει στις 15 Ιουλίου. Εκεί οι ομάδες χωρίζονται σε δυο διαφορετικούς προκριματικούς. Στο ένα γκρουπ μπαίνουν οι πρωταθλήτριες ομάδες και στο άλλο γκρουπ συμμετέχουν οι μη πρωταθλητές. Στο γκρουπ των πρωταθλητών ο Ολυμπιακός είναι ήδη πρώτος ανάμεσα στις ομάδες που συμμετέχουν οπότε είναι στο γκρουπ των ισχυρών. Στον άλλο όμιλο, εκείνο των μη πρωταθλητών ο ΠΑΟΚ θα είναι στο γκρουπ των αδύναμων, οπότε θα παίξει με μια καλή ομάδα, όπως η Σαχτάρ, ο Άγιαξ, η Φενέρμπαχτσε.

Μετά τον 3ο προκριματικό, υπάρχει ο play-off γύρος όπου και πάλι οι ομάδες θα είναι χωρισμένες σε ομίλους (πρωταθλητές / μη πρωταθλητές). Η κλήρωση θα γίνει στις 5 Αυγούστου. Στο γκρουπ των πρωταθλητών, ο Ολυμπιακός αν έχει πρώτα προκριθεί θα είναι και πάλι στους ισχυρούς. Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ θα είναι στο γκρουπ των αδύναμων και ο αντίπαλος θα είναι μια πολύ ισχυρή ομάδα όπως η Σίτι, η Πόρτο, η Βιγιαρεάλ. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 16-17 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί τους θα γίνουν στις 23-24 Αυγούστου.

Το Γιουρόπα Λιγκ

Στο Γιουρόπα Λιγκ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Πρώτον εδώ δεν υπάρχει όπως είναι λογικό διαχωρισμός των ομάδων σε πρωταθλήτριες και μη. Εδώ όμως έχουμε προκριματικούς γύρους με πολύ περισσότερες ομάδες. 

Στον πρώτο προκριματικό συμμετείχαν 94 ομάδες. Οι αγώνες έχουν ήδη γίνει και οι 47 ομάδες έχουν προχωρήσει στον επόμενο γύρο.

Στον δεύτερο προκριματικό, συμμετέχουν 66 ομάδες χωρισμένες σε 33 ζευγάρια. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 14 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί τους θα διεξαχθούν στις 21 Ιουλίου. Εδώ θα έχουμε ελληνική εκπροσώπηση αφού θα συμμετέχει και ο ΠΑΣ Γιάννενα ο οποίος κληρώθηκε με τη νορβηγική  Οντ.

Στον τρίτο προκριματικό γύρο, η κλήρωση του οποίου θα γίνει στις 15 Ιουλίου, αναμένεται να συμμετέχουν 58 ομάδες. Εδώ θα έχουμε πλήρη ελληνική εκπροσώπηση, αφού τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η ΑΕΚ θα είναι στην κλήρωση. Αν δε, καταφέρει να προκριθεί και ο ΠΑΣ θα είναι και οι 3 ελληνικές ομάδες στην κληρωτίδα. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 28 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί στις 4 Αυγούστου.

Από τις ομάδες που θα προκριθούν από τον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ (29 συνολικά) και από τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (14 συνολικά) θα προκύψει ο play-off γύρος των προκριματικών. Οι 44 ομάδες θα χωριστούν σε 22 ζευγάρια με την κλήρωση της 5ης Αυγούστου. Σε περίπτωση που οι ελληνικές ομάδες προκριθούν, τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών και η ΑΕΚ με τον ΠΑΣ στο γκρουπ των αδύναμων. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 18 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 25 Αυγούστου.

Σε ενδιαφέρει