Κύπελλο Ελλάδος: Επιτυχία ή παρηγοριά στον άρρωστο;

Η ουσία είναι πως η κατάκτηση του κυπέλλου, συνιστά επιτυχία. Άλλωστε είναι το ένα από τα δυο τρόπαια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πως θα το αντιμετωπίσει ο εκάστοτε τροπαιούχος όμως αυτό, είναι κάτι το υποκειμενικό.
greek cup

Κύπελλο Ελλάδος. Αυτή η “μάστιγα”. Μερικοί το βλέπουν “αγγαρεία”, άλλοι σαν ευκαιρία να ξεχωρίσουν κι άλλοι σα “φάρμακο” στις πληγές τους. Φέτος βρισκόμαστε -αισίως- στα προημιτελικά. Οκτώ ομάδες απέμειναν. Ποια θα είναι αυτή που θα χαμογελάει στο τέλος;

Σ’ αυτή τη φάση που είμαστε συναντάμε τριών ειδών διεκδικητές του τροπαίου. Γιατί όποιος έχει φτάσει στα προημιτελικά είναι -εν δυνάμει- διεκδικητής του τροπαίου. Τα δυνατά φαβορί, ήτοι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Τα “σοβαρά αουτσάιντερ” δηλαδή Πανιώνιο και ίσως ΠΑΣ Γιάννινα και τα καθαρά αουτσάιντερ, δηλαδή Ατρόμητο (λόγω κλήρωσης), Λαμία και Λάρισα. 

Στο τέλος, δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει ένας νικητής. Μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι. Γιατί όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα, το Κύπελλο εξυπηρετεί συγκεκρίμενα συμφέροντα. Άλλοτε, γίνεται “παρηγοριά στον άρρωστο”, άλλοτε μεγάλη επιτυχία, άλλοτε ήταν απλά η υποχρέωση του νικητή να το κατακτήσει. Τα τελευταία χρόνια ο νικητής ανήκει σε μια απ’ αυτές τις κατηγορίες.

Φέτος τι έχουμε; Καταρχάς, τι δεν έχουμε. Δεν έχουμε Παναθηναϊκό που αποκλείστηκε από τη Λαμία. Και θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν έφτανε ως το τέλος του δρόμου. Έχουμε τρεις ομάδες, που ουσιαστικά “βράζουν στο ίδιο καζάνι”. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Οι τρεις διεκδικητές του πρωταθλήματος, θα κονταροχτυπηθούν και για την δεύτερη σε σημασία “κούπα” του ποδοσφαίρου μας. Οι δυο μάλιστα παίζουν μεταξύ τους, οπότε κάποιος θα μας αποχαιρετίσει νωρίς. Για όποιον πάρει το τρόπαιο ισχύει το ίδιο πράγμα. Αν έχει πάρει και το πρωτάθλημα, θα πανηγυρίζει ως το μεγάλο “αφεντικό” της νέας εποχής. Αν όχι, το κατόρθωμα θα μικρύνει αρκετά και θα μιλάμε απλά για “παρηγοριά”.

Φαβορί αυτή τη στιγμή είναι ο ΠΑΟΚ (2.50), ενώ ακολουθούν Ολυμπιακός (3.00) και ΑΕΚ (4.00) κυρίως επειδή “κόκκινοι” και “κίτρινοί” παίζουν μεταξύ τους σ’ αυτή τη φάση.

Από κει και πέρα, όποιος από τους Πανιώνιο, ΠΑΣ, Ατρόμητο, Λάρισα ή Λαμία κατακτήσει το τρόπαιο θα είναι μεγάλη έκπληξη για τους μπουκ, αφού μιλάμε για αποδόσεις 20+. Ίσως κάποιος να πρέπει να κυνηγήσει αξία σε περίπτωση που βρεθεί ένα από τ’ αουτσάιντερ στον τελικό. Κάτι που το συναντάμε, συχνά-πυκνά στη χωρα μας. 

Ένα είναι βέβαιο. Το Σάββατο 14 Απριλίου, όταν και θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, ο ευτυχισμένος της υπόθεσης, μπορεί να μην κρατάει το κύπελλο στα χέρια του. Μπορεί απλά να είναι μια “παρηγοριά” στη φετινή σεζόν, η επιτυχία αυτή.

Δες όλες τις αποδόσεις για το νικητή του Κυπέλλου Ελλάδος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Σε ενδιαφέρει