Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η προϊστορία σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο

Mikros guru8 Νοεμβρίου2018

Δύο "αιώνια" ντέρμπι θα απολαύσουμε αυτό το τριήμερο, πρώτα στην Ευρωλίγκα μπάσκετ και μετά στη Σούπερ Λίγκα ποδοσφαίρου.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η προϊστορία σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο

Σπάνια βλέπουμε δύο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό το τριήμερο θα έχουμε δύο ματς, ένα για το μπάσκετ και ένα για το ποδόσφαιρο.Τα μεταξύ τους παιχνίδια μας έχουν προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις και πραγματικά, δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός των δύο ομάδων για να σε κρατήσουν σε αγωνία. Αρκεί να σου αρέσει είτε το μπάσκετ, είτε το ποδόσφαιρο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι μεγαλύτερη ομάδα από τις δύο συνολικά, τα μαθηματικά όμως είναι αμείλικτα και οι αριθμοί σπάνια λένε ψέμματα.

Στο μπάσκετ, παντοκράτορας είναι ο Παναθηναϊκός. Οι δύο ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους 272 φορές, με το πρώτο ματς να γίνεται το 1946. Το "τριφύλλι" μετράει 151 νίκες, έναντι 121 των Πειραιωτών, με πόντους, 18.342 για τον Ολυμπιακό και 18.755 για τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" είναι πολύ μπροστά στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς και του κυπέλλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός προηγείται στα ευρωπαϊκά, με 9 νίκες έναντι τεσσάρων του αντιπάλου του.

Στο ποδόσφαιρο, κυρίαρχος είναι ο Ολυμπιακός, με 80 νίκες, έναντι 50 του Παναθηναϊκού. Οι δυο τους έχουν έρθει και 67 φορές ισόπαλοι, στα συνολικά 197 παιχνίδια που έχουν δώσει, για όλες τις διοργανώσεις. Τα τέρματα είναι 260 - 202 υπέρ των "κόκκινων". Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο και να δούμε τα αποτελέσματα σε κάθε έδρα, ο Ολυμπιακός έχει 41-20-15 στην έδρα του και ο Παναθηναϊκός 26-30-24. Όταν η έδρα ήταν κοινή (π.χ. ΟΑΚΑ), σε 30 ματς, εννιά νίκες ο Ολυμπιακός, 7 ο Παναθηναϊκός και 14 ισοπαλίες.