Αφιέρωμα στην Αυστριακή Bundesliga

Αφιέρωμα στην Αυστριακή Bundesliga

Όλα είναι έτοιμα για την πρώτη σέντρα στην Βundesliga της Αυστρίας. Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου δεν είναι άλλη από τη συνήθης… ύποπτη τα τελευταία χρόνια Redbull Σάλτσμπουργκ. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουν να την κοντράρουν η Ραπίντ Βιέννης και η Στουρμ Γκρατς, η ιστορία των οποίων δεν μπορεί να αρκεστεί πλέον με μια απλή πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, πρώτο φαβορί θεωρείται η Αντμίρα, η οποία την περασμένη σεζόν γλίτωσε στο… παρά πέντε και αυτήν την ώρα που μιλάμε ταλανίζεται από πολλά οικονομικά προβλήματα. Στα αξιοσημείωτα του νέου πρωταθλήματος έχουμε την επιστροφή στα “μεγάλα σαλόνια”, ύστερα από απουσία δύο ετών, της ιστορικής Μάτερσμπουργκ, η οποία παραδόξως για νεοφώτιστη αποτελεί το τρίτο φαβορί κατά σειρά (βάση αποδόσεων τουλάχιστον) για επιστροφή στη δεύτερη κατηγορία.

Σύστημα διεξαγωγής

Δέκα, συνολικά, ομάδες απαρτίζουν την αυστριακή Bundesliga, η οποία αποτελείται από 36 αγωνιστικές με τις ομάδες να αναμετρώνται τέσσερις φορές μεταξύ τους (δύο εντός και δύο εκτός). Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κατακτά τον τίτλο και παίρνει το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League των πρωταθλητών, ενώ η δεύτερη μπαίνει στο αντίστοιχο γκρουπ των μη πρωταθλητών. Οι θέσεις τρία έως και πέντε οδηγούν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αν ο Κυπελλούχος τερματίσει πιο κάτω από την πέμπτη θέση «κλέβει» το εισιτήριο από την πέμπτη ομάδα της βαθμολογίας. Τέλος, η δέκατη θέση οδηγεί στην δεύτερη κατηγορία.

Ομάδες

Redbull Σάλτσμπουργκ

Στο… χαλαρό έφτασε στην κατάκτηση του περσινού τίτλου, χωρίς να χάσει στιγμή την πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ στο Europa League κατάφερε να φτάσει μέχρι τους «16», όπου και αποκλείστηκε από την Βιγιαρεάλ. Στον πάγκο της ομάδας κάθεται από φέτος ο Γερμανός Πήτερ Τσάιτλερ, ο οποίος είναι σχετικά άπειρος και με μοναδική αξιόλογη δουλειά στη γαλλική Τουρ. Στα μεταγραφικά, οι πρωταθλητές απέκτησαν τον Ελβετό φορ Ομπερλίν από την Ζυρίχη, τον Βραζιλιάνο μπακ Μιράντα από την Σάο Πάολο και τον Γερμανό μέσο Γιάμπο από την Καρλσούη.

Ραπίντ Βιέννης

Όσο μπόρεσε το πάλεψε για τον τίτλο, αλλά όταν έφτασε την διαφορά στους πέντε βαθμούς, ήρθε ισόπαλη 3-3 με τη Σάλτσμπουργκ και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Στον πάγκο συνεχίζει ο Ζόραν Μπάρισιτς, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου από τον Απρίλιο του 2013. Στις μεταγραφικές κινήσεις δεν έγινε κάποιο… μπαμ, όμως οι παίκτες που ήρθαν κάλυψαν τα κενά που είχε το ρόστερ. Πιο συγκεκριμένα, αποκτήθηκε ο φορ Κορέα από τη Γκρόντιχ μαζί με τον μέσο Χάσπεκ και τον μέσο Νουτς και ο κίπερ Στρεμίνγκερ από τη Βέρντερ Βρέμης.

Άλταχ

Ξεπέρασε τον εαυτό της πέρυσι, πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία, η οποία την έφερε στην τρίτη θέση. Στον πάγκο παραμένει, όπως ήταν λογικό, ο Κάναντι με τον Αυστριακό τεχνικό να ελπίζει σε μια ανάλογη πορεία και φέτος. Από τις μεταγραφές που πραγματοποίησε ξεχωρίζει η απόκτηση του Μάρτιν Χάρερ από την Αούστρια Βιέννης.

Στουρμ Γκρατς

Ο φοβερός δεύτερος γύρος που πραγματοποίησε της επέτρεψε να τερματίσει στην τέταρτη θέση πέρυσι, παίζοντας πολύ “μεστό” ποδόσφαιρο στο διάστημα από μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου. Στον πάγκο της Στούρμ παραμένει ο Φράνκο Φόντα, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Στα μεταγραφικά ξεχωρίζει η απόκτηση του μπακ Λυκογιάννη από τον Ολυμπιακό, ενώ καλές κινήσεις θεωρούνται και οι Σπέντλόφερ (από Ίντερ), Χόρβαθ (από Αούστρια Βιέννης), Πότσμαν (από Γκρόντιχ) και Ντόμπρας (από Νόισταντ).

