Κάτι περισσότερο από ένα ματς ποδοσφαίρου

Δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό ματς. Δεν είναι καν ένα απλό ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Πως θα ήταν άλλωστε, όταν σε αυτό εμπλέκονται πολιτικές και οικονομικές διαφορές;
barca espan

Όταν το βράδυ της Πέμπτης, ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη του επαναληπτικού προημιτελικού μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Εσπανιόλ, όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θ’ ασχολείται με το Μέσι, το Σουάρες και τους άλλους αστέρες των “μπλαουγκράνα” ή με τους παίκτες του Κίκε Φλόρες που έκαναν την έκπληξη στο πρώτο ματς.

Όλος; Όχι ακριβώς. Στη Βαρκελώνη οι οπαδοί των δυο ομάδων, θ’ ασχολούνται με πολλά περισσότερα απ’ αυτό το ματς, απ’ αυτή την πρόκριση. Γιατί αυτό το ζευγάρι αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από ένα ποδοσφαιρικό αντάμωμα στο κύπελλο Ισπανίας.

Η αρχή της κόντρας, χρονολογείται από τα πρώτα έτη του 20ου αιώνα. Δυο ομάδες από την ίδια πόλη. Από την ίδια περιοχή. Μια πολύ περίεργη περιοχή (Καταλονία) όπως διαπιστόσαμε και πριν από λίγους μήνες. Οι μεν, έβλεπαν τους δε, ως εχθρούς.

Οι οπαδοί της Εσπανιόλ, βλέπουν την Μπαρτσελόνα ως τον “τραμπούκο της γειτονιάς”. Το αγόρι που εκμεταλλεύεται την δύναμη του για να στριμώξει τ’ άλλα παιδιά και να τους πάρει ότι έχουν πάνω τους. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα ήταν πάντα, η πιο πετυχημένη, η πιο πλούσια ομάδα της πόλης. Κι έπαιρνε ότι ήθελε, όπως κατήγγειλε πριν λίγα χρόνια, ο πρόεδρος της Εσπανιόλ, Ζοάν Κολέ, για πολλές “αρπαγές” νεαρών ποδοσφαιριστών από την ακαδημία της ομάδας του.

Οι δε οπαδοί της Μπαρτσελόνα, βλέπουν την Εσπανιόλ ως το “τσιράκι” της Μαδρίτης. Είτε μιλάμε για την εποχή του Φράνκο, είτε αργότερα με τις προσπάθειες αυτονόμησης της Καταλονίας, οι “σκληροπυρηνικοί” της Μπαρτσελόνα, θεωρούν ότι η Εσπανιόλ και οι φίλοι της, υπονομεύουν τα καταλανικά συμφέροντα για χάρη της πρωτεύουσας.

Οι επιτυχίες των δυο ομάδων δεν είναι οι ίδιες. Η Μπαρτσελόνα αριθμεί πολλές περισσότερες και σημαντικότερες. Όμως, αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τους οπαδούς της Εσπανιόλ να γιορτάσουν το “Ταμουδάθο”. Το σόου του Ταμούδο (2 γκολ) το 2007, το οποίο και στέρησε το πρωτάθλημα από τη μεγάλη αντίπαλο, στέλνοντας τον στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά ούτε και οι “μπλαουγκράνα” το ξεχνούν, αποδοκιμάζοντας τον Ταμούδο μέχρι και το 2013 με τη φανέλα άλλης ομάδας (Ράγιο Βαγιεκάνο)! Ή το 1-0 του πρώτου αγώνα, με το οποίο η Εσπανιόλ μπορεί να μην απέκτησε κάποιο σοβαρό προβάδισμα, αλλά οι οπαδοί της το γιόρτασαν σαν πρωτάθλημα!

Περίεργο θα είναι το ματς και για τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο κόουτς της Μπαρτσελόνα, είναι υπεύθυνος για την τελευταία σοβαρή επιτυχία της Εσπανιό, την οποία και οδήγησε στον τελικό του κυπέλλου Ουέφα το 2007.

Το βράδυ της Τετάρτης, πιθανότατα ο Μέσι και η παρέα του ν’ ανατρέψουν αυτό το 1-0 του πρώτου ματς και να προκριθούν στην επόμενη φάση. Θα είναι το “φυσιολογικό”. Αυτό όμως δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τον χαρακτήρα του αγώνα. Γιατί το Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ, ήταν, είναι και θα είναι, κάτι παραπάνω από ένας αγώνας. 

Σε ενδιαφέρει