Το αντίο ενός «μύθου»

Ηταν 18 Ιουλίου του 1971, σαν σήμερα δηλαδή, που ίσως ο σπουδαιότερος θρύλος του ποδοσφαίρου έδωσε την τελευταία του παράσταση με το Εθνόσημο.
pelepele

Ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο ή αλλιώς Πελέ σαν σήμερα το 1971 φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας και αποχαιρέτησε τον κόσμο που τον λάτρεψε.

Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου του 1971 και ση φιλική αναμέτρηση της Βραζιλίας με τη Γιουγκοσλαβία στο Μαρακανά ο Πελέ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια από την αγαπημένη του Σελεσάο.

O Πελέ διάλεξε να δώσει την τελευταία του παράσταση στο Μαρακανά μπροστά σε 140.000 Βραζιλιάνους, που κρέμονταν σαν τα σταφύλια από τις εξέδρες. Θέλησε να το κάνει κόντρα στην σπουδαία Γιουγκοσλαβία του τρομερού Ντζάγιτς και όχι τυχαία. Η Γιουγκοσλαβία είχε το παρατσούκλι η «Βραζιλία της Ευρώπης».

Ο Πελέ σε εκείνο το ματς αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με δάκρυα στα μάτια τόσο αυτού, όσο και του λαού που έμαθε την πραγματική μαγεία του ποδοσφαίρου από τα δικά του πόδια.

Μάλιστα την στιγμή που αποχωρούσε από το γήπεδο παίκτες και αντίπαλοι σχημάτισαν διάδρομο για να περάσει και τον αποθέωσαν, ενώ ένα τεράστιο πανό στην κερκίδα έγραφε «Ζήτω ο Βασιλιάς».

Για την ιστορία η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε χωρίς νικητή με 2-2. O Ντζάγιτς άνοιξε το σκορ στο 35’ για τους Πλάβι, αλλά οι Βραζιλιάνοι έφεραν τούμπα το ματς με δύο γκολ στο 60’ και 65’ από Ριβελίνο και Γκέρσον. Το τελικό σκορ έγραψε ο Γέρκοβιτς στο 70’.

Σε ενδιαφέρει