Τα Expected Goals άλλαξαν το ποδόσφαιρο!

Η επανάσταση στην ανάλυση του ποδοσφαίρου ήρθε. Τα Expected Goals είναι ο τρόπος που πλέον "βλέπουμε" έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!
Τα Expected Goals άλλαξαν το ποδόσφαιρο!

Η εποχή που ζούμε είναι “επαναστατική”. Όχι με την κλασική έννοια του όρου, αφού δεν έχουμε ταξικές επαναστάσεις, αλλά στη λογική πως συνεχώς ανακαλύπτονται καινοτόμες μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων.

Στην ανάλυση των ποδοσφαιρικών αγώνων, δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι το διαφορετικό. Μέχρι και σήμερα οι ιθύνοντες της στατιστικής ανάλυσης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, προσπαθούσαν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να διατυπώσουν με νούμερο το “ποιος είναι καλύτερος”. “Ποιος αξίζει να κερδίσει και πόσο”. Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορες μέθοδοι, όμως τώρα μπορούμε να πούμε πως η ώρα έφτασε! Η επανάσταση είναι γεγονός! Πως; Με τον όρο “Expected Goals”.

Expected Goals ή xGoals όπως λέγονται, είναι με λίγα λόγια ο αριθμός των γκολ που θα “έπρεπε” να πετύχει η κάθε ομάδα με βάση τις ποιοτικές ευκαιρίες που κάνει. Είναι δηλαδή μια ποιοτική αξιολόγηση της τελικής προσπάθειας. Ένα σουτ από τα 40 μέτρα που πάει στην αγκαλιά του γκολκίπερ κι ένα τετ α τετ που διώχνεται με υπερένταση πάνω στη γραμμή, είχαν -θεωρητικά- τον ίδιο αντίκτυπο στην στατιστική: Μια τελική στο τέρμα. Καταλαβαίνουμε όμως εύκολα πως αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς έρχονται να κάνουν τα xGoals. Να μας παρουσιάσουν το πόσο “σημαντική” είναι μια τελική προσπάθεια και πόσα γκολ “έπρεπε” να βάλει και να δεχτεί μια ομάδα με βάση τις τελικές που έκανε και δέχτηκε.

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα, το πως ορίζεται το xGoal, θα πρέπει να πούμε, πως πριν βγει ο τελικός -δεκαδικός- αριθμός, λαμβάνονται υπ’ όψιν εννιά παραμέτροι:

1.Η απόσταση από την εστία

2.Η γωνία εκτέλεσης σε σχέση με το κέντρο του τέρματος

3.Το αν προήλθε από πάσα 

4.Το τι είδους πάσα ήταν αυτή (κάθετη, παράλληλη, σέντρα)

5.Ο τρόπος εκτέλεσης (Σουτ ή κεφαλιά)

6.Το πόσοι αντίπαλοι ήταν ανάμεσα στον εκτελεστή και την εστία

7. Αν ήταν κανονική ροή αγώνα ή στημένη φάση

8. Αν ο εκτελεστής έκανε ντρίμπλα πριν τελειώσει τη φάση

9. Αν υπήρχε απόκρουση του τερματοφύλακα πριν την εκτέλεση

Καταλαβαίνουμε διαβάζοντας αυτά, πως τα πάντα μπορούν να παίξουν το ρόλο τους, στην ποιοτική ανάλυση της ευκαιρίας.

Πλέον, η “καραμέλα” πως η ομάδα μου έκανε 15 τελικές, παύει να υφίσταται εφόσον πχ οι τελικές αυτές είναι σουτ εκτός περιοχής που η πιθανότητα να γίνει γκολ είναι μόλις 3%!

Τα Expected Goals μπαίνουν στην καθημερινότητα μας όλο και περισσότερο. Το BBC στην Αγγλία κάνει εκτεταμένη χρήση τους, ενώ η Opta, η κορυφαια εταιρεία στατιστικών στο ποδόσφαιρο, τα υιοθέτησε κι αυτή.

Το πως παίζεται το ποδόσφαιρο άλλαξε. Το πως βλέπουμε και πως αναλύουμε το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να μείνει στάσιμο;

Σε ενδιαφέρει