To «έπος» του Γουέμπλεϊ!

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης τον μεγάλο Άγιαξ.
To «έπος» του Γουέμπλεϊ!

Η σεζόν 1970 – 1971 θα μείνει σίγουρα αξέχαστη για τους φίλους του Παναθηναϊκού, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, με τους «πράσινους» να ξεπερνούν τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, φτάνοντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου -σαν σήμερα- 2 Ιουνίου 1971 αντιμετώπισαν τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Η ομάδα του Γουέμπλεϊ άρχισε να χτίζεται από τον Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του Λάκη Πετρόπουλο, ο οποίος στις 2 Ιουνίου 1970 αντικαταστάθηκε από το Φέρεντς Πούσκας. Ο Ούγγρος προπονητής αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο της ομάδας, ιδίως στον τομέα της ψυχολογίας, καθώς κατάφερε να πείσει τους παίχτες του ότι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τους αντιπάλους τους.

Πολλά ακούστηκαν για την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού, ιδιαίτερα στην εμπλοκή της χούντας στην πρόκριση των «πρασίνων» στον τελικό, μετά τη συντριβή του Βελιγραδίου. Τίποτε, φυσικά, δεν αποδείχθηκε.

Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ του σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός δεν τα πήγε καλά, μετά μάλιστα από συνεχόμενα πρωταθλήματα (1969 και 1970). Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος, με πρώτη την ΑΕΚ, ενώ το Κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στον προημιτελικό γύρο από τον ΠΑΟΚ.

Α’ Γύρος

Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2 (1-2)

16 Σεπτεμβρίου 1970: Η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από την πόλη Ες του Λουξεμβούργου, κόντρα στην τοπική Ζενές. Οι «πράσινοι» εξασφάλισαν εύκολα τη νίκη και έβαλαν σημαντική υποθήκη για την πρόκριση.
Σκόρερ: Αντωνιάδης (6′), Ντι Τζένοβα (11′), Ελευθεράκης (35′).

Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0 (4-0)

30 Σεπτεμβρίου 1970: O Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός στην ρεβάνς της Λεωφόρου, έχοντας κορυφαίο τον Αντωνιάδη που σημείωσε 4 γκολ.

Σκόρερ: Ελευθεράκης (17′), Αντωνιάδης (26′, 29′, 37′, 58′).

Β’ Γύρος

Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0 (1-0)

21 Οκτωβρίου 1970: Η ομάδα της Τσεχοσλοβακίας που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων, αποδείχτηκε τελικά… χαμηλό εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό.

Σκόρερ: Δομάζος (3′), Αντωνιάδης (55′), Δεληγιάννης (82′).

Σλόβαν Μπρατισλάβας – Παναθηναϊκός 2-1 (1-0)

4 Νοεμβρίου 1970: Ανώδυνη ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Μπρατισλάβα και πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για το «τριφύλλι» που γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Κορυφαίοι, οι Οικονομόπουλος και Αντωνιάδης.

Σκόρερ: Μούτερ (33′), Αντωνιάδης (52′), Τσάπκοβιτς (58′)

Προημιτελική Φάση

Έβερτον – Παναθηναϊκός 1-1 (0-0)

9 Μαρτίου 1971: Το 1-1 στο Γκούντισον Παρκ έσκασε σαν… βόμβα στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η έμπνευση του Πούσκας να παίξει μαν-του-μαν τον Τζο Ρόιλ με τον Άνθιμο Καψή έδωσε τη μισή πρόκριση στους «πράσινους». Ο Παναθηναϊκός άντεξ στην ασφυκτική πίεση των «εφοπλιστών» και το γκολ του Αντωνιάδη ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις με αμφισβητούμενο γκολ του Τζόνσον, καθώς έγινε φάουλ πάνω στον Οικονομόπουλο από τον Ρόιλ.

Σκόρερ: Αντωνιάδης (81′), Τζόνσον (90′).

Παναθηναϊκός – Έβερτον 0-0

24 Μαρτίου 1971: Ο Πούσκας έστησε εξαιρετικά την ομάδα στην άμυνα, κρατώντας μέχρι το τέλος το 0-0 που έδωσε τη μεγάλη πρόκριση στον Παναθηναϊκό για τα ημιτελικά.

Ημιτελική Φάση

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1 (2-0)

14 Απριλίου 1971: Με τον Οικονομόπουλο σε πολύ άσχημη ημέρα και τον Όστοϊτς να πετυχαίνει χατ τρικ, όλα έδειχναν ότι το… παραμύθι τελείωνε εκεί για την ελληνική ομάδα. Το γκολ του Καμάρα, όμως, έμελλε να είναι υπερπολύτιμο.

Σκόρερ: Όστοϊτς (14′), Γιάνκοβιτς (39′), Όστοϊτς (47′), Καμάρας (55′), Όστοϊτς (68′).

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0 (1-0)

28 Απριλίου 1971: Η μεγάλη ανατροπή, λόγω της οποίας οι ψίθυροι περί στημένου αποτελέσματος έδωσαν και πήραν. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί 3-0 και σφραγίζει το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Η Αθήνα, αλλά και όλη η Ελλάδα φλέγεται!

Σκόρερ: Αντωνιάδης (2′, 54′), Καμάρας (63′).

Τελικός

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0

2 Ιουνίου 1971: Αυτή η ημερομηνία αποτελεί ακόμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόϊφ, την ομάδα που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Χιλιάδες φίλοι του «τριφυλλιού» συμπαραστάθηκαν στην ομάδα, η οποία έκανε ό,τι μπορούσε, όμως η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και έτσι ο «Αίαντας» τελικά επικράτησε με 2-0.

Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5′), Καψής (85′ – αυτογκόλ).

Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία)

Άγιαξ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Σε ενδιαφέρει