Μουντιάλ 1974: Μπεκενμπάουερ vs Κρόιφ σημειώσατε άσο

Μουντιάλ 1974: Μπεκενμπάουερ vs Κρόιφ σημειώσατε άσο

To δέκατο Μουντιάλ της ιστορίας του ποδοσφαίρου διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία από τις 13/6 έως τις 7/7 του 1974. Το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ το πήρε η Βραζιλία λόγω της κατάκτησης τριών παγκοσμίων κυπέλλων και πλέον το καινούριο βραβείο που θα διεκδικούσαν οι ομάδες, ονομαζόταν Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA . Επρόκειτο για ένα τρόπαιο ολόχρυσο με 18 καράτια, βάρους περίπου πέντε κιλών, το οποίο καλλιτέχνησε ο Ιταλός σχεδιαστής, Σίλβιο Γκατζανίκα. Το κύπελλο σήκωσε η Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ, επικρατώντας στον τελικό της Ολλανδίας του Κρόιφ με 2-1. Οι αγώνες έγιναν σε εννιά γήπεδα: Το Παρκστάντιον του Γκεζελκίρχεν, το Ράινστάντιον του Ντίσελντορφ, το Βεστφάλενστάντιον του Ντόρτμουντ, το Φολκσπαρκστάντιον του Αμβούργου, το Νέκαρστάντιον της Στουτγάρδης, το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το Νιεντερσάχενσταντιον του Ανόβερου, το Βάλντστάντιον της Φρανκφούρτης και το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Ο τελικός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου μπροστά σε 75.000 θεατές. Πάντως, το ρεκόρ προσέλευσης έγινε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στο Δυτική Γερμανία – Χιλή, όπου παρακολούθησαν το παιχνίδι 83.168 θεατές. Γενικά, οι αγώνες έγιναν με κακές καιρικές συνθήκες και το θέαμα ήταν πολύ χειρότερο σε σχέση με το Μουντιάλ του Μεξικού. Δεν συμμετείχαν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες όπως οι Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σοβιετική Ενωση (αποσύρθηκε), Ουγγαρία και Αγγλία. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Πολωνός Λάτο, με επτά τέρματα.

Mεγάλη κόντρα “αστέρων” θα έχουμε και στα γήπεδα της Ρωσίας! Ποιος θα νικήσει; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν 16 ομάδες, σε τέσσερις ομίλους με τέσσερις ομάδες ο καθένας:

Α’ Όμιλος: Ανατολική Γερμανία 5, Δυτική Γερμανία 4, Χιλή 2, Αυστραλία 1
Β’ Όμιλος: Γιουγκοσλαβία 4, Βραζιλία 4, Σκοτία 4, Ζαϊρ 0.
Γ’ Όμιλος: Ολλανδία 5, Σουηδία 4, Βουλγαρία 2, Ουρουγουάη 1.
Δ΄Όμιλος: Πολωνία 6, Αργεντινή 3, Ιταλία 3, Αϊτή 0.

Και στην δεύτερη φάση όμως είχαμε δύο ομίλους με τέσσερις ομάδες ο καθένας. Αυτό έγινε για να έχουμε περισσότερα παιχνίδια, ώστε να υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η τελική τους βαθμολογία:

Α’ Όμιλος: Ολλανδία 6, Βραζιλία 4, Ανατολική Γερμανία 1, Αργεντινή 1.
Β’ Όμιλος: Δυτική Γερμανία 6, Πολωνία 4, Σουηδία 2, Γιουγκοσλαβία 0.

Οι δύο πρώτες των δύο ομίλων πήγαν στον τελικό και οι δύο δεύτερες στον μικρό τελικό:

Μικρός τελικός:

Βραζιλία – Πολωνία 0-1

Μεγάλος τελικός:

Ολλανδία – Δυτική Γερμανία 1-2 (Νέεσκενς 2′ (πεν.) – Μπράιτνερ 25′ (πεν.), Μίλερ 43′)

Ο τελικός ξεκίνησε εντυπωσιακά για την Ολλανδία και έχει μείνει στην ιστορία ο τρόπος που μπήκε το πρώτο γκολ. Μετά την σέντρα, οι Ολλανδοί έκαναν 14 πάσες, χωρίς να ακουμπήσει τη μπάλα Γερμανός και κέρδισαν πέναλτι με τον Κρόιφ (το έκανε ο Χένες). Ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε πέναλτι σε τελικό Μουντιάλ. Οι Δυτικογερμανοί γίνονταν καλύτεροι από λεπτό σε λεπτό, ο Φογκτς έπαιξε πολύ καλά τον Κρόιφ και στο 24′ ο Χελτσενμπάιν ανατράπηκε από τον Γιάνσεν. Ο διαιτητής έδωσε πέναλτι και ο Μπράιτνερ ισοφάρισε. Οι γηπεδούχοι δεν σταμάτησαν να πιέζουν και στο 43′, ο Μίλερ πέτυχε ένα σπουδαίο γκολ, που έμελλε να δώσει στην ομάδα του τον τίτλο. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό ήταν το τελευταίο του γκολ με την εθνική ομάδα. Οι Ολλανδοί πίεσαν στην επανάληψη, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν τον φορμαρισμένο τερματοφύλακα, Σεπ Μάγερ.

Μεγάλο ματς ήταν το Ανατολική Γερμανία – Δυτική Γερμανία στην πρώτη φάση, καθώς αναμετρούνταν εκτός από δύο κράτη και ο κουμμουνισμός με την δεξιά. Οι Δυτικοί ήταν καλύτεροι, όμως οι Ανατολικοί κέρδισαν με 1-0, χάρη σε τέρμα του Σπάρβασερ στο 77′. Το γκολ αυτό ήταν τόσο σημαντικό που ο σκόρερ δήλωσε μετά: “Εάν στον τάφο μου γράφει ‘Αμβούργο, 1974’, όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται από κάτω”.
Ο Ζοάο Χαβελάνζ ανέλαβε την προεδρία της FIFA λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ και σύμφωνα με όσα δήλωσε το 2008 που αντικαταστάθηκε, τα μουντιάλ του 1966 και το 1974 ήταν στημένα. “Στα τρία ματς της Βραζιλίας το 1966, από τους τρεις διαιτητές και τους έξι βοηθούς, οι επτά ήταν Βρετανοί και οι δύο Γερμανοί. Η Βραζιλία αποκλείστηκε, τον Πελέ τον βγάλανε από τη μέση μέσω τραυματισμού και Αγγλία και Γερμανία πήγαν στον τελικό, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Αγγλος σερ Στάνλεϊ Ρους, που τότε ήταν πρόεδρος της FIFA. Στη Γερμανία το 1974 συνέβη το ίδιο πράγμα. Ο διαιτητής του αγώνα της Βραζιλίας με την Ολλανδία ήταν Γερμανός, χάσαμε 2-0 και η Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο.  Ήμασταν οι καλύτεροι στον κόσμο και είχαμε την ίδια ομάδα που είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1962 στη Χιλή και το 1970 στο Μεξικό, αλλά ήταν προγραμματισμένο για τις διοργανώτριες χώρες να κερδίσουν τον θεσμό”. Βέβαια, τα λεγόμενα του Βραζιλιάνουν δεν αποδεικνύουν τίποτα, αφού η Βραζιλία το 1974 δεν είχε την ίδια καλή ομάδα με το 1970, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως στον τελικό, το πέναλτι υπέρ της Ολλανδίας ήταν αμφισβητούμενο.  

Δείτε τι έγινε στον τελικό του Μουντιάλ:

Σε ενδιαφέρει