ΒΑΚ Πέλετς

Μέσα στη μετριότητα κινήθηκε γενικά την περασμένη σεζόν η ΒΑΚ, όμως έκλεισε ιδανικά τη χρονιά εξασφαλίζοντας το τελευταίο εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Για τρίτη σερί σεζόν συνεχίζει στον πάγκο ο Κουμπάουα, υπογράφοντας νέο μονοετές συμβόλαιο. Σημαντική η απόκτηση του Σουηδού επιθετικού Χέλκβιστ από τη Νόισταντ, ενώ απέκτησε και τον αμυντικό Κόμπλεντερ από την Αούστρια Λουστενάου.

Ριντ

Μέτρια τα πράγματα και για τη Ριντ την περασμένη χρονιά, αφού από τον Φλεβάρη, ήδη, βρέθηκε εκτός στόχων και τελικά τερμάτισε έκτη, στο -8 από τις θέσεις της Ευρώπης. Στο τιμόνι της ομάδας από φέτος θα βρίσκεται ο Ισλανδός τεχνικός Κόλβντισον, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας. Σημαντικές οι προσθήκες των Αλμπέρτο Πράντα (από Κάντιθ) και Μανουέλ Γκαβιλάν (από Ζαμορά), ενώ καλή κίνηση αποτελεί και η απόκτηση του έμπειρου μπακ Μπέρκμαν από την Βάκερ Ίνσμπουργκ.

Αούστρια Βιέννης

Μόνο αποτυχημένη μπορεί να θεωρείται η περσινή χρονιά για την Αούστρια, αφού τερμάτισε στην έβδομη θέση, ενώ ηττήθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου από την Σάλτσμπουργκ. Στον πάγκο των πρωτευουσιάνων θα βρίσκεται από φέτος και για ένα χρόνο… τουλάχιστον, ο 47χρονος Τόρστεν Φινκ με πολυετή παρουσία στην Βασιλεία (2009-11) και Αμβούργο (2011-13). Σημαντικές μεταγραφές για την Αούστρια αποτελούν οι Μάριος Πεχλιβάνης από τον ΑΠΟΕΛ, Μαρτσίνκο από τη Χόφενχαϊμ, Άλμερ από το Αννόβερο, Ρόι Κέχατ από τη Χάποελ Ιρόνι και Καγιόντε από τη Μακάμπι Νετάνια.

Γκρόντιχ

Από την αρχή και μέχρι την χειμερινή διακοπή είχε μπει σε μπελάδες, όσον αφορά την παραμονή της στην κατηγορία, όμως από τον Φλεβάρη και μετά έδειξε χαρακτήρα και τελικά σώθηκε εύκολα, τερματίζοντας στην όγδοη θέση. Νέος τεχνικός στον πάγκο της Γκρόντιχ, είναι ο Πήτερ Σιότελ, ο οποίος δεν εργαζόταν πουθενά την τελευταία διετία. Τελευταία του δουλειά ήταν τις σεζόν 2011-2013, όταν και βρισκόταν στον πάγκο της Ραπίντ Βιέννης. Από τις μεταγραφές ξεχωρίζουν εκείνες των Μπέντζαμιν Σουλιμανί (από Αντμίρα), Κριστιάν Ντερφίνγκερ (από Αμβούργο) και Άραλντ Πίχλερ (από Ριντ).

Αντμίρα

Στο… τσακ σώθηκε την περασμένη σεζόν η Αντμίρα, τερματίζοντας στην προτελευταία θέση, στο +5 από την τελευταία Νόισταντ. Την κακή εικόνα της ομάδας… πλήρωσε ο Κνάλερ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον πάγκο, με τον βοηθό του επί μία τριετία Όλιβερ Λέντερερ να παίρνει προαγωγή σε πρώτος προπονητής. Τα οικονομικά προβλήματα της Αντμίρα δεν επέτρεψαν να γίνουν πολλές προσθήκες, ενώ και αυτές που έγιναν ήταν… δανεικές, όπως του επιθετικού Σταρκλ από την Ραπίντ και του αμυντικού Νέουολντ από την Λασκ.

Μάτερσμπουργκ

Έπαιξε μέχρι τέλους με τη Λίφερινγκ για την άνοδο και με το εντυπωσιακό 4-0 μέσα στην έδρα της αντιπάλου της, σφράγισε την επιστροφή στην Bundesliga ύστερα από δύο χρόνια απουσίας. Όπως ήταν λογικό, ο Ίβισα Βάστιτς συνεχίζει στον πάγκο της νεοφώτιστης με πρώτο στοχο την παραμονή στην κατηγορία. Ο Φλόριαν Τεμπλ από την Λασκ Λιντς και ο Μάριο Γκρίγκιτς από την Κάπφενμπεργκ είναι οι μοναδικές προσθήκες στο ρόστερ της Μάτερσμπουργκ.

Μακροχρόνια στοιχήματα

Με δεδομένο ότι η απόδοση για να κατακτήσει η Σάλτσμπουργκ το πρωτάθλημα βρίσκεται στο πολύ λογικό 1.25 θα κοιτάξουμε στα στοιχήματα “Νικητής χωρίς Σάλτσμπουργκ”. Για την Στουρμ Γκρατς πληρώνει με 3.30, ενώ για την Αούστρια Βιέννης 5.00 στην Stoiximan. Στην ίδια εταιρεία, το να τερματίσει τελευταία η Αντμίρα πληρώνει 2.30.

Σε ενδιαφέρει