Δεν κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια!

Η έχθρα μεταξύ Λίβερπουλ και Τσέλσι κρατάει λίγα χρόνια, όμως είναι γεμάτη πολλές συγκινήσεις.
Δεν κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια!

Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, το μεγάλο «μίσος» της Λίβερπουλ με την Τσέλσι μετρά μόλις λίγα χρόνια ζωής. Για να είμαστε ακριβείς, από το 2004 και μετά όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο ήρθε για πρώτη φορά στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η έντονη κόντρα του Πορτογάλο με τον Ράφα Μπενίτεθ ήταν αυτή που έκανε… μισητό το συγκεκριμένο ζευγάρι, αφού για τη Λίβερπουλ οι αιώνιοι αντίπαλοι είναι η Έβερτον και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ για την Τσέλσι, αντίστοιχα, η Τότεναμ και η Άρσεναλ.

Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-0 (ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2004-05)

Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρώτος μεταξύ τους ημιτελικός στο Στάμφορντ Μπριτζ είχε λήξει 0-0, με τον επαναληπτικό του Άνφιλντ να κρίνεται με ένα γκολ του Λουίς Γκαρσία, μόλις στο 4’. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή ή όχι, πριν απομακρύνει ο Γκαλάς. Ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ κατοχύρωσε το γκολ και αυτό το τέρμα που έστειλε την Λίβερπουλ στον τελικό έμεινε στην ιστορία ως «φάντασμα».

Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-0/4-1 πεν. (ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07)

Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο ματς στο Στάμφορντ Μπριτζ έληξε 1-0 υπέρ της Τσέλσι (Τζο Κόουλ), με την Λίβερπουλ, στη ρεβάνς του Άνφιλντ, να επικρατεί με το ίδιο σκορ (Ντάνιελ Άγκερ) και να στέλνει το ματς στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε κάτι, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, οι «κόκκινοι» ήταν πιο εύστοχοι και με σκορ 4-1 απέκλεισαν ξανά τους Λονδρέζους και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της Αθήνας.

Τσέλσι – Λίβερπουλ 4-4 (προημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09)

Τρίτη και… φαρμακερή που λένε. Χωρίς το Μουρίνιο πλέον στον πάγκο της, η Τσέλσι κατάφερε να αποκλείσει την Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το έκανε το 2008, το έκανε και το 2009. Μετά το 1-3 στο Άνφιλντ, θεωρήθηκε πως ο επαναληπτικός θα ήταν τυπική διαδικασία, όμως οι «κόκκινοι» δεν το έναλαν εύκοά κάτως. Προηγήθηκαν με 0-2 και 3-4 (έφτασαν, δηλαδή, δύο φορές ένα γκολ μακριά από το σκορ πρόκρισης), όμως ο Λάμπαρντ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διαμόρφωσε το τελικό 4-4 και έδωσε την πρόκριση στην Τσέλσι, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τσέλσι – Λίβερπουλ 2-1 (τελικός κυπέλλου Αγγλίας 2012)

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ενώ από τότε δεν έχουν παίξει ξανά σε οποιαδήποτε φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Σε ένα κατάμεστο Γουέμπλεϊ, η Τσέλσι προηγήθηκε με 2-0, χάρις στα τέρματα των Ραμίρες και Ντρογκμπά, όμως η Λίβερπουλ μπήκε ξανά στο παιχνίδι, όταν ο Κάρολ μείωσε το σκορ. Ωστόσο, το 2-1 υπέρ των «μπλε» έμεινε ως το τέλος, χάρις σε μία εκπληκτική απόκρουση του Τσεχ πάνω στη γραμμή, μετά από κεφαλιά του Κάρολ. Αυτή ήταν η έβδομη (και τελευταία έως σήμερα) κατάκτηση κυπέλλου Αγγλίας από την Τσέλσι.

Λίβερπουλ – Τσέλσι 0-2 (Πρέμιερ Λιγκ 2013-14)

Η Λίβερπουν ήταν αυτή που στέρησε από τον Ζοσέ Μουρίνιο τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, με τον Πορτογάλο να την εκδικείται κάποια χρόνια μετά. Στην πρώτη σεζόν της δεύτερης παρουσίας του στον πάγκο των «μπλε», η Λίβερπουλ οδηγούσε την κούρσα της βαθμολογίας και τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος βρισκόταν στο +3 από την Μάντσεστερ Σίτι. Παρ’ όλα αυτά, η αδιάφορη Τσέλσι τη νίκησε με 2-0 μέσα στο Άνφιλντ (με το τραγικό λάθος του Τζέραρντ στο πρώτο γκολ), χαρίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο στη Σίτι. Έτσι, ο Μουρίνιο είχε πάρει την εκδίκηση που ονειρευόταν τόσα χρόνια.

Σε ενδιαφέρει