Η αρνητική παράδοση της Μπάρτσα

Σήμερα σας έχω ένα πολύ δύσκολο κουίζ, το οποίο πραγματικά αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες και θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η απάντησή του.
Ian Redford

Ξέρετε ποια ομάδα είναι η μοναδική στον πλανήτη που έχει αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα τέσσερις φορές και την κέρδισε σε όλες;

Αν δεν το γνωρίζετε εκ των προτέρων δεν πρόκειται να πάει ο νους σας. Αυτή η ιστορική ομάδα είναι από την Σκωτία και δεν είναι ούτε η Σέλτικ, αλλά ούτε και η Ρέιντζερς.

Αυτή είναι η Νταντί Γιουνάιτεντ, η οποία κατάφερε να κερδίσει δύο φορές της σεζόν 66/67 στο Fairs Cup την Μπάρτσα και άλλες δύο τη σεζόν 86/87 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στις 25 Οκτωβρίου του 1966 οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στη Βαρκελώνη για τον δεύτερο γύρο του Fairs Cup και η Νταντί Γιουνάιτεντ απέδρασε με το διπλό χάρη στα γκολ των Χάινι και Σίμαν. Για τους Καταλανούς μείωσε ο Φουστέ στο 82’.

Ακολούθησε η μεταξύ τους αναμέτρηση για τον ίδιο γύρο στις 16 Νοεμβρίου του 1966 στο Ταναντάις Παρκ, με τους Σκωτσέζους να κερδίσουν εκ νέου με 2-0 αυτή τη φορά και σκόρερς Μίτσελ στο 17’ και τον Χάινι στο 48’.

Επόμενη μάχη των δύο συλλόγων 20 χρόνια αργότερα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ για τα προημιτελικά. Στο Νταντί στις 4 Μαρτίου 1987 οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν με ένα γρήγορο γκολ του Γκάλαχερ στο 2’ με 1-0. Στη συνέχεια αμύνθηκαν υποδειγματικά και στάθηκαν αρκετά τυχεροί στο φινάλε.

Στη ρεβάνς της Βαρκελώνης στις 18 Μαρτίου του 1987 η Μπαρτσελόνα μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο και έχασε πολλές ευκαιρίες από νωρίς. Τελικά χαμογέλασε στο 40’ ανοίγοντας το σκορ με τον Καλντερέ. Οι Ισπανοί είχαν στη σύνθεσή τους παικταράδες όπως ο Μάρκος Αλόνσο, ο Γκάρι Λίνεκερ  και ο Μαρκ Χιουζ. Η Νταντί Γιουνάιτεντ δεν μάσησε και από το πουθενά ισοφάρισε με τον Κλαρκ στο 85’. Η Μπάρτσα βγήκε όλη στο… ξέφωτο για να ψάξει γκολ, αλλά σε μια τρομερή κόντρα ο Φέργκιουσον στο 89’ έφερε τούμπα την αναμέτρηση, έγραψε το 1-2 και χάρισε μια τεράστια πρόκριση στην ομάδα του.

Εκτοτε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και δύσκολα οι δύο ομάδες με τα υπάρχοντα δεδομένα θα συναντηθούν και πάλι σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Σε ενδιαφέρει