Την Κυριακή το Τορίνο της Ιταλίας ετοιμάζεται να χωρίσει στη μέση. Η Τορίνο υποδέχεται τη Γιουβέντους. Ή όπως λένε οι Ιταλοί “Η μεγάλη ομάδα της πόλης υποδέχεται τη μεγάλη ομάδα της χώρας”! Οξύμωρο για να τονίσει την κατάσταση που επικρατεί!
Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποια είναι τα μεγάλα ντέρμπι στην Ευρώπη και στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Είναι πάντα αυτά ανάμεσα στις ομάδες που πάνε για τον τίτλο;
Αρχίζοντας από την Ελλάδα, όλοι σαφώς ασχολούνται με το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Είναι οι δυο πιο πετυχημένες -βάσει τίτλων- ομάδες της χώρας και η κόντρα τους κρατάει “αιώνια”. Εξίσου σημαντικά όμως είναι τα δυο “τοπικά ντέρμπι”.
Το “Αθηναϊκό” (Παναθηναϊκός – ΑΕΚ) και το “Σαλονικιώτικο” (ΠΑΟΚ – Αρης), όπου οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, “χωρίζονται στη μέση”!
Στην Αγγλία, έχουμε ίσως τις περισσότερες κόντρες, λόγω και των πολλών ιστορικών ομάδων. Στο Μάντσεστερ έχουμε το Γιουνάιτεντ – Σίτι που έχει “φουντώσει” τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου των “πολιτών”. Στο Μέρσεϊσάιντ, έχουμε το Λίβερπουλ – Έβερτον που φτάνει παλιά κι έχει ταξικές ρίζες, αφού η Λίβερπουλ -θεωρητικά- αντιπροσωπεύει τους ναυτεργάτες του λιμανιού και η Έβερτον τους “εφοπλιστές”. Στο Τάινσαϊντ έχουμε το Νιούκαστλ – Σάντερλντ. Στο Λόνδινο έχουμε όπως είναι λογικό, πολύ περισσότερα με το Τότεναμ – Άρσεναλ να ξεχωρίζει βάσει ονομάτων. Το πιο μεγάλο ντέρμπι μίσους πάντως είναι αναμφισβήτητα το Μίλγουολ – Γουέστ Χαμ! Ποιος θα ξεχάσει τη χρονιά που ο Άβραμ Γκραντ “έριξε” τη Γουέστ Χαμ και οι οπαδοί της Μίλγουολ έστειλαν ένα αεροπλάνο πάνω από το γήπεδο των “σφυριών” με πανό “Αβραμ Γκραντ, ο θρύλος της Μίλγουολ”;
Στην Ιταλία, τα μεγάλα ντέρμπι είναι κυρίως τα τοπικά. Σαφώς έχει δημιουργηθεί και μια “έχθρα” μεταξύ των κορυφαίων ομάδων (Ίντερ – Γιουβέντους), ή λόγω παρεξηγήσεων (Φιορεντίνα – Γιουβέντους) αλλά πάντα τα τοπικά έκλεβαν το ενδιαφέρον. Το ντέρμπι της Ρώμης (Λάτσιο – Ρόμα) συγκαταλέγεται στα πλέον “φλεγόμενα παιχνίδια”. Το ντέρμπι του Μιλάνο (Μιλαν – Ιντερ) έχει σημαδευτεί από κορυφαίες εικόνες μίσους. Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και σε Γένοβα (Τζένοα – Σαμπντόρια) και Βερόνα (Κίεβο – Ελλάς Βερόνα), παρά το γεγονός πως οι ομάδες έχουν καιρό να βρεθούν στο top επίπεδο της χώρας.
Στην Ισπανία, έχουμε ίσως τα περισσότερα ντέρμπι, αφού εκεί έτσι είναι γεωγραφικά και πολιτικά η χώρα. Το κορυφαίο όλων είναι το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Το “κλάσικο” αφού μιλάμε για τις δυο πιο δημοφιλείς ομάδες παγκοσμίως! Στα τοπικά ξεχωρίζει το ντέρμπι της Μαδρίτης (Ρεάλ – Ατλέτικο), της Βαρκελώνης (Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ), το ντέρμπι των Βάσκων (Σοσιεδάδ – Μπιλμπάο), το ντέρμπι της Σεβίλλης (Σεβίλλη – Μπέτις), της Γαλικίας (Θέλτα – Λα Κορούνια) και της Βαλένθια (Λεβάντε – Βαλένθια).
Στη Γερμανία έχουμε το γερμανικό “κλάσικο” (Μπάγερν – Ντόρτμουντ) λόγω της ανόδου της Μπορούσια. Από κει και πέρα όμως έχουμε και τα παραδοσιακά ντέρμπι. Είτε λόγω τοπικής διαμάχης (Σάλκε – Ντόρτμουντ, Μπάγερν – Νυρεμβέργη, Κολωνία – Γκλάντμπαχ) είτε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων (Χάνσα Ρόστοκ – Ζανκτ Πάουλι).
Στη Γαλλία το μεγαλύτερο ντέρμπι μίσους, αναμφίβολα είναι το Λυών – Σεντ Ετιέν. Ομάδες με ιστορία μίσος, τόσο ποδοσφαιρικά, όσο κι οπαδικά. Το “κλάσικο” θεωρειται πάντως το Μαρσέιγ – Παρί! Επιπλέον έχουμε μια μεγάλη σειρά τοπικών ντέρμπι. Κυρίως στη Βόρεια και τη Νότια Γαλλία. Στη Βόρεια Γαλλία, έχουμε τα ντέρμπι της Βρετάννης (Ρεν, Ναντ, Γκινγκάμπ, Λοριάν, Μπρεστ όλες μεταξύ τους), ενώ στη Νότια έχουμε τα ματς μεταξύ των Μπαστιά, Μονακό και Νις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον με το μίσος μεταξύ των οπαδών!
Ότι σε μερικές χώρες το ποδόσφαιρο δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, αυτό δε σημαίνει ότι οι “κόντρες” είναι πιο “χαλαρές”. Μπόκα – Ρίβερ στην Αργεντινή, Ερυθρός Αστέρας – Παρτίζαν στη Σερβία, Σέλτικ – Ρέιντζερς στη Σκωτία, τα ματς μεταξύ Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι στην Πόλη και Ραπίντ – Αούστρια στην Αυστρία είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους στην ιστορία του ποδοσφαίρου!