Ο τίτλος στα χέρια της Μπάρτσα

barcaavi

Η προτελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα, με την αγωνία να έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Η μάχη για τον τίτλο συνεχίζεται αμείωτη. Ποιος να πίστευε ότι η ισοπαλία της Μπαρτσελόνα με την Χετάφε, όχι απλώς δεν θα ήταν καταδικαστική για τους Καταλανούς, αλλά μετά τις ήττες των Ατλέτικο και Ρεάλ, θα έφερνε τον τίτλο στα χέρια της. Κι αυτό γιατί αν η Μπάρτσα επικρατήσει σήμερα της Έλτσε θα περιμένει την Ατλέτικο στο Καμπ Νου και με νίκη θα πάρει το πρωτάθλημα. Η Ατλέτικο “αυτοκτόνησε” κόντρα στην αδιάφορη Λεβάντε, ενώ για την Ρεάλ ούτε λόγος, αφού με δύο γκέλες κόντρα σε Βαγιαδολίδ και Βαλένθια, έχει πλέον απειροελάχιστες ελπίδες να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Το πιο σημαντικό σημερινό ματς είναι αυτό ανάμεσα στην Έλτσε και την Μπαρτσελόνα. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη για τους φιλοξενούμενους, αν θέλουν να πάρουν το πρωτάθλημα. Όμως, οι γηπεδούχοι παλεύουν για την σωτηρία και οι τρεις βαθμοί διαφορά που έχουν από την επικίνδυνη ζώνη, μόνο ασφάλεια δεν τους δίνουν. Η νίκη επί της Μάλαγα ήταν πολύ σημαντική για την Έλτσε, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως στην τελευταία αγωνιστική έχει ένα ακόμη πολύ δύσκολο παιχνίδι, στο Σάντσεθ Πιχουάν κόντρα στην Σεβίλλη. Οι Τόνιο και Μποτία είναι σίγουρα εκτός για την Έλτσε, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Μποακί και Ντελ Μοράλ. Όλοι ασχολούνται με τα δύο τελευταία παιχνίδια στην Μπαρτσελόνα, αλλά η διοίκηση φέρεται να έχει κάνει πρόταση στον Λουίς Ενρίκε, νυν προπονητή της Θέλτα. Οι Άλμπα, Νεϊμάρ, Πικέ και Βαλντές είναι εκτός αποστολής για τους φιλοξενούμενους. Αν ξεφύγει από το διπλό, θα είναι τεράστια έκπληξη (μήπως θα είναι η πρώτη;).

Σχετικά εύκολο έργο φαίνεται να έχει η Ατλέτικο Μαδρίτης σήμερα, καθώς υποδέχεται την Μάλαγα. Εκτός οτι η φιλοξενούμενη δεν μου γεμίζει το μάτι ως ομάδα, είναι και σχεδόν εντελώς αδιάφορη βαθμολογικά. Τυπικά η ομάδα του Σούστερ θέλει έναν ακόμη βαθμό για να σωθεί και μαθηματικά, όμως στην επόμενη αγωνιστική θα υποδεχτεί την Λεβάντε και μπορεί να τον πάρει εκεί. Οι Τισόνε, Φλάβιο, Σέρχιο Σάντσεθ και Χεσούς Γκάμεθ θα απουσιάσουν για τους φιλοξενούμενους. Θα είναι πολύ κρίμα για την Ατλέτικο να φτάσει στην πηγή και να μην πιει νερό. Το ενδεχόμενο να μην πάρει ούτε το πρωτάθλημα, ούτε το Champions League, ούτε να το σκέφτεται δεν θέλει ο Σιμεόνε. Τουλάχιστον σε μία από τις δύο οργανώσεις, θέλει να πανηγυρίσει. Έξυπνη η δήλωση του Σιμεόνε μετά το τέλος του αγώνα με την Λεβάντε: “Η ήττα από την Λεβάντε ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί την δεδομένη χρονική στιγμή”. Ο Γκοδίν θα είναι η μοναδική απουσία των “ροχιμπλάνκος”, αφού ο Ντιέγκο Κόστα θα σφίξει τα δόντια και θα παίξει.

Η Ρεάλ Μαδρίτης δοκιμάζεται στην δύσκολη έδρα της Θέλτα. Το δυσάρεστο για την “βασίλισσα” είναι πως πλέον τίποτα δεν εξαρτάται από αυτήν και αν η Ατλέτικο κερδίσει σήμερα, θα χάσουν οριστικά το πρωτάθλημα. Και το κακό είναι πως δεν χρειαζόταν κανέναν άθλο για να πανηγυρίσει τον τίτλο, απλά θα έπρεπε να κερδίσει τις Βαλένθια και Βαγιαδολίδ και θα ήταν πρώτη. Οι Ρονάλντο και Ντι Μαρία έμειναν εκτός αποστολής, χωρίς πάντως να έχουν κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό. Όμως ακολουθεί ο τελικός του Champions League και ο Αντσελότι ξέρει καλά πως εκεί θα πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι. Εκτός έμειναν και οι Πέπε, Καρβαχάλ και Βαράν. Αδιάφορη βαθμολογικά είναι η Θέλτα, η οποία πιθανότατα θα τερματίσει και στην πρώτη δεκάδα. Λογικά ο Ενρίκε θα πάει στην Μπαρτσελόνα και οι διοικούντες τους γηπεδούχους σκέφτονται ήδη τον αντικαταστάτη του. Μόνο ο Μάγιο θα λείψει για την Θέλτα.

Το θέμα της εξόδου στην Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει, με την Μπιλμπάο να έχει εξασφαλίσει την τέταρτη θέση και τις Σεβίλλη, Σοσιεδάδ και Βιγιαρεάλ να παίρνουν το εισιτήριο για το Europa League. Πάντως και οι τρεις θέλουν την πέμπτη θέση, η οποία θα τους επιστρέψει να ξεκινήσουν την προετοιμασία αργότερα, δηλαδή περισσότερες διακοπές για τους παίκτες. Χαμός γίνεται στην “ουρά”, αφού εκτός της Μπέτις που έχει υποβιβαστεί, έξι ομάδες μάχονται για την αποφυγή δύο θέσεων.

Ντέρμπι παραμονής είναι το Γρανάδα – Αλμερία. Όποια από τις δύο κερδίσει σήμερα, θα είναι κατά 99% σωσμένη. Ειδικά αν νικητές είναι οι γηπεδούχοι, τότε θα παίξουν και του χρόνου στην Primera Division αποφεύγοντας τα εμφράγματα στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Βαγιαδολίδ, εκτός έδρας. Η Αλμερία κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς με νίκη σήμερα και τρίποντο επί της αδιάφορης Μπιλμπάο την τελευταία αγωνιστική, παραμένει στην κατηγορία, ανεξαρτήτως των άλλων αποτελεσμάτων. Ο Ρέθιο είναι η μοναδική απουσία της Γρανάδα, η οποία είναι δεδομένο πως βγάζει καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο όταν παίζει εκτός έδρας. Η Αλμερία έχει 13 ήττες σε 18 εκτός έδρας παιχνίδια, έχοντας φύγει με τρίποντο τέσσερις φορές. Μόνο ο Σούσο θα απουσιάσει για τους φιλοξενούμενους.

Σήμερα διεξάγονται επίσης οι αγώνες: Μπιλμπάο – Σοσιεδάδ, Εσπανιόλ – Οσασούνα, Μπέτις – Βαγιαδολίδ και Χετάφε – Σεβίλλη.  
 

Σε ενδιαφέρει