Οι καλύτεροι στη φετινή Ευρωλίγκα και οι πρωτιές του Καλάθη!

Παραπάνω από το 1/3 της φετινής regular season της Euroleague έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ξεχωρίσει οι πρωταγωνιστές που σε περιπτώσεις είναι οι απόλυτες εκπλήξεις.
Οι καλύτεροι στη φετινή Ευρωλίγκα και οι πρωτιές του Καλάθη!

Ως μία από τις πιο συναρπαστικές σεζόν στη Euroleague έχει εξελιχθεί η φετινή, καθώς εκτός των αναμενόμενων τριών φαβορί, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρ και Ρεάλ Μαδρίτης, πολλές ομάδες «βράζουν» στο ίδιο καζάνι και είναι δεδομένο ότι κάποια από τα μεγάλα brand name του χώρου θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός 8άδας.

Έχουμε διανύσει ήδη 12 αγωνιστικές στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης και είναι χαρακτηριστικό ότι 4(!) ομάδες ισοβαθμούν στο 6 – 6, με την Μπαρτσελόνα μάλιστα, από εκεί που ήταν εντός 4άδας πριν από περίπου έναν μήνα να είναι πλέον τυπικά στην 9η θέση.

Όλα αυτά, βέβαια, αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, και ειδικά τις επόμενες μέρες, καθώς έρχεται διπλή αγωνιστική μέρα και αναμένεται να δοκιμαστεί ο χαρακτήρας και το βάθος των ομάδων, αφού την Παρασκευή (21/12) θα έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν από του δρόμου τα μισά.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πρωταγωνιστές σε έναν τέτοιο… μαραθώνιο αγώνων, καθώς υπήρχαν εξ αρχής τα μεγάλα φαβορί, αλλά και υπάρχουν και οι new entries ή πιο σωστά αυτοί που έχουν κάνει το… ξεπέταγμα στη φετινή σεζόν.

Η στατιστική κατηγορία του «index» που πλέον είναι αυτοί που κοιτάζουν περισσότερο «ανήκει» σε ένα… αουτσάιντερ, αφού σε απόλυτο αριθμό, 1ος είναι ο σέντερ της Αρμάνι, Αρτούρας Γκουντάιτς με 243 πόντους ενώ 2ος είναι ο συμπαίκτης του, Μάικ Τζέιμς με 232 όσους και ο σέντερ της Ζαλγκίρις, Μπράντον Ντέιβις και ακολουθεί ο Γιαν Βέσελι της Φενέρ (227). Ωστόσο, σε μέσους όρους, 1ος είναι ο τραυματίας αυτή την περίοδο, Αλεξέι Σβεντ (25,88), 2ος ο Βέσελι (20,64) και 3ος ο Γκουντάιτις (20,25).

Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση είναι πλέον ο Μάικ Τζέιμς (246) που έχει εκμεταλλευτεί την απουσία του 2ου Σβεντ (202) και 3ος είναι ο Κόρι Χίγκινς (201). Πρώτος σκόρερ από τις δύο ελληνικές ομάδες είναι ο Γιώργος Πρίντεζης που έχει 148 πόντους και είναι 16ος στο σύνολο της κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Σβεντ είναι πρώτος στο μέσο όρο, έχοντας 25,25 και 2ος είναι ο Μάικ Τζέιμς με 20,50 πόντους ανά παιχνίδι.

Όπως είναι αναμενόμενο και πλέον συνιστά παράδοση, ελληνική είναι η πρωτιά στις ασίστ, αφού ο Νικ Καλάθης μπορεί να μην έχει πιάσει τα περσινά στάνταρ της απόδοσής του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι στο νούμερο 1 με 97 τελικές πάσες, ενώ ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι 1ος και στους μέσους όρους με 8,08 ασίστ ανά ματς. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο Καλάθης ανά 40 λεπτά μοιράζει 10,96 ασίστ. Δεύτερος σε απόλυτους αριθμούς είναι ο Μάικ Τζέιμς με 87 και 3ος ο Μίτσιτς της Εφές με 66. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι στην 4η θέση με 64, 5,33 ανά ματς και 8,64 ανά 40λεπτο.

Στα ριμπάουντ, ο Βενσάν Πουαριέ είναι πρώτος, έχοντας 90 στον συνολικό του απολογισμό και 7,5 ανά ματς, ενώ πολύ κοντά του βρίσκονται οι Γκουντάιτις (89) και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που έχει 87.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κλεψίματα, πρώτος είναι και εδώ ο Καλάθης, έχοντας 21 και 1,75 ανά ματς (2,37 ανά 40λεπτο), ενώ πίσω του είναι οι Καμπάτσο και Μοερμάν με 19 και 17 έχει ο Στέφαν Γιόβιτς που όμως έχει δύο παιχνίδια λιγότερα στο ενεργητικό του.

Σε ενδιαφέρει